Diqqət: Kartofdan zəhərlənə bilərsiniz (VİDEO) » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
19:51 Azərbaycanda hərbçilərə dövlət hesabına mənzillər təqdim olunub  |     19:33 Bakının bu bölgəsində təhlükə: İlanlar peyda oldu - VİDEO  |     18:52 Hindistan və Pakistan arasında atəşkəs əldə olundu  |     18:33 Rusiyalı müğənni Anna Netrebko axtarışa verildi  |     17:55 Yasda iştirak edən qadın qəfil öldü  |     17:33 Sabahdan güclü külək əsəcək - XƏBƏRDARLIQ  |     17:30 Azərbaycan idmanında qalmaqal: Paralimpiya çempionumuz beynəlxalq yarışlardan uzaqlaşdırıldı  |     17:14 Simonyan 44 günlük müharibədən danışdı: "Cəhənnəmdə idim, dedim, gedib kiminsə ayağına yıxılmalıyam"  |     15:46 Paşinyan hökumət üzvlərinə Şuşa ilə bağlı göstəriş verib  |     15:23 Şabranda AĞIR QƏZA: İki qardaş faciəli şəkildə HƏLAK OLDU  |     15:07 Beyləqanda körpənin ölüm səbəbi MƏLUM OLDU (YENİLƏNİB)  |     14:59 SSRİ-nin "Kosmos-482" kosmik aparatı orbitdən çıxıb və Hind okeanına düşüb  |     14:28 İcra başçısı şöbə müdirini özünə BİRİNCİ MÜAVİN təyin etdi  |     14:28 Almaniyada tanınmış reper ÖLÜ TAPILDI  |     14:26 XİN-dən Aktaudakı təyyarə qəzası ilə bağlı AÇIQLAMA  |     14:25 Ağdaşda bir nəfər kanalda batıb  |     14:24 Pakistanın baş naziri nüvə arsenalına cavabdeh olan qurumun təcili iclasını çağırır  |     14:22 Mövqelərimiz Çəmbərək istiqamətindən atəşə tutulub  |     14:19 Həftəsonu Avropanın yaşıl meydanlarında keçiriləcək ən maraqlı oyunların AFİŞASI  |     14:18 Pakistan XİN Hindistan ərazisinə zərbələrə dair açıqlama verdi  |    

Diqqət: Kartofdan zəhərlənə bilərsiniz (VİDEO)

Faydalı elemenlərlə zəngin olan kartof gündəlik qida rasionumuzda xüsusi yer tutur. Lakin kartof faydalı olduğu qədər də, bəzi hallarda təhlükəli də ola bilir. Söhbət ondan gedir ki, kartofun qabığında əmələ gələn yaşıl təbəqə zəhərlənməyə gətirib çıxara bilir. Bununla bağlı əməkdaşlarımız qida mütəxəssisləri ilə danışıblar. Mütəxəssisin tövsiyyə və xəbərdarlıqlarını siz də dinləyin.

Bəzi vətəndaşlar özləri də bilmədən kartofdan zəhərlənə bilərlər. Söhbət ondan gedir ki, qabığında yaşıl rəng və cücərmə əmələ gələn kartof insan orqanizmində ciddi problemlər yarada bilər...

Nəinki istehlakçılar, kartof satışı ilə məşğul olanlar da məsələnin ciddiliyinin fərqində deyillər. Onlar bu yaşıllığın təbii hal olduğunu və günəş şüalarından yarandığını deyirlər.

Qida mütəxəssisləri deyirlər ki, günəş şüaları kartofun qabığını yaşıllaşdırır və tərkibində xlorofil artır. Bu isə solanin adlanan maddənin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun keyfiyyətə nəzarət şöbəsinin aparıcı mütəxəssisi Vüqar İsmayılzadə bildirir ki, kartof tamamilə yaşıl rəngdədirsə, istehlak üçün yararsızdır.

Kartofda əmələ gələn solanin maddəsi insan orqanizmində bir sıra fəsadlara yol aça bilər.

Əgər kartofun üzərində yaşıl nöqtələr kiçikdirsə və həmin hissələri bıçaqla kəsərək qoparmaq mümkündürsə, qida kimi qəbul etmək olar. Mütəxəssislər onu da qeyd edirlər ki, kartofu solanin maddəsindən qorumaq üçün mütləq şəkildə qaranlıq və sərin yerlərdə saxlamaq lazımdır.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 895 03.06.19 23:37