Acı yemək sağlamlığa necə təsir edir? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:04 DTX-nın saxladığı Fransa şirkətinin vitse-prezidentinin məhkəməsi oldu  |     22:56 Şirvanda qəbirstanlıqda oğurluq  |     22:44 Ev almaq istədi, 5 min pulu getdi - Qarabağ veteranına qarşı dələduzluq  |     22:37 Bakıda bir neçə notariusun fəaliyyəti dayandırıldı - SƏBƏB  |     22:31 Kolizeydə gizli tunel tapıldı: Hansı məqsədlə istifadə olunub?  |     22:24 Daha bir rayonda yasda ehsan verilməsi ləğv edildi  |     22:18 Xidmət satışından milyonlar qazanan rayonlar - CƏDVƏL  |     22:10 Qazi maşını o qədər "prava"sız sürüb ki, 34 min cərimə yığılıb  |     22:05 Evləri plana düşən bu binanın sakinləri kompensasiyadan narazıdır (VİDEO)  |     21:58 Birinci müavini olmayan nazirlər (SİYAHI)  |     21:52 Goranboyda minik avtomobili aşıb, altı nəfər xəsarət alıb  |     21:45 FHN-dən küləkli hava ilə əlaqədar əhaliyə ÇAĞIRIŞ  |     21:37 Türkiyədə ali təhsil müddəti üç ilə endiriləcək  |     21:28 Bakıda cibgirlik edən şəxs saxlanıldı - VİDEO  |     21:23 "İtkinlərlə bağlı məlumat bazasının yaradılmasına ehtiyac var "  |     21:18 "Bavariya" 35 milyon avroluq təklif göndərəcək  |     21:11 Bəzi keytrinq şirkətləri qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl etmir - Xəbərdarlıq!  |     21:04 "Chevrolet" piyadanı vurub öldürdü - VİDEO  |     20:59 Bu qablarda saxlanılan qidalar insan sağlamlığına təsir göstərir  |     20:51 Qanunsuz saxlanılan silah-sursat aşkarlandı  |    

Acı yemək sağlamlığa necə təsir edir?

Acı yeməklər bir çox milli mətbəxin tərkib hissəsidir.

Acı bibər yeməklərə dad və ətir əlavə edərək onlara xüsusi ləzzət verir.

Bununla belə ədviyyatlı qidalar insan sağlamlığına qarışıq təsir göstərə bilər.

Bir tərəfdən də ədviyyatlı yeməklər həzm sistemində narahatlıq yarada bilər: narahatlıq, baş ağrısı və hətta qusmaya da səbəb ola bilər. Böyük miqdarda bibər, zərdəçal və turp olan yeməklər bağırsaq və mədə xəstəliklərinin simptomlarını ağırlaşdıra bilər.

Buna görə də xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlarda xoşagəlməz hisslərə səbəb olarsa, ədviyyatlı yeməklərdən uzaq durmaq tövsiyə olunur.

Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, ədviyyatlı qidalar yemək müxtəlif xəstəliklər riskinin azalda bilir.

Məsələn, ədviyyatlı qidalar piylənmə, ürək xəstəlikləri, xərçəng, Alzheimer xəstəliyi, tənəffüs xəstəlikləri və psixi pozğunluqlar riskini azaltmağa kömək edə bilər.

Bunun səbəbi, ədviyyatlı qidaların tərkibində iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan kapsaisin kimi maddələrin olmasıdır.

Bundan əlavə, acı bibər dadlı yeməklər yemək zamanı yüngül ağrı və yanma yarada bilər ki, bu da xoşbəxtlik hormonları olan endorfin və dopaminin sərbəst buraxılmasına kömək edir.

Bu, əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə və ümumi sağlamlığın yaxşılaşmasına gətirib çıxara bilər.

Həkimlər hər kəsə ədviyyatlı yeməyə necə reaksiya verəcəyini müstəqil şəkildə müəyyən etməyi tövsiyə edir.

Əgər belə qidalar narahatlıq yaradırsa, o zaman belə qidalardan uzaq durmaq daha yaxşıdır. Ancaq ədviyyatlı yeməkləri yaxşı qəbul edən insanlar bədənləri üçün faydalı olduğu üçün onu orta səviyyədə yeməyə davam edə bilərlər.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            798 17.05.24 18:00