Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
21:39 Bu da “Qarabağ”ın yeni hücumçu transferi  |     21:32 Azərbaycanla Suriya arasında energetika sahəsində əməkdaşlıq müzakirə olunub  |     21:24 Sumqayıtda mənzildə 63 yaşlı qadının meyiti aşlarlandı  |     21:18 Vitse-kansler: Ukraynaya hər il 9 milyard avro ayıracağıq  |     21:11 Pezeşkian: "3+3" formatında danışıqlar regionda problemlərin həllində effektiv mexanizm olacaq  |     21:06 Bəxtiyar Ersay vəzifəsindən azad edildi  |     20:57 Növbəti üç gündə Bakı və bölgələrdə külək güclənəcək - XƏBƏRDARLIQ  |     20:50 Polşada təyyarə qəzaya uğrayıb, ölənlər var  |     20:41 Malaziya pasportu ilə Azərbaycana gələn Şri-Lanka vətəndaşına hökm oxunub  |     20:36 Ötən həftə 1459,4 ha ərazi minalardan təmizlənib  |     20:30 Azərbaycanda unun topdansatış qiymətləri açıqlanıb  |     20:22 DİM: 600-dən yuxarı bal toplayıb müsabiqədən keçə bilməyənlərə güzəşt tətbiq edilmir  |     20:17 Bu il cəzaçəkmədən azad edilən 3 minə yaxın şəxsə birdəfəlik müavinətlər verilib  |     20:10 Sabah bəzi rayonlara leysan yağacaq, şimşək çaxacaq  |     20:04 Ötən il Azərbaycanda qarayaraya yoluxanların sayı artıb  |     19:59 Əsassız tikintini özbaşına tikilidən necə fərqləndirmək olar? – Ali Məhkəmədən izah  |     19:52 Ermənistan banklarında rusiyalılardan vergi rezidentliyi barədə məlumat tələb olunur  |     19:44 Kamran Əliyev vətəndaş qəbulu keçirəcək  |     19:39 Rumıniya Senatının üzvü: Qarabağda özümü evimdəki kimi hiss edirəm  |     19:33 FHN: Ötən həftə ərzində 692 yanğına çıxış olub, 10 nəfərin meyiti aidiyyəti üzrə təhvil verilib  |    

Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?

Ultra işlənmiş qidalar müasir pəhrizin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Ancaq onların qida dəyəri çox vaxt şübhə doğurur.

Bu cür məhsullar toxluq hissi versə də, orqanizmə praktiki olaraq heç bir fayda vermir. Maraqlıdır ki, müsli, az yağlı qatıq və zülal barları kimi bir çoxlarının sağlam hesab etdiyi qidalar da bu kateqoriyaya aiddir.

Bildirilir ki, qida etiketlərini düzgün oxumaq və dərhal bəzi hissələrə diqqət yetirmək lazımdır .

Ultra işlənmiş qidalar: cəlbedici qablaşdırmanın arxasında nə dayanır?

Emal edilmiş qidalar insanların daha çox yemək istəməsi üçün istehsalçıların yaratdığı sənaye inqrediyentlərinin diqqətlə hazırlanmış qarışıqlarıdır. Bu qidalar həddən artıq yeməyi təşviq edən ləzzət və toxumaların mükəmməl birləşməsidir. Çoxsaylı araşdırmalara görə, bu cür məhsullar insanların pəhrizində böyük bir yer tutur ki, bu da xroniki xəstəliklərin inkişafına və gözlənilən ömrün azalmasına şərait yaradır.

Bu cür məhsulların istehlakını necə azaltmaq olar?

Sadə üsullardan biri qida etiketindəki inqrediyentləri diqqətlə oxumaqdır.

Həddindən artıq inqrediyent

Bir məhsulda üçdən çox tərkib hissəsi varsa, bu, ilk qırmızı bayraqdır. Tez-tez bu məhsullar kimya təcrübəsinə bənzər maddələrin uzun siyahılarını ehtiva edir. Məsələn, çörək seçərkən, tərkibində yalnız əsas maddələr olan birini seçin: un, xəmir, duz, qoz-fındıq və ya kişmiş. Ultra emal edilmiş çörəklərdə şəkər, bitki yağı, süni dadlandırıcılar və sorbin turşusu, kalsium propionat, DATEM və monoqliseridlər kimi müxtəlif konservantlar və stabilizatorlar ola bilər.

Qatılaşdırıcılar, stabilizatorlar və emulqatorlar

Soya lesitini, guar və ya ksantan saqqızı, karagenan və karboksimetilselüloz kimi əlavələri olan məhsullardan qaçınmağa çalışın. Bu maddələr teksturanı yaxşılaşdırmaq, raf ömrünü uzatmaq və məhsulun ayrılmasının qarşısını almaq üçün istifadə olunur.

Şəkər və dadlandırıcılar

Qarğıdalı siropu, bəkməz, qamış şəkəri və səməni siropu kimi maddələrə baxın. Şirinlik əlavə etmək istəyirsinizsə, bal kimi təbii dadlandırıcılardan istifadə etmək daha yaxşıdır.

Sonu "-osa" ilə bitən inqrediyentlər

Saxaroza, fruktoza, dekstroza və maltoza kimi maddələrə baxın. Bunlar çox vaxt mürəkkəb adlar altında gizlənən əlavə şəkər növləridir.

Süni dadlandırıcılar

Tərkibində aspartam, sukraloza, asesülfam-K və ya saxarin olan məhsullara diqqət yetirin. Bu süni tatlandırıcılar konservantların dadını maskalamaq üçün ultra emal olunmuş qidaların dadını artırmaq üçün istifadə olunur.

Güclü marketinq vədləri

Ultra emal edilmiş qida paketlərinə tez-tez "aşağı şəkər" və ya "təbii" kimi iddialar daxildir, lakin bunlar hiylə ola bilər. Çox vaxt bu cür məhsullar sağlam məhsul kimi bazara çıxarılsa belə, hələ də zərərli əlavələr ehtiva edir. Bu, səhər yeməyi taxıllarına, meyvəli qatıqlara, qəlyanaltılara və konservləşdirilmiş məhsullara aiddir.

Hazır yulaf əzməsi ilə diqqətli olun

Hazır yulaf mexaniki şəkildə işlənir, bu da onların qida dəyərini azaldır. Ətirli seçimlər əvəzinə, təzə meyvə və giləmeyvə əlavə edə biləcəyiniz adi yulaf əzməsi seçmək daha yaxşıdır.

Bunu evdə bişirmək olar?

Məhsulun ultra emal edilib-edilmədiyinə əmin deyilsinizsə, özünüzə sual verin. “Bunu evdə hazırlaya bilərəm? Ultra işlənmiş qidalar adətən evdə çox istifadə edilməyən, dondurulmuş taxıl və ya toyuq hissələri kimi qeyri-adi tekstura və formalara malik olan maddələrdən ibarətdir.

Minimal işlənmiş qidaları necə müəyyən etmək olar?

Minimum işlənmiş qidalar təbii mənbələrdən minimal dəyişikliklərlə gələn qidalardır. Bunlara bütün taxıllar, tərəvəzlər, ət, süd məhsulları və yumurta daxildir. Digər tərəfdən, konservləşdirilmiş tərəvəzlər və ya pendirlər kimi emal edilmiş qidalar bir neçə inqrediyentdən ibarət ola bilər, lakin onlar yenə də təbii formasına yaxın qalırlar. Məsələn, evdə şəkərsiz alma və ya pomidor sousu hazırlana bilər.

Böyük paketlərdən çəkinin

Əgər ultra emal olunmuş məhsul almaq qərarına gəlsəniz, böyük paketlərdən qaçmağa çalışın. Ailə ölçüsündə məhsullar istehlakçıların daha çox yeməsi gözləntiləri ilə hazırlanır.
//lent.az
скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            873 21.09.24 21:37