Mojo.az Banner
23:00 Gümüş bahalaşdı  |     22:54 Teleqramın Rusiyada nə vaxt bloklanacağı açıqlandı  |     22:48 Dollar simvolunun maraqlı mənşəyi və qlobal təsiri  |     22:40 Svetoforun saniyəölçəninə aldanan sürücülər cərimələnir - XƏBƏRDARLIQ  |     22:35 Bu şəxslərə quru sərhədlərindən keçərək xaricə getməyə icazə verilə bilər  |     22:28 Energetik içkilər uşaq və yeniyetmələr üçün təhlükədir - Mütəxəssislərdən XƏBƏRDARLIQ  |     22:23 ADY daha bir regionlararası dəmir yolu marşrutunu istifadəyə verəcək - VİDEO  |     22:18 Gəncədə 59 yaşlı qadını avtomobil vurdu  |     22:11 Kənd toyuğu, yoxsa broyler toyuğu yeyək? - Qida eksperti SİRLƏRİ AÇDI  |     22:02 Suriya qoşunları Hələbdə üsyançılarla atəşkəsə nail olublar  |     21:57 Ela Rümeysa Cebeci yeni ifadə verdi: "Satıcı yox, istifadəçi idim"  |     21:48 Leyla Əliyeva "Mənim dənizlərim, mənim okeanlarım" sərgisini ziyarət edib (FOTO)  |     21:45 Putinin qohumunun da olduğu yaxta aşıb: ÖLƏN VAR  |     21:26 Mnatsakanyan Bakıda son söz dedi  |     21:16 Rusiyalı polkovnik rüşvət alıb Azərbaycana qaçdı  |     21:01 Ukrayna qüvvələri bu şəhərdən geri çəkildi  |     20:46 Axtarışda olanlardan biri “Araz-Naxçıvan”ın prezidentidir  |     20:41 Türkiyədə minimum əməkhaqqı 27 faiz artırıldı  |     20:07 “Ata Abdullayev amnistiyaya düşmür” - Vəkilindən açıqlama  |     19:58 Pezeşkianın qızı Bakıda Azərbaycan dilində şeir səsləndirdi - Video  |    
Left Banner
Right Banner

Kartof sağlamlıq üçün necə faydalıdır?

02.02.2019 18:15 2 582
Kartof sağlamlıq üçün necə faydalıdır?
Həkimlər kartofu ən faydalı ərzaqlardan biri hesab edirlər. Tərkibində çox böyük miqdarda vitaminlərin, makro və mikroelementlərin zənginliyi səbəbindən onu universal adlandırırlar. Əhalinin böyük əksəriyyətinin iştirakı ilə aparılan epidemioloji tədqiqatlar göstərir ki, kartof ürək-damar sisteminin sağlamlığına ən müsbət şəkildə təsir edir.

Median.Az
Axar.az-a istinadən xəbər verir ki, alimlər kartofun ən qidalı hissəsi kimi onun qabığını hesab edirlər.

Qabığı ilə bərabər yeyildikdə faydalıdır. Böyük Britaniyanın Kral Tibb Cəmiyyəti nəzdindəki sağlam qida forumunun sabiq prezidenti doktor Merilin Qlenvillin sözlərinə görə, kartofu qabıqsız yemək böyük səhv və sağlamlıq üçün nöqsandır. Kartofdan təmizlənmiş bir yumruq həcmində qabıq orqanizmi həkimlərin tövsiyə etdiyi həll olunan lif, kalsium, dəmir, fosfor, sink və C vitamini kimi gündəlik dozanın yarısını əvəz edə bilər. Lakin kartofun qabığı bir qayda olaraq zibil yeşiyinə atılır.

Xərçəng xəstəliklərindən qorunmada faydalıdır. Elmi tədqiqatların nəticələri göstərir ki, kartof tərkibindəki yüksək miqdarda flavonoid, karotinoid və fenol turşularının hesabına antioksidant təsiri göstərir. Bu maddələr qaraciyərdə və yoğun bağırsaqda əmələ gələn xərçəng hüceyrələrinin inkişafını deaktivləşdirir. Qırmızı kartofun tərkində isə ağ kartofa nisbətən antoksidantlar 3-4 dəfə çoxdur.

Beyin və əsəb sisteminin sağlamlığı üçün faydalıdır. Kartof B6 vitamininin mənbəyidir. Bu vitamin uşaqlarda beynin inkişafını stimullaşdırır. Böyüklərdə kartofdan istifadə koqnitiv xüsusiyyətlərin azalma təsiri ilə bağlıdır. Bundan başqa, kartofun tərkibindəki nişasta orqanizmə serotonin, melatonin, noradrenalin kimi yaxşı əhval-ruhiyyə və keyfiyyətli yuxu hormonlarının üzə çıxmasına kömək edir.

Qanda şəkərin miqdarına nəzarət üçün faydalıdır. Kartofun tərkibindəki stabil nişasta bağırsaqlarda faydalı bakterial floranın inkişafı üçün əlverişli materialdır. Alimlər bu nişastanın qanda şəkərin miqdarına daha yaxşı nəzarət edilməsinə şərait yaratdığını təsdiqləyirlər.

Hipertoniya zamanı faydalıdır. Kartofun tərkibində kaliumun bolluğu arterial təzyiqə daha yaxşı nəzarət etməyə şərait yaradır.

Dəri sağlamlığında faydalıdır. Kalium ilə zəngin olan kartof kimi ərzaqlar dərinin cavan və təravətli görünüşünün saxlanmasına kömək edir, erkən qırışların əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Kalium, həmçinin hüceyrələrin bölünməsini aktivləşdirir ki, bu da dərinin tonusunu və elastikliyini təmin edir.

Mütəxəssislər yalnız suda bişirilmiş və qızardılmış kartofun kalorili əlavələrsiz və soussuz orta miqdarda qəbul olunmasını sağlamlıq üçün daha faydalı hesab edirlər.скачать dle 11.3