Acı yemək sağlamlığa necə təsir edir? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
17:05 Türkandakı su emalı müəssisəsinin fəaliyyəti dayandırıldı - SƏBƏB  |     17:02 Gəncədə ana və oğlu BIÇAQLANDI - Gəlin SAXLANILDI  |     15:52 Bakıda məhkumla görüşə gələn şəxsdə narkotik və psixotrop maddələr aşkarlandı  |     15:16 Sumqayıtda 1 300 abonentin qazı kəsiləcək  |     14:57 Ararat Mirzoyan Ermənistan səfirləri ilə Vaşinqton razılaşmalarının icrasını müzakirə edib  |     14:11 Azərbaycanda pensiyaçıların sayı artıb  |     13:45 Binəqədidə boru zədələnib - Bəzi qəsəbələr qazsız qalıb  |     13:28 Son iki ayda Günəşdə ən böyük partlayış qeydə alınıb  |     13:03 Körpələrin ölümü ilə bağlı ifadə verənlər mərkəzin sabiq direktorunu günahlandırdılar  |     12:58 Kuril adalarında GÜCLÜ ZƏLZƏLƏ  |     12:57 Ağdərədə insan qalıqları TAPILIB  |     12:56 Qəbələdə fındıq bağında çətənə kolu yetişdirən şəxs həbs olunub - Video  |     12:55 Havada toz müşahidə olunur  |     12:53 Britaniya kütləvi ölümlərə hazırlaşır  |     12:52 Urmu gölü yayın sonuna kimi quruyacaq  |     12:41 "Sədərək" ticarət mərkəzində yanğının başlama anı - ANBAAN GÖRÜNTÜ (Video)  |     12:13 Naxçıvan–Bakı–Naxçıvan istiqamətində reyslərin sayı artırılıb  |     12:04 "Telegram"ın yaradıcısı Fransadakı həbsinin səbəbini açıqladı  |     12:00 Biləcəri qəsəbəsinin bəzi ərazilərində işıq olmayacaq  |     11:58 Əhaliyə XƏBƏRDARLIQ - Partlayış səsləri eşidiləcək  |    

Acı yemək sağlamlığa necə təsir edir?

Acı yeməklər bir çox milli mətbəxin tərkib hissəsidir.

Acı bibər yeməklərə dad və ətir əlavə edərək onlara xüsusi ləzzət verir.

Bununla belə ədviyyatlı qidalar insan sağlamlığına qarışıq təsir göstərə bilər.

Bir tərəfdən də ədviyyatlı yeməklər həzm sistemində narahatlıq yarada bilər: narahatlıq, baş ağrısı və hətta qusmaya da səbəb ola bilər. Böyük miqdarda bibər, zərdəçal və turp olan yeməklər bağırsaq və mədə xəstəliklərinin simptomlarını ağırlaşdıra bilər.

Buna görə də xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlarda xoşagəlməz hisslərə səbəb olarsa, ədviyyatlı yeməklərdən uzaq durmaq tövsiyə olunur.

Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, ədviyyatlı qidalar yemək müxtəlif xəstəliklər riskinin azalda bilir.

Məsələn, ədviyyatlı qidalar piylənmə, ürək xəstəlikləri, xərçəng, Alzheimer xəstəliyi, tənəffüs xəstəlikləri və psixi pozğunluqlar riskini azaltmağa kömək edə bilər.

Bunun səbəbi, ədviyyatlı qidaların tərkibində iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan kapsaisin kimi maddələrin olmasıdır.

Bundan əlavə, acı bibər dadlı yeməklər yemək zamanı yüngül ağrı və yanma yarada bilər ki, bu da xoşbəxtlik hormonları olan endorfin və dopaminin sərbəst buraxılmasına kömək edir.

Bu, əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə və ümumi sağlamlığın yaxşılaşmasına gətirib çıxara bilər.

Həkimlər hər kəsə ədviyyatlı yeməyə necə reaksiya verəcəyini müstəqil şəkildə müəyyən etməyi tövsiyə edir.

Əgər belə qidalar narahatlıq yaradırsa, o zaman belə qidalardan uzaq durmaq daha yaxşıdır. Ancaq ədviyyatlı yeməkləri yaxşı qəbul edən insanlar bədənləri üçün faydalı olduğu üçün onu orta səviyyədə yeməyə davam edə bilərlər.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            753 17.05.24 18:00