Gündə bir fincan: Qəhvənin insan orqanizminə təsirləri » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:21 Oyuncaq bazarında monopolist- "Super Toys"un anbarı niyə yandı?  |     23:01 12 yaşında "eBay"də oyuncaq satırdı, indi milyonluq biznesə sahibdir  |     22:52 İş vaxtından artıq işə görə əməkhaqqı necə hesablanır?  |     22:44 Bələdiyyə sədrinin ölkədən çıxışına stop qoyuldu  |     22:39 Bakıda oteldə yanğın olub  |     22:31 Süni intellekt kosmosda hansı sahələrdə istifadə olunur?  |     22:24 Azərbaycanda hansı avtomobillər daha sərfəlidir?  |     22:16 Bakıda tramvaylar bərpa olunacaqmı? (Video)  |     21:59 Növbəti günəş superfırtınası Yerə heç vaxt olmadığı qədər güclü təsir edə bilər  |     21:56 Azərbaycanlı PUA operatoru müharibədə həlak oldu  |     21:54 Gəncədə oğul atasını bıçaqladı  |     21:37 Qubada dağlıq ərazidə baş verən yanğın söndürülüb  |     21:33 Rusiya üzərində 32 Ukrayna PUA-sı vurulub  |     21:23 Səfir: Türkiyə Ukraynaya qoşun göndərməyə hazırdır  |     21:13 Premyer Liqa: “Kəpəz” “Karvan-Yevlax”a uduzub  |     20:55 Bir uşağın məktəbə hazırlanması neçəyə başa gəlir? (ARAŞDIRMA)  |     20:46 Gürcüstanın DTX rəhbəri 5 ay sonra istefa verdi  |     20:39 Pakistan və Banqladeş arasında birbaşa uçuşlar uzun müddətdən sonra bərpa edilir  |     20:33 Ağstafada avtomobil qəzası olub, ölən və xəsarət alan var  |     20:28 Fransada sərnişinin pilot kabinəsinə girmək cəhdindən sonra təyyarə aeroporta geri dönüb  |    

Gündə bir fincan: Qəhvənin insan orqanizminə təsirləri

Gündə 4 fincan bu içkidən içmək depresiyanızı aradan qaldıracaq...
Osmanlı dövründə XVI yüzillikdə kəşf edilən qəhvə, bu gün dünyada hər kəs tərəfindən sevilərək içilir. Qəhvə cəmiyyətlərin damaq zövqünə uyğun olaraq dəmləmə, bişirmə və təqdim etmə mövzusunda fərqlidir. Qəhvənin tərkibində olan B2 və B3 vitaminləri qidanın həzm edilməsinə yardım edir. Eyni zamanda diqqət dağınıqlığının qarşısını alaraq diqqətin möhkəmlənməsində böyük rol oynayır.

Qəhvədə çay kimi antioksidantlar var və bu da xərçəng hüceyrələrinin artmasının qarşısını alır. Bununla yanaşı, qəhvə ağrı kəsici xüsusiyyətə malikdir. Xolesterolu azaldır, depresiyanı aradan qaldırır.

Qəhvənin faydaları ilə yanaşı zərrləri də var. Həddən artıq qəhvə içmək ürək ritmini pozur və təzyiqi qaldırır. Mütəxəssislərin fikrincə, gündə 3-4 fincan qəhvə içmək olar. Ancaq mədə ağrıları olan şəxslər qəhvə içməməlidir. Çünki qəhvə mədədəki turşunu artırır, qastrit, mədə yarası kimi xəstəliklər zamanı mədəyə ağrı verə bilər.

Harvard universitetinin alimlərinin apardığı araşdırmalara görə, qəhvə içənlərdə diabet, yüksək təzyiq və depressiya içməyənlərlə müqayisədə daha az olur. Bundan başqa qəhvə içənlərin daha çox yaşadığı iddia edilir.

1. Qəhvə yaddaşı möhkəmləndirir

Yorğun olan zaman içdiyiniz bir fincan qəhvə diqqəti artırır. İngiltərədə bir araşdırmanın nəticələrinə görə, gün ərzində bir fincan qəhvə içən qadınların diqqəti və əmək fəaliyyəti içməyənlərlə müqayisədə 6 dəfə çox olur.

2. Qəhvə gözəlləşdirir və arıqladır.

Kafein metobolizmanı sürətləndirir, kalorini xərcləməyi asanlaşdırır. Yeməkdən sonra içilən kofe pəhriz xarakteri daşıyır. Bununla yanaşı, qovrulmamış qəhvə toxumunun tərkibində olan niasin vitamini dərinin nəm səviyyəsini tənzimləyir.

3. Qəhvə qaraciyərin sağlamlığı üçün önəmlidir.

Alimlərin 22 illik araşdırmalarına görə, hər gün düzənli olaraq bir fincan qəhvə içən şəxslər sirroz riski içməyənlərlə müqaysədə 5/1 səviyyədə az olur. Eyni zamanda qəhvə, qaraciyərin yağlanmasının qarşısını alır.

4. Qəhvə xoşbəxt edir.

Harvard Universitetinin alimləri araşdırmalarla sübut edib ki, qəhvə bədənin istehsal etdiyi serotonin, dopamin və noradrenalin istehsalını artırır. Qəhvə içməyənlər içənlərlə müqayisədə 10 dəfə çox depressiyaya düşür.

5. Qəhvə Parkinsona faydalıdır.

Mütəmadi olaraq qəhvə içənlərin Parkinson xəstəliyinə yoluxma riski az olur. American Academy of Neurology jurnalının araşdırmalarına görə, qəhvə içən Parkinson xəstələrinin titrəmələrində və əzələlərinin sərtləşməsində azalma müşahidə edilir.

6. Qəhvə stress riskini azaldır

Seul Universitetinin araşdırmasına görə isə, qəhvə içmək insanı rahatlaşdırır.

7. Qəhvə diabet riskini azaldır

Mütəmadi olaraq qəhvə içmək diabet riskini azaldır. American Chemical Society konfransında verilən açıqlamalara görə, qəhvə toxumlarında olan turşular bədənin qan dövranının tənzimlənməsinə yardım edir.

Qısacası, gündə ən az bir fincan qəhvə için. Deyilənlər real olmaya bilər, ən azından əsəbləriniz sakitləşəcək...скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 305 05.10.21 23:31