Mojo.az Banner
13:57 Göygöldə qəza: Xəsarət alanlar var  |     13:56 Zakir Həsənov Bosniya və Herseqovinaya səfər edib  |     13:55 VI İslam Həmrəyliyi Oyunları: Azərbaycan yığması 29 medal qazanıb  |     13:54 Depressiyanın dərmansız müalicəsinin gözlənilməz vasitəsi açıqlanıb  |     13:53 "Kalmar oyunu" serialının 81 yaşlı aktyoru cinsi təcavüz ittihamından bəraət aldı  |     13:48 Sibirdə yeni şəhər salına bilər  |     13:47 Ulduz futbolçunun vəziyyəti pisləşdi: Xəstəxanaya yerləşdirildi  |     13:46 Göyçayın icra başçısı vəzifəsindən azad edildi, Balakənə təyin olundu - SƏRƏNCAM  |     13:44 Bakıda sənədsiz ev problemi: Minlərlə ailə illərdir əmlakına çıxarış almağı gözləyir - Video  |     13:01 Avstraliyada milyonlarla dollarlıq lotereya qalibi bir ildir axtarılır  |     12:41 Yüzlərlə insanın ölümünə səbəb olan hərbi təyyarə: "C-130" qəzalarının STATİSTİKASI  |     12:24 Alyona Əliyeva 12 Noyabr - Konstitusiya Günü ilə bağlı paylaşım edib (FOTO)  |     12:20 Azərbaycan Jurnalistlər Birliyinin sədr müavini vəfat edib  |     12:13 Azərbaycan Müdafiə Nazirliyi Türkiyəyə başsağlığı verib - FOTO  |     12:11 Azərbaycanda ilin ilk 10 ayında vərəmə yoluxmada azalma müşahidə olunub  |     12:00 Süni intellekt tərəfindən yaradılan mahnı ilk dəfə birinci oldu  |     11:45 Abşeronda FACİƏ: Sürücü mərmər daşın altında qalıb öldü  |     11:44 Türkiyənin qəzaya uğrayan "C-130" hərbi təyyarəsinin daha iki qalığı tapılıb - Video  |     11:19 FHN-dən dumanlı hava ilə bağlı kiçikhəcmli gəmi istifadəçilərinə MÜRACİƏT  |     11:12 Güclü geomaqnit qasırğası müşahidə olunur  |    
Left Banner
Right Banner

Hansı məhsullar ürək xəstəlikləri və diabetdən ölüm nisbətini artırır?

25.07.2024 12:48 582
Hansı məhsullar ürək xəstəlikləri və diabetdən ölüm nisbətini artırır?
Merilend ştatının Milli Xərçəng İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, şəkərli diabet və ürək xəstəliklərindən vaxtından əvvəl ölüm riski iki növ qidadan - şəkərli içkilərdən və emal olunmuş ətdən sui-istifadə ilə artır.

Median.Az
Gazeta.ru-ya istinadən bildirir ki, alimlər 1990-cı illərin ortalarında elmi işlərdə iştirak etmək üçün cəlb edilmiş 540 mindən çox insanın sağlamlığı və pəhrizi haqqında məlumatları təhlil ediblər. Tədqiqatın əvvəlində bütün subyektlər 50-71 yaş arasında olublar. Tədqiqatçılar iştirakçıların istehlak etdikləri ultra emal olunmuş qidaların ümumi miqdarını (emal edilmiş qənnadı məmulatları, fastfud, şəkər əsaslı içkilər) qiymətləndirdilər və xüsusi qidalar ilə müəyyən xəstəliklərin inkişafı arasında əlaqə qurdular.

Nəticələr göstərdi ki, emal olunmuş ətlərin (kolbasa, sosis və s.) və şəkərlə şirinləşdirilmiş içkilərin çox istehlakı şəkərli diabet və ürək-damar xəstəliklərinin ən yüksək riski ilə, habelə onların fəsadları səbəbindən ölüm ehtimalının artması ilə əlaqələndirilir.скачать dle 11.3