Arıqlamaq üçün karbohidratlardan imtina etmək vacibdirmi? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
19:52 Ermənistan banklarında rusiyalılardan vergi rezidentliyi barədə məlumat tələb olunur  |     19:44 Kamran Əliyev vətəndaş qəbulu keçirəcək  |     19:39 Rumıniya Senatının üzvü: Qarabağda özümü evimdəki kimi hiss edirəm  |     19:33 FHN: Ötən həftə ərzində 692 yanğına çıxış olub, 10 nəfərin meyiti aidiyyəti üzrə təhvil verilib  |     19:28 "Sabah"ın hücumçusu Azərbaycan çempionatında 40 qola çatan doqquzuncu legioner olub  |     19:19 Qırğızıstanda itkin düşən iranlı alpinistlərin axtarışları dayandırılıb  |     19:13 “SpaceX” texniki problemlərə görə “Starship” prototipinin buraxılışını təxirə salıb  |     19:06 İbtidai siniflərdə dərs vaxtı qısaldılacaq?  |     19:00 Putinlə Pezeşkian telefonla danışdı  |     18:55 Texniki baxışın müddəti necə hesablanır? - BDYPİ cavablandırır  |     18:47 Yanğında sahibkarlara dəymiş ziyanı kim ödəyəcək?  |     18:38 Nitq qabiliyyəti olmayan kişi dənizdə boğuldu  |     18:33 Qaxda xadimə işləyən qadın 37 yaşında tələbə oldu - Video  |     18:25 Londonda keçirilən karnavalda 140 nəfər həbs edilib  |     18:19 Ali məktəblərə boş qalan plan yerlərinin sayı açıqlanıb  |     18:11 Əməkdar məşqçiyə yeni vəzifə verildi  |     18:11 Azərbaycanın magistral neft kəmərlərindən gəlirləri azalıb  |     18:06 Xəzərdə suyun səviyyəsi 30 metrə kimi düşə bilər - Ekoloqdan SOS  |     17:59 "Sədərək"dəki yanğınla bağlı sığorta şirkətlərinə müraciət edən olmayıb  |     17:53 Bakıda orta aylıq əməkhaqqı 8%-dən çox artıb  |    

Arıqlamaq üçün karbohidratlardan imtina etmək vacibdirmi?

Belə bir mif var ki, arıqlamaq üçün karbohidratları yeməyi dayandırmaq lazımdır. Əslində bu tam da doğru deyil, çünki karbohidratların heç də hamısı kökəltmir.

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, quruluşuna görə karbohidratlar sadə (sürətli) və mürəkkəb (yavaş) olur.

Sadə olanlar (şirniyyatlar) dərhal enerji verir, lakin qanda insulinin kəskin sıçrayışına səbəb olur. Buna görə də, ac olanda şirniyyat yemək istəyirik - bədən tez doymağa çalışır. Ancaq belə bir qəlyanaltı aclığı təmin etmək üçün çox qısa müddətli təsir göstərir. Tezliklə bədən yenidən yemək istəyəcək.

Ancaq yavaş karbohidratlar qan şəkərini artırmır. Onlar bədəni yavaş-yavaş enerji ilə təmin edir və uzun müddət toxluq təsirini saxlayırlar. Yavaş karbohidratlar tam taxıllarda olur. Buna görə də dietoloqlar səhərlər sıyıq yeməyi məsləhət görürlər.

Bəs ən az karbohidrat hansı sıyıqda var?

Yulaf - az karbohidratlı dənli bitkilər arasında çempiondur. Çox qidalıdır və tərkibində "B" vitaminləri, fosfor, manqan, kalium və maqnezium var. Ən sağlam minimal işlənmiş olanlardır.

Yabanı düyü - Adi düyüdən fərqli olaraq, yabanı düyü daha az kalorili, daha çox lif ehtiva edir, özündə bir çox qiymətli antioksidant və vitaminlər ehtiva edir.

Kuskus - Bərk buğdadan hazırlanır, kalorisi azdır. Tərkibində selen, mis, manqan və "B" vitaminləri yüksəkdir.

Bulqur - Bərk buğdadan hazırlanır və çoxlu lif, "B" vitaminləri, fosfor, kalium, kalsium və maqnezium ehtiva edir.

Arpa - Qaba taxıllar arasında ən sağlamıdır, onların tərkibində çoxlu qiymətli pəhriz lifi və "B" vitaminlərinin demək olar ki, hamısı var.

Bütün taxıllarda karbohidratların udulmasını yavaşladan çoxlu qaba liflər var. Həkimlər xatırladır ki, belə məhsulların qəbulu ateroskleroz və yoğun bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini azaldır.

Mənbə: Aif.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            687 08.06.24 13:12