Kartof sağlamlıq üçün necə faydalıdır? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
17:04 Bakıda xanım alimin yaşı doqquz il kiçildildi  |     16:23 "Formula 1" pilotları və komandaları hazırlıqlara başladılar  |     16:13 Bu gün Yer kürəsi Günəş plazma axınının təsirindən çıxacaq: Nə baş verəcək?  |     16:11 Ermənistanın viza möhürlərindən Ağrı dağının təsvirini çıxarmaq qərarı Türkiyənin tələbləri ilə bağlıdır?  |     16:02 İmişlidə 1000-ə yaxın abonentin qazı kəsiləcək  |     15:23 Babək rayonunda kişi paltarı geyinib oğurluq edən qadın saxlanılıb  |     14:46 Gecə saatlarında maşınını cərimə meydançasından qaçırmaq istədi - Həbs olundu  |     14:39 Azərbaycanda binaların enerji effektivliyi üzrə pasportlaşdırılması məcburi olacaq  |     14:31 Azərbaycanda 4.5 milyon manata yeni sistem yaradılır  |     14:30 Heydər Əliyev Beynəlxalq Aeroportu "Formula-1" ilə bağlı sərnişinlərə müraciət edib  |     14:28 Gürcüstanda SOCAR-ın avtomobilinə silahlı hücum olub - FOTO  |     14:26 Bakıda qənd sexində BƏDBƏXT HADİSƏ: Döşəmə çökdü, ölən var  |     14:25 "Formula-1"lə əlaqədar sürücülərə MÜRACİƏT - Alternativ yollar AÇIQLANDI  |     14:24 Bakıda 397 min manatlıq dələduzluq edən şəxslə bağlı qərar açıqlandı  |     14:23 "Mafiya" oyununda düşən davaya görə elektron qolbaq taxıldı  |     14:22 Ucarda ər ondan xəbərsiz anası evinə gedən həyat yoldaşını döydü  |     13:52 Bakıda aeroportda yeni taksi qaydaları: ƏRAZİLƏR və QİYMƏTLƏR açıqlandı  |     13:33 Bu gün Milli Musiqi Günüdür  |     13:16 Puqaçovanın müsahibəsi ona baha başa gələ bilər: Beş illik həbs təhlükəsi  |     12:59 Baş nazir Əli Əsədov Qırğızıstana işgüzar səfərə gedib - FOTO  |    

Kartof sağlamlıq üçün necə faydalıdır?

Həkimlər kartofu ən faydalı ərzaqlardan biri hesab edirlər. Tərkibində çox böyük miqdarda vitaminlərin, makro və mikroelementlərin zənginliyi səbəbindən onu universal adlandırırlar. Əhalinin böyük əksəriyyətinin iştirakı ilə aparılan epidemioloji tədqiqatlar göstərir ki, kartof ürək-damar sisteminin sağlamlığına ən müsbət şəkildə təsir edir.

Median.Az
Axar.az-a istinadən xəbər verir ki, alimlər kartofun ən qidalı hissəsi kimi onun qabığını hesab edirlər.

Qabığı ilə bərabər yeyildikdə faydalıdır. Böyük Britaniyanın Kral Tibb Cəmiyyəti nəzdindəki sağlam qida forumunun sabiq prezidenti doktor Merilin Qlenvillin sözlərinə görə, kartofu qabıqsız yemək böyük səhv və sağlamlıq üçün nöqsandır. Kartofdan təmizlənmiş bir yumruq həcmində qabıq orqanizmi həkimlərin tövsiyə etdiyi həll olunan lif, kalsium, dəmir, fosfor, sink və C vitamini kimi gündəlik dozanın yarısını əvəz edə bilər. Lakin kartofun qabığı bir qayda olaraq zibil yeşiyinə atılır.

Xərçəng xəstəliklərindən qorunmada faydalıdır. Elmi tədqiqatların nəticələri göstərir ki, kartof tərkibindəki yüksək miqdarda flavonoid, karotinoid və fenol turşularının hesabına antioksidant təsiri göstərir. Bu maddələr qaraciyərdə və yoğun bağırsaqda əmələ gələn xərçəng hüceyrələrinin inkişafını deaktivləşdirir. Qırmızı kartofun tərkində isə ağ kartofa nisbətən antoksidantlar 3-4 dəfə çoxdur.

Beyin və əsəb sisteminin sağlamlığı üçün faydalıdır. Kartof B6 vitamininin mənbəyidir. Bu vitamin uşaqlarda beynin inkişafını stimullaşdırır. Böyüklərdə kartofdan istifadə koqnitiv xüsusiyyətlərin azalma təsiri ilə bağlıdır. Bundan başqa, kartofun tərkibindəki nişasta orqanizmə serotonin, melatonin, noradrenalin kimi yaxşı əhval-ruhiyyə və keyfiyyətli yuxu hormonlarının üzə çıxmasına kömək edir.

Qanda şəkərin miqdarına nəzarət üçün faydalıdır. Kartofun tərkibindəki stabil nişasta bağırsaqlarda faydalı bakterial floranın inkişafı üçün əlverişli materialdır. Alimlər bu nişastanın qanda şəkərin miqdarına daha yaxşı nəzarət edilməsinə şərait yaratdığını təsdiqləyirlər.

Hipertoniya zamanı faydalıdır. Kartofun tərkibində kaliumun bolluğu arterial təzyiqə daha yaxşı nəzarət etməyə şərait yaradır.

Dəri sağlamlığında faydalıdır. Kalium ilə zəngin olan kartof kimi ərzaqlar dərinin cavan və təravətli görünüşünün saxlanmasına kömək edir, erkən qırışların əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Kalium, həmçinin hüceyrələrin bölünməsini aktivləşdirir ki, bu da dərinin tonusunu və elastikliyini təmin edir.

Mütəxəssislər yalnız suda bişirilmiş və qızardılmış kartofun kalorili əlavələrsiz və soussuz orta miqdarda qəbul olunmasını sağlamlıq üçün daha faydalı hesab edirlər.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 348 02.02.19 18:15