Kartof sağlamlıq üçün necə faydalıdır? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
18:24 Rusiyanı ittiham edən iranlı diplomata cinayət işi açıldı  |     17:14 Xırdalanda DOST Mərkəzində yanğın - YENİLƏNİB (FOTOLAR)  |     17:01 Sabah üç rayonun bəzi hissələrində qaz olmayacaq  |     16:59 Ararat Mirzoyan: "Bundan sonra Ermənistanla Azərbaycan arasında sülh olacaq"  |     16:58 Ərdoğanla Putin Çində görüşə bilərlər  |     16:55 Kimlər 30 min manatadək cərimələnə bilərlər? - AEM-dən açıqlama  |     15:38 Azərbaycanda kino çəkilişi FACİƏ ilə bitdi - Ölən və yaralı var - FOTO  |     15:34 Sumqayıtda çörək sexi yanır  |     14:29 Bakıda yanğın təhlükəli obyektin fəaliyyəti dayandırıldı - Video  |     13:35 Küləkli hava şəraiti nə vaxtadək davam edəcək?  |     13:06 BDYPİ kənd təsərrüfatı texnikası və traktor sürücülərinə xəbərdarlıq edib - Video  |     13:02 Xocavənd və Ağdərədə baş verən yanğınlar SÖNDÜRÜLÜB  |     12:56 İsmayıllı Rayon Mərkəzi xəstəxanasında insan İZDİHAMI - Video  |     12:50 Ukraynada müharibədən sonra ilk dəfə 18-22 yaşlı kişilərin xaricə getmələrinə icazə verildi  |     12:49 Bu gün Bakı metrosu gücləndirilmiş rejimdə İŞLƏYƏCƏK  |     12:37 Bakıda göldə batan uşağın kimliyi məlum olub  |     12:28 Sərnişin taksidə öldürülüb: Otuz il əvvəl törədilmiş qətlin TƏFƏRRÜATI  |     12:26 Bəzi vətəndaşların sosial ödəniş ala bilməməsinin SƏBƏBİ AÇIQLANDI  |     12:25 Türkiyədə bıçaqlanan Araz Musayev məhkəmənin qərarını heçə sayaraq məşqçilərə hədə-qorxu gəlir  |     11:53 Xəstənin ölümündə günahlandırılan həkim yenidən azadlığa buraxıldı  |    

Kartof sağlamlıq üçün necə faydalıdır?

Həkimlər kartofu ən faydalı ərzaqlardan biri hesab edirlər. Tərkibində çox böyük miqdarda vitaminlərin, makro və mikroelementlərin zənginliyi səbəbindən onu universal adlandırırlar. Əhalinin böyük əksəriyyətinin iştirakı ilə aparılan epidemioloji tədqiqatlar göstərir ki, kartof ürək-damar sisteminin sağlamlığına ən müsbət şəkildə təsir edir.

Median.Az
Axar.az-a istinadən xəbər verir ki, alimlər kartofun ən qidalı hissəsi kimi onun qabığını hesab edirlər.

Qabığı ilə bərabər yeyildikdə faydalıdır. Böyük Britaniyanın Kral Tibb Cəmiyyəti nəzdindəki sağlam qida forumunun sabiq prezidenti doktor Merilin Qlenvillin sözlərinə görə, kartofu qabıqsız yemək böyük səhv və sağlamlıq üçün nöqsandır. Kartofdan təmizlənmiş bir yumruq həcmində qabıq orqanizmi həkimlərin tövsiyə etdiyi həll olunan lif, kalsium, dəmir, fosfor, sink və C vitamini kimi gündəlik dozanın yarısını əvəz edə bilər. Lakin kartofun qabığı bir qayda olaraq zibil yeşiyinə atılır.

Xərçəng xəstəliklərindən qorunmada faydalıdır. Elmi tədqiqatların nəticələri göstərir ki, kartof tərkibindəki yüksək miqdarda flavonoid, karotinoid və fenol turşularının hesabına antioksidant təsiri göstərir. Bu maddələr qaraciyərdə və yoğun bağırsaqda əmələ gələn xərçəng hüceyrələrinin inkişafını deaktivləşdirir. Qırmızı kartofun tərkində isə ağ kartofa nisbətən antoksidantlar 3-4 dəfə çoxdur.

Beyin və əsəb sisteminin sağlamlığı üçün faydalıdır. Kartof B6 vitamininin mənbəyidir. Bu vitamin uşaqlarda beynin inkişafını stimullaşdırır. Böyüklərdə kartofdan istifadə koqnitiv xüsusiyyətlərin azalma təsiri ilə bağlıdır. Bundan başqa, kartofun tərkibindəki nişasta orqanizmə serotonin, melatonin, noradrenalin kimi yaxşı əhval-ruhiyyə və keyfiyyətli yuxu hormonlarının üzə çıxmasına kömək edir.

Qanda şəkərin miqdarına nəzarət üçün faydalıdır. Kartofun tərkibindəki stabil nişasta bağırsaqlarda faydalı bakterial floranın inkişafı üçün əlverişli materialdır. Alimlər bu nişastanın qanda şəkərin miqdarına daha yaxşı nəzarət edilməsinə şərait yaratdığını təsdiqləyirlər.

Hipertoniya zamanı faydalıdır. Kartofun tərkibində kaliumun bolluğu arterial təzyiqə daha yaxşı nəzarət etməyə şərait yaradır.

Dəri sağlamlığında faydalıdır. Kalium ilə zəngin olan kartof kimi ərzaqlar dərinin cavan və təravətli görünüşünün saxlanmasına kömək edir, erkən qırışların əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Kalium, həmçinin hüceyrələrin bölünməsini aktivləşdirir ki, bu da dərinin tonusunu və elastikliyini təmin edir.

Mütəxəssislər yalnız suda bişirilmiş və qızardılmış kartofun kalorili əlavələrsiz və soussuz orta miqdarda qəbul olunmasını sağlamlıq üçün daha faydalı hesab edirlər.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 315 02.02.19 18:15