Alimlər çay və qəhvədə icazə verilən şəkər miqdarını açıqlayıblar » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:00 Bakıda ərəblər insanların başına butulka atdılar - İDDİA (Video)  |     22:53 FHN-də Çevik Xilasetmə İdarəsinə yeni rəis təyin edilib  |     22:46 Bakıda avtobus sürməyə namizəd qadınlara təlimlər keçirilir - VİDEO  |     22:40 "Dünyanın ən ədalətli hakimi"nin nə qədər sərvəti var idi?  |     22:33 Bu şirkətin külli miqdarda vergi borcu var  |     22:27 Tramp Putinlə çəkdirdiyi şəkli Nikson-Xruşşov görüşü ilə müqayisə etdi  |     22:18 Qadın güləşçimiz dünya çempionatında gümüş medal qazandı  |     22:11 8 yaşlı futbolçu dünya brendi ilə müqavilə imzaladı  |     22:04 Svalbard buzlaqları kəskin şəkildə əriyib: Təhlükələri nədir?  |     21:59 Azərbaycanda hansı sahələrdə nə qədər maaş verilir? - TAM SİYAHI  |     21:52 Uşaq bağçaya getmək istəmirsə nə emək lazımdır? - Psixoloqun məsləhətləri  |     21:47 Bakıda NATO nümayəndə heyəti ilə görüş keçirilib  |     21:39 Müdafiə Nazirliyində 6 milyon manatlıq mənimsəmə  |     21:33 Azərbaycanda internetdə yaranan problem: Hücumun arxasında Rusiya dayanır?  |     21:26 Buzovnada 1 nəfər dənizdə batdı  |     21:21 Qubada ayı evin həyətinə girdi - VİDEO  |     21:18 Zığ dairəsi-Hava Limanı yolunda sürət həddi aşağı salınıb  |     21:14 Ermənistan müdafiə nazirinin müşaviri istefa verdi  |     21:08 Xaçmazda 21 yaşlı qız binadan düşdü  |     21:03 10 manata görə öldürülən Tunarın FOTOSU  |    

Alimlər çay və qəhvədə icazə verilən şəkər miqdarını açıqlayıblar

Niderlandın “Leyden” Universitetinin alimləri araşdırma aparıblar və müəyyən ediblər ki, çay və qəhvəyə şəkər əlavə etmək orqanizmə heç bir təsir göstərmir.

Bu barədə oktyabrın əvvəlində “PLOS One” jurnalında dərc olunmuş məqalədə məlumat verilib.

Müəlliflər içkilərinə müxtəlif miqdarda şəkər əlavə edərək müntəzəm olaraq qəhvə və ya çay içən 3 minə yaxın iştirakçının məlumatlarını təhlil ediblər. Müşahidələrdən əvvəl və sonra mütəxəssislər subyektlərin səhhətini geniş şəkildə müayinə edib, həmçinin bəzi iştirakçıların ölüm səbəblərini də nəzərə alıblar.

Nəticələr göstərib ki, içkilərə şəkər əlavə etməyin vaxtından əvvəl ölümlə heç bir əlaqəsi yoxdur. Şirin çay və qəhvə içən tədqiqat iştirakçıları, ümumiyyətlə, şəkərdən istifadə etməyənlərlə müqayisədə özlərinin erkən ölüm riskini bir vahid artırıblar və Niderland alimlərinin fikrincə, bu fərq çox kiçikdir.

Tədqiqat iştirakçıları orta hesabla içkilərinə bir qaşıq şəkər əlavə ediblər ki, bu da təxminən 5 qr təşkil edir. Məhz bu miqdar təhlükəsiz doza hesab edilib. Tədqiqatın müəlliflərinin fikrincə, qazlı içkilər və şirələrin tərkibində təxminən 25 qram şəkər var, buna görə də bu içkilər sağlamlığa mənfi təsir göstərir.

Mənbə: İzvestiyaскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            885 31.10.23 12:50