Mojo.az Banner
18:35 Bu avtobusların hərəkət sxemi müvəqqəti dəyişdirilir  |     18:34 Bakıda 2,3 milyon manatlıq şirkət ləğv olunur  |     18:21 Azərbaycanda gələn ilin QEYRİ-İŞ GÜNLƏRİ məlum olub - FOTO  |     18:18 Narkotiklərin tədarükünə görə saxlanılan ailə üzvlərinə üst-üstə 33 il iş istənildi  |     17:53 Qəbələdə partlayıcı vasitələr satan sahibkar saxlanıldı  |     17:44 Bakıdakı icra hakimiyyətlərində şöbələr ləğv edildi - Bəziləri birləşdiridi  |     17:37 Aşağı Muğan kanalının yenidən qurulmasına 75 milyon manat ayrıldı  |     17:36 Dənizdə köməksiz qalan Azərbaycan vətəndaşları xilas ediliblər  |     17:33 Bakıda beşmərtəbəli yaşayış binasında yanğın baş verib  |     17:19 Astarada marketdə saxta alkoqollu içkilərin satışının qarşısı alınıb  |     16:59 Bolqarıstanın baş naziri hökumətin istefasını elan etdi  |     16:49 Ərini qətlə yetirməkdə təqsirləndirilən qadın özünü müqəssir bilmir  |     16:39 10 ayda xarici ticarət dövriyyəsi 40 milyard dollara çatıb  |     16:24 Dövlət Gömrük Komitəsinin daha iki əməkdaşı HƏBS OLUNDU (YENİLƏNİB)  |     16:16 Xankəndidə terror törətməyə cəhd edən Karen Avanesyanın məhkəməsi başlayıb  |     15:48 Eldar Əzizovun ailəsinə AĞIR İTKİ  |     15:45 İtkin düşən balıqçıların axtarışına helikopter cəlb olundu  |     15:41 Sabah bu yollar bağlı olacaq - SİYAHI  |     14:26 Saqqızdan zəhərlənən şagirdlərlə bağlı AQTA-dan AÇIQLAMA  |     14:03 5 aptekdə nöqsanlar aşkarlandı  |    
Left Banner
Right Banner

Alimlər çay və qəhvədə icazə verilən şəkər miqdarını açıqlayıblar

31.10.2023 12:50 1 011
Alimlər çay və qəhvədə icazə verilən şəkər miqdarını açıqlayıblar
Niderlandın “Leyden” Universitetinin alimləri araşdırma aparıblar və müəyyən ediblər ki, çay və qəhvəyə şəkər əlavə etmək orqanizmə heç bir təsir göstərmir.

Bu barədə oktyabrın əvvəlində “PLOS One” jurnalında dərc olunmuş məqalədə məlumat verilib.

Müəlliflər içkilərinə müxtəlif miqdarda şəkər əlavə edərək müntəzəm olaraq qəhvə və ya çay içən 3 minə yaxın iştirakçının məlumatlarını təhlil ediblər. Müşahidələrdən əvvəl və sonra mütəxəssislər subyektlərin səhhətini geniş şəkildə müayinə edib, həmçinin bəzi iştirakçıların ölüm səbəblərini də nəzərə alıblar.

Nəticələr göstərib ki, içkilərə şəkər əlavə etməyin vaxtından əvvəl ölümlə heç bir əlaqəsi yoxdur. Şirin çay və qəhvə içən tədqiqat iştirakçıları, ümumiyyətlə, şəkərdən istifadə etməyənlərlə müqayisədə özlərinin erkən ölüm riskini bir vahid artırıblar və Niderland alimlərinin fikrincə, bu fərq çox kiçikdir.

Tədqiqat iştirakçıları orta hesabla içkilərinə bir qaşıq şəkər əlavə ediblər ki, bu da təxminən 5 qr təşkil edir. Məhz bu miqdar təhlükəsiz doza hesab edilib. Tədqiqatın müəlliflərinin fikrincə, qazlı içkilər və şirələrin tərkibində təxminən 25 qram şəkər var, buna görə də bu içkilər sağlamlığa mənfi təsir göstərir.

Mənbə: İzvestiyaскачать dle 11.3