Mojo.az Banner
17:06 Altı faydalı qazıntı yatağı hərraca çıxarılacaq  |     16:57 Mirmahmud Fəttayevin nəvəsinin ölümünün təfərrüatı bilindi  |     16:41 Avtobus ana və övladını vurdu: Ölən var  |     16:12 Qubada sərnişin avtobusu ana və övladını vurdu - Ölən var  |     15:58 DİQQƏT! - Bakının bu rayonunda hərəkət təkmilləşdirilir  |     15:57 İkili diplom proqramları üçün xarici tərəfdaş ali təhsil müəssisələrinin seçimi qaydası təsdiqləndi  |     15:48 4 milyonluq dələduzluq işi: Daha bir nəfər azadlığa çıxdı  |     15:33 "Su obyektlərindən xüsusi məqsədlər üçün istifadəyə icazənin verilməsi Qaydası" təsdiqlənib  |     15:31 İş adamına qarşı 4 milyonluq dələduzluq: Daha bir nəfər azadlığa çıxdı  |     15:06 Paşinyan Azərbaycandan Ermənistana neft məhsullarının tədarükündən danışdı  |     14:53 Prokuror Ruben Vardanyanın ömürlük azadlıqdan məhrum edilməsini təklif edib  |     14:47 Şahin Şıxlinskinin və Səfərov qardaşlarının məhkəməsi başlayıb  |     14:32 Bu il Azərbaycan iqtisadiyyatına 13 milyard manat pul qoyulub  |     14:14 Azərbaycandan Ermənistana neft məhsullarının ilk partiyası yola salınır  |     14:08 34 nəfər Almaniyadan Azərbaycana geri qaytarıldı  |     14:06 Lökbatanda yük maşını reklam dirəyinə çırpıldı: Xəsarət alan var (Video)  |     13:56 Türkiyədə məşhur aparıcı saxlanıldı  |     13:54 Azərbaycan nefti bahalaşıb  |     13:34 Delhidə 250-dən çox uçuş təxirə salındı  |     13:15 Astarada arvadını döyüb pəncərədən qaçan şəxs həbs edilib  |    
Left Banner
Right Banner

Kartof sağlamlıq üçün necə faydalıdır?

02.02.2019 18:15 2 570
Kartof sağlamlıq üçün necə faydalıdır?
Həkimlər kartofu ən faydalı ərzaqlardan biri hesab edirlər. Tərkibində çox böyük miqdarda vitaminlərin, makro və mikroelementlərin zənginliyi səbəbindən onu universal adlandırırlar. Əhalinin böyük əksəriyyətinin iştirakı ilə aparılan epidemioloji tədqiqatlar göstərir ki, kartof ürək-damar sisteminin sağlamlığına ən müsbət şəkildə təsir edir.

Median.Az
Axar.az-a istinadən xəbər verir ki, alimlər kartofun ən qidalı hissəsi kimi onun qabığını hesab edirlər.

Qabığı ilə bərabər yeyildikdə faydalıdır. Böyük Britaniyanın Kral Tibb Cəmiyyəti nəzdindəki sağlam qida forumunun sabiq prezidenti doktor Merilin Qlenvillin sözlərinə görə, kartofu qabıqsız yemək böyük səhv və sağlamlıq üçün nöqsandır. Kartofdan təmizlənmiş bir yumruq həcmində qabıq orqanizmi həkimlərin tövsiyə etdiyi həll olunan lif, kalsium, dəmir, fosfor, sink və C vitamini kimi gündəlik dozanın yarısını əvəz edə bilər. Lakin kartofun qabığı bir qayda olaraq zibil yeşiyinə atılır.

Xərçəng xəstəliklərindən qorunmada faydalıdır. Elmi tədqiqatların nəticələri göstərir ki, kartof tərkibindəki yüksək miqdarda flavonoid, karotinoid və fenol turşularının hesabına antioksidant təsiri göstərir. Bu maddələr qaraciyərdə və yoğun bağırsaqda əmələ gələn xərçəng hüceyrələrinin inkişafını deaktivləşdirir. Qırmızı kartofun tərkində isə ağ kartofa nisbətən antoksidantlar 3-4 dəfə çoxdur.

Beyin və əsəb sisteminin sağlamlığı üçün faydalıdır. Kartof B6 vitamininin mənbəyidir. Bu vitamin uşaqlarda beynin inkişafını stimullaşdırır. Böyüklərdə kartofdan istifadə koqnitiv xüsusiyyətlərin azalma təsiri ilə bağlıdır. Bundan başqa, kartofun tərkibindəki nişasta orqanizmə serotonin, melatonin, noradrenalin kimi yaxşı əhval-ruhiyyə və keyfiyyətli yuxu hormonlarının üzə çıxmasına kömək edir.

Qanda şəkərin miqdarına nəzarət üçün faydalıdır. Kartofun tərkibindəki stabil nişasta bağırsaqlarda faydalı bakterial floranın inkişafı üçün əlverişli materialdır. Alimlər bu nişastanın qanda şəkərin miqdarına daha yaxşı nəzarət edilməsinə şərait yaratdığını təsdiqləyirlər.

Hipertoniya zamanı faydalıdır. Kartofun tərkibində kaliumun bolluğu arterial təzyiqə daha yaxşı nəzarət etməyə şərait yaradır.

Dəri sağlamlığında faydalıdır. Kalium ilə zəngin olan kartof kimi ərzaqlar dərinin cavan və təravətli görünüşünün saxlanmasına kömək edir, erkən qırışların əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Kalium, həmçinin hüceyrələrin bölünməsini aktivləşdirir ki, bu da dərinin tonusunu və elastikliyini təmin edir.

Mütəxəssislər yalnız suda bişirilmiş və qızardılmış kartofun kalorili əlavələrsiz və soussuz orta miqdarda qəbul olunmasını sağlamlıq üçün daha faydalı hesab edirlər.скачать dle 11.3