Mojo.az Banner
19:42 Dövlət qurumlarına verilən yeni domenlərin sayı 2 dəfəyə yaxın artıb  |     19:37 Ruhi xəstə 3 nəfəri qətlə yetirdi - Türkiyədə dəhşət  |     19:31 Yollarda görünüş məsafəsi məhdudlaşacaq  |     19:31 Azərbaycanda yaşlı əhalinin sayı artır  |     19:23 Gecə növbəsi işləyənlərin ailə vəzifələri nəzərə alınacaq  |     19:17 Cinayətdə şübhəli bilinən 26 nəfər saxlanıldı  |     19:09 Dünyada bahalaşan və ucuzlaşan ərzaq məhsulları - SİYAHI  |     19:03 Bərdədə kişi kanalda boğulan qızını xilas edərkən öldü  |     18:58 Azərbaycanın Təbrizdəki yeni baş konsulu fəaliyyətə başlayıb  |     18:43 Ailəsini qətlə yetirən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi - Video  |     18:41 Ağdərədə mal-qara otaran şəxs minaya düşdü  |     18:37 Bəzi hərbi qulluqçulara dair boy ölçüsü tələbi 170 sm-dən 160 sm-ə endirilib - QƏRAR  |     18:36 "Aristokrat" klinikasında qanunsuz stomatoloji tibb fəaliyyəti ilə bağlı RƏSMİ AÇIQLAMA (Video)  |     18:10 Paytaxtın hansı küçələrində sıxlıq var?  |     17:54 Bakıda daha bir minib-düşmə yeri yaradıldı  |     17:43 Bakıda kondisionerə görə dava edən iki kişi sığınacaqdan çıxarıldı  |     17:36 İndoneziyada daşqınlar nəticəsində ölənlərin sayı 800 nəfəri keçib  |     17:27 İcra başçısı psixoloqu işdən çıxardı  |     17:15 Rusiya məhkəməsi Yekaterinburqda saxlanılan azərbaycanlını həbs etdi  |     17:02 Altay Göyüşovun cinayət işi üzrə istintaq başa çatıb  |    
Left Banner
Right Banner

Ultraemallı qidalar vaxtsız ölümlə necə əlaqəlidir? - Tədqiqat nəticələri

01.03.2024 22:25 1 995
Ultraemallı qidalar vaxtsız ölümlə necə əlaqəlidir? - Tədqiqat nəticələri
Ultra emal olunmuş qidaların istifadəsi xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri və vaxtından əvvəl ölüm riskinin artması ilə əlaqələndirilir.

Qaynarinfo "The Guardian”a istinadla xəbər verir ki, "The BMJ” jurnalında dərc olunan araşdırmanın nəticələrinə görə, ultra emal olunmuş qidaalr sağlamlıq üçün 32 zərərli nəticə ilə əlaqələndirilir.

Alimlər qeyd edirlər ki, belə qidalar (qəlyanaltılar, qazlı içkilər, şirin dənli bitkilər və yarımfabrikatlar) çoxsaylı sənaye proseslərindən keçir və çox vaxt boyalar, emulqatorlar, dadlandırıcılar və digər əlavələr edilir.

Bu məhsullarda əsasən şəkər, yağ və duz yüksəkdir. Bundan əlavə, onların tərkibində vitamin və lif azdır, alimlər deyirlər.
Əvvəllər elm adamları artıq ultra emal edilmiş qidaların sağlamlığın pisləşməsi ilə əlaqəli olduğunu sübut ediblər, lakin tam olaraq nəyin mənfi təsir göstərdiyini bilməyiblər.

ABŞ-ın Cons Hopkins Universitetinin Bloomberg İctimai Sağlamlıq Məktəbi, Sidney Universiteti və Fransanın Sorbonna Universiteti də daxil olmaqla, bir sıra qurumların ekspertləri araşdırma aparıblar.

Onlar son üç il ərzində 10 milyona yaxın insan üzərində aparılmış 45 meta-analizi (bir çox elmi araşdırmaların nəticələrini birləşdirən statistik təhlil) ümumiləşdiriblər. Hazırda bu, dünyada ən böyük belə rəydir.

Bütün tədqiqat nəticələri ultra emal edilmiş qidaların insan orqanizminə zərərli təsirlərini nümayiş etdirib.

Qeyd olunur ki, tədqiqatların heç biri belə məhsullar istehsal edən şirkətlər tərəfindən maliyyələşdirilməyib.
Alimlər ultra emal olunmuş qidaların təsirini qiymətləndirmək üçün məlumatları birləşdiriblər:

▲ yemək tezliyi,

▲ pəhriz və qidalanma ilə bağlı rəy;

▲ istehlak üçün artan porsiyalar.

Tədqiqatçılar bütün məlumatları aşağıdakı kimi təsnif ediblər:

▲ çox inandırıcı;

▲ inandırıcı;

▲ zəif inandırıcı;

▲ sübut olunmamış.

Bundan əlavə, onlar sübutların keyfiyyətini yüksək, orta, aşağı və ya çox aşağı kimi qiymətləndiriblər.

Sonda alimlər UHP-nin (kimyəvi reaksiya tənliyi) sağlamlıq üçün 32 zərərli nəticə ilə əlaqəsini aşkar ediblər.

Güclü sübutlar göstərir ki, ultra emal olunmuş qidaların daha çox qəbulu ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski təxminən 50%, narahatlıq və ümumi psixi pozğunluqlar riski 48-53% və inkişaf riski 12% daha yüksəkdir. tip 2 diabet növü

"Bu, xüsusilə, xərçəng, psixi, tənəffüs, ürək-damar, mədə-bağırsaq və metabolik xəstəliklərin inkişaf riski ilə bağlıdır.

"UHP ilə astma, mədə-bağırsaq sağlamlığı, bəzi xərçəng növləri, ümumi psixi pozğunluqlar və qan yağlarının yüksək səviyyəsi və "yaxşı" xolesterolun aşağı səviyyəsi kimi kardiometabolik risk faktorları arasında əlaqə olduğuna dair sübutlar var" dedi tədqiqat müəllifləri. ..

Eyni zamanda alimlər qeyd edirlər ki, nəticələrə digər ölçülməmiş amillərin də təsir etdiyini istisna etmək olmaz.

Tədqiqatda iştirak etməyən bəzi ekspertlərin fikrincə, məqalədə istifadə edilən tədqiqatların çoxu zəif idi. Alimlər həmçinin xəbərdarlıq ediblər ki, əldə edilən nəticələr səbəb-nəticə əlaqəsini sübut etmir.скачать dle 11.3