Acı yemək sağlamlığa necə təsir edir? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:02 Daha çox kişiləri öldürür: "Sınıq ürək sindromu" nədir?  |     22:52 Azərbaycan Güləş Federasiyasının sabiq vitse-prezidenti VƏFAT ETDİ  |     22:39 Alim ömrün uzunluğunu müəyyən edən üç amili açıqladı  |     22:30 Ramzan Kadırovun 17 yaşlı oğluna 10 günə iki medal verildi  |     22:05 İşdən çıxarılmadığını deyən direktor barəsində tədbirlər görüləcək  |     21:09 Bakıda minifutbol üzrə dünya çempionatının açılış mərasimi keçirildi  |     21:07 Xəzər rayonunun bəzi ərazilərinin qaz təchizatı müvəqqəti dayandırılacaq  |     21:07 Bakıda güclü yanğın - VİDEO  |     20:48 Boks üzrə Olimpiya çempionu vəfat etdi  |     20:34 Paşinyan İranın müdafiə naziri ilə regional təhlükəsizliyi müzakirə edib  |     20:23 Azərbaycanda 4 ayda bank kartlarından 6 milyon manatdan çox pul oğurlanıb  |     20:15 Dövlət qulluğuna qəbulda iştirak üçün qeydiyyat elan edilib  |     20:10 DGK ölkəyə idxalın kəskin artmasının səbəbini açıqlayıb  |     20:02 Bakıda qadının qonşusuna qarşı qeyri-adekvat hərəkətləri barədə görüntü araşdırılıb  |     19:57 Sabah 29 dərəcə isti olacaq  |     19:50 "Arabian Ghost" haker qruplaşması dövlət saytlarına qarşı kiberhücumlar həyata keçirdiyini açıqlayıb  |     19:44 FHN və AZAL hava limanlarında birgə təlimlər keçirib - VİDEO  |     19:36 Ötən il məişət zorakılığına məruz qalan 21 kişiyə mühafizə orderi verilib  |     19:30 Pakistanda məktəb avtobusu partladılıb, beş nəfər ölüb  |     19:21 Azərbaycanda vergi ödəyicilərinin əmlakları hərraca çıxarılacaq  |    

Acı yemək sağlamlığa necə təsir edir?

Acı yeməklər bir çox milli mətbəxin tərkib hissəsidir.

Acı bibər yeməklərə dad və ətir əlavə edərək onlara xüsusi ləzzət verir.

Bununla belə ədviyyatlı qidalar insan sağlamlığına qarışıq təsir göstərə bilər.

Bir tərəfdən də ədviyyatlı yeməklər həzm sistemində narahatlıq yarada bilər: narahatlıq, baş ağrısı və hətta qusmaya da səbəb ola bilər. Böyük miqdarda bibər, zərdəçal və turp olan yeməklər bağırsaq və mədə xəstəliklərinin simptomlarını ağırlaşdıra bilər.

Buna görə də xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlarda xoşagəlməz hisslərə səbəb olarsa, ədviyyatlı yeməklərdən uzaq durmaq tövsiyə olunur.

Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, ədviyyatlı qidalar yemək müxtəlif xəstəliklər riskinin azalda bilir.

Məsələn, ədviyyatlı qidalar piylənmə, ürək xəstəlikləri, xərçəng, Alzheimer xəstəliyi, tənəffüs xəstəlikləri və psixi pozğunluqlar riskini azaltmağa kömək edə bilər.

Bunun səbəbi, ədviyyatlı qidaların tərkibində iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan kapsaisin kimi maddələrin olmasıdır.

Bundan əlavə, acı bibər dadlı yeməklər yemək zamanı yüngül ağrı və yanma yarada bilər ki, bu da xoşbəxtlik hormonları olan endorfin və dopaminin sərbəst buraxılmasına kömək edir.

Bu, əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə və ümumi sağlamlığın yaxşılaşmasına gətirib çıxara bilər.

Həkimlər hər kəsə ədviyyatlı yeməyə necə reaksiya verəcəyini müstəqil şəkildə müəyyən etməyi tövsiyə edir.

Əgər belə qidalar narahatlıq yaradırsa, o zaman belə qidalardan uzaq durmaq daha yaxşıdır. Ancaq ədviyyatlı yeməkləri yaxşı qəbul edən insanlar bədənləri üçün faydalı olduğu üçün onu orta səviyyədə yeməyə davam edə bilərlər.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            654 17.05.24 18:00