17:32 Pakistan Hindistanla sərhəddə hava məkanını bağladı  |     17:31 İtaliyada "İnter"in qapıçısı avtomobillə əlil arabasında olan şəxsi vurub öldürdü  |     17:30 Agentlik küləkli hava şəraiti ilə bağlı gəmilərə xəbərdarlıq edib  |     17:22 Bakıda və rayonlarda güclü küləklə bağlı sarı və narıncı XƏBƏRDARLIQ  |     17:08 Bakıda saxlanılan Rusiya vətəndaşlarından ibarət dəstə üzvlərinə dair qərar verildi  |     17:05 Salyanda qaz təchizatında fasilə yaranacaq  |     16:15 Azərbaycanda ödəniş kartlarının sayı 13 faiz artıb  |     16:13 ABŞ-li reper P.Diddi vaxtından əvvəl azadlığa buraxıla bilər  |     16:09 Ruben Vardanyana yeni vəkil təyin olunub - FOTO  |     15:57 Tiktoker "Beniz"ə ittiham elan olunub  |     14:22 Monteneqroda həbs olunan azərbaycanlının kimliyi məlum oldu  |     14:16 Bu tarixdə qar yağacaq - XƏBƏRDARLIQ  |     13:49 Gəncədə dəm qazından zəhərlənən tələbələrin SON VƏZİYYƏTİ  |     13:38 Şirkətin 57,4 min manatını mənimsəyən satıcı-anbardar azadlığa buraxıldı  |     13:33 Büdcədən icbari tibbi sığorta fonduna ayrılan vəsaitin azalmasının səbəbi açıqlandı  |     13:28 Fransaya casusluqda ittiham olunan şəxslərin məhkəməsində şahid ifadələrində MARAQLI MƏQAMLAR  |     13:14 Məktəblini yumruqla vuraraq öldürən şəxs: "Dava qız söhbətinə görə idi"  |     13:10 Qazaxıstanda terror aktının qarşısı alındı  |     13:10 Tanışlarını döyərək bıçaqlayan şəxs məhkəmə zalından azadlığa buraxıldı  |     13:09 Rumıniya Senatının sədri Azərbaycana gəlib - FOTO  |    

Oruc tutanlara orqanizmdə susuzluq yaratdığına görə duzlu-ədviyyatlı yeməkləri rasiondan çıxarmaq tövsiyə olunur

Ramazan günlərində 16 saata yaxın oruc tutmaq, ac-susuz qalmaq bədənin enerjisini alır və temperaturu yüksəldir. Ona görə də lazımi vitamin və mineralların kifayət qədər qəbul olunması vacibdir.

Həkimlər bildirirlər ki, gün ərzində susuz və tox saxlaya bilən qidaları qəbul etmək həm bədəni gücdən düşməyə qoymur, həm də susuzluğa qarşı müqaviməti artırır. İftarla imsaq arasında ən azı 12 stəkan su içmək və meyvə-tərəvəzləri süfrədən əskik etməmək lazımdır.

Median.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, həkim-diyetoloq Sevinc Həsənzadə deyib: "İmsaq zamanı daha çox süd məhsulları, yulafdan hazırlanan qidalar və sıyıq yemək lazımdır. Yaxud 4-5 ədəd xurma yemək də gün ərzində tox saxlayır. Çalışıb həmin dövrdə duzlu-ədviyyatlı yeməkləri rasiondan çıxarmaq lazımdır, çünki həmin qidalar susuzluq yaradır. İmsaqda boyat yeməklərlə qidalanmaq da köpə və ağırlığa səbəb olur".

İmsaq zamanı həm protein, həm də zülal tərkibli yumurta qəbul edilməsi də gün ərzində tox saxlayacaq qidalardan sayılır. İftar zamanı isə gün ərzində aclıq davam etdiyinə görə metobolizm zəifləyir və oruc tutanlar daha çox qida qəbul etmək istəyirlər, bu isə mədədə sancı və ağrı yarada bilər.

"İftar zamanı əvvəlcə yarım kasa sulu yemək, sonra qəbul edilən ət, balıq və toyuqdan hazırlanan xörəklər çoxlu salatla yeyilməlidir ki, onun həzminə kömək etsin. Ən mühüm məsələlərdən biri də yatana qədər orqanizmin su balansını gözləməkdən ibarətdir. Təxminən hər saatdan bir 1 stəkan su içmək lazımdır. Meyvəni dərhal xörəyin üstündən yemək olmaz",- deyə həkim-diyetoloq bildirib.

Ramazan ayında rejim dəyişdiyinə görə vaxta və yeyilən qidaya diqqət yetirmək lazımdır, əks halda mədə problemləri ilə üzləşmək olar. Ona görə də yaxşı olar ki, mədə-bağırsaq, qaraciyər, böyrək, öd daşı problemi olanlardan orqanizm mayesiz qalanda immun sistemi zəiflədiyinə görə xəstəliklər fəallaşa bilər və ona görə həmin xəstəliyi olanların oruc tutması çox da vacib deyil.

Mütəxəssislər fasilələrlə qidalanmağın faydalı olduğunu söyləyirlər. Qəbul edilən qidaların yaxşı həzm olunması üçün piyada gəzmək və yuxu rejiminə düzgün əməl edilməlidir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            717 14.04.21 21:34