Qəhvə beyinə necə təsir edir? – Maraqlı araşdırma » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:03 Ən yaxşı futbolçu qeyri-adi hədiyyə aldı  |     22:52 "TikTok"un yeni süni intellekt sürprizi: "InfiniteYou" nələr vəd edir?  |     22:39 Sumqayıtda sexdə yanğın oldu  |     22:10 Bakıdakı uşaq sığınacağında VİRUS YAYILDI  |     22:00 Almaniya Prezidenti Frank-Valter Ştaynmayer Azərbaycana rəsmi səfərə gəldi  |     21:49 Sabiq deputatın tikintisi dayandırıldı  |     21:34 Pakistan Prezidentinin vəziyyəti pisləşib, təcili xəstəxanaya çatdırılıb  |     21:29 “Forbes”in siyahısında ən gənc milyarderin 19 yaşı var  |     21:13 Azərbaycan BMT-də mina qurbanlarının hüquqlarının müdafiəsini tələb edən xüsusi qətnamə irəli sürüb  |     21:04 Heydər Əliyev Mərkəzində "Qəlbim sənindir” nadir incəsənət kompozisiyasının təqdimatı olub  |     20:56 Kadırov 17 yaşlı oğluna yüksək vəzifə verdi - FOTO  |     20:48 Abşeronda hündürlükdən yıxılan 65 yaşlı qadın ölüb  |     20:41 Novruz və Ramazan bayramları turizm sektoruna necə təsir edib? - ARAŞDIRMA  |     20:35 Azərbaycan axtarışda olan şəxsi Özbəkistana təhvil verib  |     20:30 Daxili işlər naziri Şəkidə vətəndaşları qəbul edəcək  |     20:24 Sumqayıtda yük avtomobili elektrik xəttinə toxunub, sürücü ölüb  |     20:12 Myanmada 5,0 maqnitudalı zəlzələ baş verib  |     20:05 Keçmiş vəkil Elman Paşayevlə bağlı məhkəmə qərarı qanuni hesab edilib  |     19:59 Mart ayında 4 500 hektardan çox ərazi minalardan təmizlənib  |     19:50 Nüfuz alverində ittiham olunan keçmiş vəkil cinayət məsuliyyətindən azad edilib  |    

Qəhvə beyinə necə təsir edir? – Maraqlı araşdırma

Yeni bir araşdırmaya görə, müntəzəm qəhvə istehlakı yaşlı insanlarda demans riskini azalda bilər, lakin bu, yalnız şəkərsiz, kofeinli qəhvəyə aiddir.


Lent.az-ın məlumatına görə, qəhvə istehlakı ilə demans riski arasında əlaqə Böyük Britaniyada 40-69 yaş arasında olan 200.000-dən çox insanın tibbi məlumatlarının təhlili zamanı aşkar edilib. 

Tədqiqatçılar bu insanların nə qədər tez-tez qəhvə içdiklərini, həmçinin tədqiqata başladıqdan sonra doqquz il ərzində onlara demans diaqnozu qoyulub-olmadığını araşdırıblar.

Tədqiqat məqaləsində deyilir: "Kofeinli qəhvənin, xüsusilə də şəkərsiz qəhvənin istehlakı Alzaymer, eləcə də Parkinson xəstəliyinin inkişaf riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir. Bununla belə, şirinləşdirilmiş qəhvə üçün belə bir əlaqə müşahidə edilməyib".

Tədqiqat iştirakçıları istehlak etdikləri qəhvə miqdarına görə beş qrupa bölünüblər: kofe içməyənlər, gündə 0-1 stəkan içənlər, 1-2 stəkan, 2-3 fincan və 3 stəkandan çox içənlər.

Gündə 3 stəkandan çox qəhvə içən qrupda demensiyanın ən az rastlanması qeydə alınıb. Ümumilikdə, müntəzəm qəhvə içənlərin qəhvə içməyənlərlə müqayisədə Alzaymer xəstəliyinə tutulma riski 34%, Parkinson xəstəliyinə tutulma riski 37% və neyrodegenerativ xəstəliklərdən ölmə riski 47% daha az idi.

Tədqiqatçılar kofeinin beyinə qoruyucu təsir göstərə biləcəyini, şəkər və süni dadlandırıcıların isə onun faydalarını zəiflədə biləcəyini irəli sürürlər. Ancaq bu fərziyyələri təsdiqləmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.

скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            498 01.02.25 22:11