Dietoloq xolesterolu aşağı salan qidaları açıqladı » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:56 Daşkəsəndə uzun müddət təmirsiz qalan yollara asfalt örtüyü çəkilib  |     22:45 İlon Maskdan dəhşətli proqnoz - Avropada silsilə terror hücumları olacaq  |     22:26 Attestasiyadan kəsilən 500-ə yaxın musiqi müəllimindən 56-sı ali təhsillidir - SİYAHI  |     22:04 5 ay əvvəl Rusiya-Ukrayna müharibəsində həlak olan azərbaycanlıların meyitləri tapıldı  |     21:41 Yasamalda motosiklet piyadanı vurdu  |     21:25 Qazaxıstanda bir qrup fransız Baykonur kosmodromuna daxil olmağa cəhd edib  |     20:42 Çin ABŞ-yə qarşı iqtisadi tədbirləri davam etdirəcək?  |     20:14 ABŞ-nin kibertəhlükəsizlik agentliyi işçilərinin üçdə birini ixtisar edəcək  |     19:42 "Şok"a düşərək həyatını itirənlər - Son zamanlar bu cür ölüm hallarının artmasının səbəbləri nədir?  |     19:23 Baş direktor: Urmiya gölünün sahəsi 210 kv.km azalıb  |     19:08 Estoniya Macarıstanın Aİ-də səsvermə hüququndan məhrum olunmasını istəyir  |     18:51 Türkiyədə ağır yol qəzasında 4 nəfər ölüb  |     18:12 Bəzi rayonlarda yağış yağır- FAKTİKİ HAVA  |     17:57 "Qarabağ" heyətini iki braziliyalı ilə gücləndirəcək  |     17:56 Bakıda boşanmaq istəyən arvadının qulağını kəsən kişi SAXLANILDI  |     17:28 Sumqayıtda evlərdən silsilə oğurluq edən şəxslər saxlanılıb  |     17:20 İran və Azərbaycan ixrac üçün avtomobil istehsal edəcək  |     16:54 Zakir Həsənovun rəhbərliyi ilə xidməti müşavirə keçirilib  |     16:40 Gəncədə 26 yaşlı oğlan siqaretə görə bıçaqlandı  |     16:13 Qobustanda kişi övladını dişləyən itə xəsarət yetirdi - VİDEO  |    

Dietoloq xolesterolu aşağı salan qidaları açıqladı

Sıyıqlar, tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq, bitki yağları və yağlı balıqlar qanda xolesterinin səviyyəsini azaldır.

Bu barədə "Moskva 24" telekanalına müsahibəsində dietoloq və dietoloq İrina Pisareva məlumat verib.

Lif və pəhriz lifi ilə zəngin qidalar xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir:

"Siz həmçinin liflə zəngin olan müxtəlif dənli bitkiləri yeyə bilərsiniz: Yulaf əzməsi, qarabaşaq yarması, kəpək - yəni hər hansı bir tam taxıl".

Onun sözlərinə görə, qanında bu maddənin miqdarı yüksək olan insanların qida rasionunda omeqa-3 kimi çoxlu doymamış yağ turşuları olmalıdır. Onlar bitki yağları, qoz-fındıq, avokado və yağlı balıqlardan (somon, skumbriya) əldə edilə bilər. Pisareva həftədə ən azı iki və ya üç dəfə balıq yeməyi məsləhət görüb.

Diyetoloq əlavə edib ki, xolesterolu azaltmaq üçün həkim tərkibində omeqa-3 olan qida əlavələri və ya dərmanlar da təyin edə bilər.

Cənubi Kaliforniya Universitetinin Kek Tibb Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, xolesterinin oksidləşməsi beyin hüceyrələrinin iltihabına və qocalmasına səbəb olur, həmçinin Alzheimer xəstəliyinin inkişafında əsas rol oynayır.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            192 27.03.25 21:54