Mojo.az Banner
19:39 Kommunal xidmətlərin vahid informasiya sistemi bu tarixdə istifadəyə veriləcək  |     19:38 Müğənni Dəniz Əsədova növbəti dəfə hakim qarşısına çıxarılacaq  |     19:09 Misin qiyməti tarixi maksimuma çatıb  |     18:41 Yaponiyada güclü zəlzələ: Üç metr hündürlükdə sunami gözlənilir  |     18:24 Nazirlik məşhur klinikada yoxlama keçirdi: Lisenziyası olmadığı üzə çıxdı  |     18:07 Su anbarında qanunsuz balıq ovlayan şəxs SAXLANILDI  |     17:46 Tapdığı 5 627 manatı qaytarmaq üçün televiziyaya gedən qadına HÖKM OXUNDU  |     17:22 Şahin Mustafayev Abbas Əraqçı ilə görüşüb  |     17:08 30 ilin qəssabı 15 baş heyvan oğurladı - Cəzalandırıldı  |     17:08 DSK yanında Statistika Şurasının yeni tərkibi təsdiqlənib  |     17:06 İcra başçısı iki nəfəri işdən çıxardı - Özünə yeni sürücü təyin etdi  |     16:43 Gürcüstan Azərbaycandan Ermənistana neft məhsullarının birdəfəlik ödənişsiz tranzitinə razılıq verib  |     16:41 "Ramiz Mehdiyev işi" ilə bağlı həbs olunan Məmməd İbrahimin apellyasiya şikayəti təmin edilmədi  |     16:40 Vətəndaşlar xaricdə yaşayan bloqer Qabil Məmmədovla şantaj ediliblər  |     16:39 Ceyhun Bayramovla Abbas Əraqçı mətbuata bəyanatlarla çıxış ediblər  |     16:26 Gürcüstanda Rusiya dizeli tam şəkildə Azərbaycan yanacağı ilə əvəzlənə bilər  |     16:25 "Liverpul" komandasının əsas oyunçuları baş məşqçinin istefasını istəyirlər  |     16:24 Ağdaşda narkotikin təsiri altında avtomobil idarə edən sürücü həbs olunub  |     16:17 Azərbaycanda iş adamının milyonlarla pulunu ələ keçirənlər SAXLANILDILAR - Biri federasiya prezidenti olub (FOTO)  |     16:15 İrandan Azərbaycana narkotik keçirilməsinin qarşısı alınıb  |    
Left Banner
Right Banner

Kababın gözlənilməz təhlükəsi açıqlandı

28.08.2018 12:08 2 853
Kababın gözlənilməz təhlükəsi açıqlandı
Oksford Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, kömürdə hazırlanmış qidanın tez-tez qəbul edilməsi ürək-damar xəstəliklərindən erkən ölüm riskini artırır.

Median.Az xəbər verir ki, bununla bağlı “EurekAlert!” nəşrində məlumat verilib.

Araşdırmalarda Çindən yaşı 30-79 arası olan 341 730 nəfər iştirak edib. Könüllülər arasında aparılan sorğu zamanı onların yemək hazırlayarkən hansı yanacaqdan istifadə etdiyi öyrənilib. Sonda həftədə azı bir dəfə kömürdə hazırlanmış qidadan istifadə edən və ürək-damar xəstəliyi olmayan şəxslər seçilib.

Ümumilikdə könüllülərdən 22,5 faizi 30 il müddətində yeməklərin hazırlanmasında bərk yanacaqdan istifadə edib. Onlardan 24,6 faizi 10-29 yaş arası insanlar, 53 faizi isə 10 yaşdan balaca uşaqlar olub. Araşdırmalar müddətində 8304 nəfər ürək-damar xəstəlikləri nəticəsində vəfat edib. Məlum olub ki, qidanın kömürdə hazırlanması ölüm riskini 3 faiz artırır.

Alimlər bildiriblər ki, yeməklərin hazırlanmasında elektrik və ya qazdan istifadə edilməsi ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.скачать dle 11.3