Mojo.az Banner
18:05 "Politico" Avropa siyasətində ən nüfuzlu siyasətçilərin adlarını açıqladı  |     17:47 Bakıda 59 yaşlı kişi küçədə öldü  |     17:37 Azərbaycanın qeyri-neft sektoru üzrə ixracı 3.3 milyard dollara çatıb  |     17:31 "Neftçi" yeni baş məşqçisini açıqladı  |     17:23 Namizəd Səfərov saxlanıldı  |     17:20 Müstəntiqin yanında arvadını öldürmək istədi, məmurla əlbəyaxa oldu  |     17:09 Hüquqşünas Namizəd Səfərov saxlanılıb  |     17:08 Bakıda partlayış olan villa bu şəxsin imiş  |     17:04 Tovuzda xəstəxanada dava düşdü, tibb bacısı döyüldü  |     16:47 Azərbaycanın FIFA referisi Avropa Liqasının oyununu idarə edəcək  |     16:29 İrandan Azərbaycana külli miqdarda narkotik keçirilməsinin qarşısı alınıb  |     16:20 "Time" jurnalı ilin ən yaxşı aktyorunu açıqladı  |     16:12 Bu gün Günəşdə yeddi güclü partlayış baş verib  |     16:07 AQTA Gürcüstan mənşəli heyvanların Azərbaycandan tranzitini yenidən açdı  |     15:57 Naxçıvan Ali Məhkəməsinə yeni hakim təyin edildi  |     15:51 Rus bölməsində hansı fənlər Azərbaycan dilində tədris ediləcək?  |     15:43 Yaşayış minimumu 300 manat olacaq  |     15:41 Xaricdən telefon gətirənlərin nəzərinə: 100 manat rüsum alınacaq  |     15:39 Bakıda iki gün leysan olacaq - XƏBƏRDARLIQ  |     15:29 Bu rayonun Heydər Əliyev Mərkəzində təmir işləri aparalıcaq  |    
Left Banner
Right Banner

Orqanizmdə xolesterinin səviyyəsini aşağı salmaq üçün nə yeyək?

21.06.2024 11:42 1 134
Orqanizmdə xolesterinin səviyyəsini aşağı salmaq üçün nə yeyək?
Kinoa, brokoli, yerkökü, şirin kartof, alma və böyürtkən kimi lif və digər kompleks karbohidratlarla zəngin bitki mənşəli qidalar orqanizmdə xolesterinin səviyyəsini aşağı salır və həzmi yaxşılaşdırır.

Bu barədə Mayo Klinikasının (ABŞ-nin əsas tibbi və tədqiqat mərkəzi) həkimi, doktor Kristin Nquyen məlumat verib.

Həkim bildirib ki, müxtəlif qidalarda cürbəcür növ karbohidratlar var. Makaron, ağ çörək, şirin xəmir məmulatları, şokolad və fastfud kimi sadə karbohidratlar üstünlük təşkil edən qidaların tez-tez və həddindən artıq istehlakı qan şəkərinin səviyyəsinin kəskin artmasına səbəb ola bilir. Təbii dənli bitkilərdə, meyvələrdə və tərəvəzlərdə olan karbohidratlar mürəkkəb hesab olunur. Onlar bədəni enerji və sağlam pəhriz lifi ilə təmin etmək üçün vacibdir.

Həkimin sözlərinə görə, ən sağlam bitki qidaları liflə zəngin qidalardır. Bu, həzm zamanı qlükozaya parçalanmayan, lakin demək olar ki, dəyişmədən insan orqanizmindən keçən mürəkkəb karbohidrat və bitki lifidir. Ən sağlam mürəkkəb karbohidratlar kinoa, brokoli, yerkökü və şirin kartof, təzə meyvə və giləmeyvə, alma və böyürtkəndə olur.
//gazeta.ruскачать dle 11.3