Mojo.az Banner
22:52 FHN: Yanğın yaşayış binasının elektrik  |     22:45 Hacıqabulda yol qəzası olub, xəsarət alanlar var  |     22:37 Yasamalda baş vermiş yanğında 3 nəfər ölüb, 20 nəfər zəhərlənmə diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdirilib  |     22:16 Bakıda güclü qar gözlənilir? - hazırlıqlar başladı  |     22:07 Bakıda faciəvi şəkildə ölən ofisiantların FOTOları  |     21:53 Leyla Əliyeva və Arzu Əliyeva Astarada Pəncəli Teymurovun ailəsini ziyarət ediblər  |     21:45 "X" sosial şəbəkəsində nasazlıq yaşanıb  |     21:38 Kürdəmirdə uşaq bağçasında yanğın olub Hadisə  |     21:30 "Qarabağ" səfərdə "Sumqayıt"ı məğlub etdi  |     21:24 Yasamalda yaşayış binasında yanğın zamanı bir neçə nəfər tüstüdən zəhərlənib - YENİLƏNİB-3  |     21:00 Zelenski xalqa müraciət etdi: “Çətin seçim qarşısındayıq…”  |     20:51 Yasamalda yaşayış binası yanır - Video+Yenilənib  |     20:42 Yanğına görə bu küçədə hərəkət məhdudlaşdırıldı - Foto  |     20:42 Direktorların işə qəbulu zamanı üstünlük veriləcək namizədlər müəyyənləşib  |     20:30 Faciə qurbanı olan Emil hərbi xidmətdən yeni gəlibmiş  |     20:16 Sığınacaqdan itkin düşən qız tapıldı  |     20:04 Heydər Əliyev Fondu Lənkəran uşaq evini əsaslı yenidənqurmadan sonra istifadəyə verib - FOTO  |     19:33 Tural Sadıqlı, Orduxan Teymurxan, Qurban Məmmədov və digərlərinin cinayət işi üzrə məhkəmə iclası keçirilib  |     19:02 Ermənistan prezidenti: "Qarşılıqlı etimadın yaradılması İrəvan və Bakı arasında yekun sülh üçün vacibdir"  |     18:40 Azərbaycanda toy biznesi çöküş yaşayır: Nikahlar azalır, ənənələr dəyişir, bazar daralır  |    
Left Banner
Right Banner

Ultraemallı qidalar vaxtsız ölümlə necə əlaqəlidir? - Tədqiqat nəticələri

01.03.2024 22:25 1 968
Ultraemallı qidalar vaxtsız ölümlə necə əlaqəlidir? - Tədqiqat nəticələri
Ultra emal olunmuş qidaların istifadəsi xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri və vaxtından əvvəl ölüm riskinin artması ilə əlaqələndirilir.

Qaynarinfo "The Guardian”a istinadla xəbər verir ki, "The BMJ” jurnalında dərc olunan araşdırmanın nəticələrinə görə, ultra emal olunmuş qidaalr sağlamlıq üçün 32 zərərli nəticə ilə əlaqələndirilir.

Alimlər qeyd edirlər ki, belə qidalar (qəlyanaltılar, qazlı içkilər, şirin dənli bitkilər və yarımfabrikatlar) çoxsaylı sənaye proseslərindən keçir və çox vaxt boyalar, emulqatorlar, dadlandırıcılar və digər əlavələr edilir.

Bu məhsullarda əsasən şəkər, yağ və duz yüksəkdir. Bundan əlavə, onların tərkibində vitamin və lif azdır, alimlər deyirlər.
Əvvəllər elm adamları artıq ultra emal edilmiş qidaların sağlamlığın pisləşməsi ilə əlaqəli olduğunu sübut ediblər, lakin tam olaraq nəyin mənfi təsir göstərdiyini bilməyiblər.

ABŞ-ın Cons Hopkins Universitetinin Bloomberg İctimai Sağlamlıq Məktəbi, Sidney Universiteti və Fransanın Sorbonna Universiteti də daxil olmaqla, bir sıra qurumların ekspertləri araşdırma aparıblar.

Onlar son üç il ərzində 10 milyona yaxın insan üzərində aparılmış 45 meta-analizi (bir çox elmi araşdırmaların nəticələrini birləşdirən statistik təhlil) ümumiləşdiriblər. Hazırda bu, dünyada ən böyük belə rəydir.

Bütün tədqiqat nəticələri ultra emal edilmiş qidaların insan orqanizminə zərərli təsirlərini nümayiş etdirib.

Qeyd olunur ki, tədqiqatların heç biri belə məhsullar istehsal edən şirkətlər tərəfindən maliyyələşdirilməyib.
Alimlər ultra emal olunmuş qidaların təsirini qiymətləndirmək üçün məlumatları birləşdiriblər:

▲ yemək tezliyi,

▲ pəhriz və qidalanma ilə bağlı rəy;

▲ istehlak üçün artan porsiyalar.

Tədqiqatçılar bütün məlumatları aşağıdakı kimi təsnif ediblər:

▲ çox inandırıcı;

▲ inandırıcı;

▲ zəif inandırıcı;

▲ sübut olunmamış.

Bundan əlavə, onlar sübutların keyfiyyətini yüksək, orta, aşağı və ya çox aşağı kimi qiymətləndiriblər.

Sonda alimlər UHP-nin (kimyəvi reaksiya tənliyi) sağlamlıq üçün 32 zərərli nəticə ilə əlaqəsini aşkar ediblər.

Güclü sübutlar göstərir ki, ultra emal olunmuş qidaların daha çox qəbulu ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski təxminən 50%, narahatlıq və ümumi psixi pozğunluqlar riski 48-53% və inkişaf riski 12% daha yüksəkdir. tip 2 diabet növü

"Bu, xüsusilə, xərçəng, psixi, tənəffüs, ürək-damar, mədə-bağırsaq və metabolik xəstəliklərin inkişaf riski ilə bağlıdır.

"UHP ilə astma, mədə-bağırsaq sağlamlığı, bəzi xərçəng növləri, ümumi psixi pozğunluqlar və qan yağlarının yüksək səviyyəsi və "yaxşı" xolesterolun aşağı səviyyəsi kimi kardiometabolik risk faktorları arasında əlaqə olduğuna dair sübutlar var" dedi tədqiqat müəllifləri. ..

Eyni zamanda alimlər qeyd edirlər ki, nəticələrə digər ölçülməmiş amillərin də təsir etdiyini istisna etmək olmaz.

Tədqiqatda iştirak etməyən bəzi ekspertlərin fikrincə, məqalədə istifadə edilən tədqiqatların çoxu zəif idi. Alimlər həmçinin xəbərdarlıq ediblər ki, əldə edilən nəticələr səbəb-nəticə əlaqəsini sübut etmir.скачать dle 11.3