Çörək insan ömrünü qısaldır - ALİMLƏR SÜBUT ETDİ » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:02 Daha çox kişiləri öldürür: "Sınıq ürək sindromu" nədir?  |     22:52 Azərbaycan Güləş Federasiyasının sabiq vitse-prezidenti VƏFAT ETDİ  |     22:39 Alim ömrün uzunluğunu müəyyən edən üç amili açıqladı  |     22:30 Ramzan Kadırovun 17 yaşlı oğluna 10 günə iki medal verildi  |     22:05 İşdən çıxarılmadığını deyən direktor barəsində tədbirlər görüləcək  |     21:09 Bakıda minifutbol üzrə dünya çempionatının açılış mərasimi keçirildi  |     21:07 Xəzər rayonunun bəzi ərazilərinin qaz təchizatı müvəqqəti dayandırılacaq  |     21:07 Bakıda güclü yanğın - VİDEO  |     20:48 Boks üzrə Olimpiya çempionu vəfat etdi  |     20:34 Paşinyan İranın müdafiə naziri ilə regional təhlükəsizliyi müzakirə edib  |     20:23 Azərbaycanda 4 ayda bank kartlarından 6 milyon manatdan çox pul oğurlanıb  |     20:15 Dövlət qulluğuna qəbulda iştirak üçün qeydiyyat elan edilib  |     20:10 DGK ölkəyə idxalın kəskin artmasının səbəbini açıqlayıb  |     20:02 Bakıda qadının qonşusuna qarşı qeyri-adekvat hərəkətləri barədə görüntü araşdırılıb  |     19:57 Sabah 29 dərəcə isti olacaq  |     19:50 "Arabian Ghost" haker qruplaşması dövlət saytlarına qarşı kiberhücumlar həyata keçirdiyini açıqlayıb  |     19:44 FHN və AZAL hava limanlarında birgə təlimlər keçirib - VİDEO  |     19:36 Ötən il məişət zorakılığına məruz qalan 21 kişiyə mühafizə orderi verilib  |     19:30 Pakistanda məktəb avtobusu partladılıb, beş nəfər ölüb  |     19:21 Azərbaycanda vergi ödəyicilərinin əmlakları hərraca çıxarılacaq  |    

Çörək insan ömrünü qısaldır - ALİMLƏR SÜBUT ETDİ

İspaniya alimlər sənaye cəhətən ultra emal olunmuş qidaların ürək-damar sistemini sıradan çıxarıb, erkən ölümə səbəb olduğunu açıqlayıb.

Bu qidalara çörək, un məmulatları, yarıbfabrikatlar, qazlı içkilər aiddir.

Onlar sənaye cəhətdən bir neçə dəfə emal edilir. Tərkibində yüksək miqdarda şəkər, duz, yağlar, aromatizatorlar, rənhlər var.

Lif, mineral və vitaminlər isə bu qidalarda yox dərəcəsindədir.
Hazırda müasir insanların gündəlik qidasının 60%-ni bu məhsullar təşkil edir.

Median.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, İspaniyada bu yöndə 2 eksperiment aparıblar.

Onlardan birində 105 min könüllü iştirak edib. Bu adamların sağlamlıq durumunu 10 il boyunca izləyiblər.

Nəticədə məlum olub ki, çoxmərhələli emal olunmuş qidalar xəstəlik və ölüm faizini 13% artırıb.

İkinci təcrübədə isə 20 min insan iştirak edib. Onların qidalanması ilə vaxtından əvvəl ölüm səbəbləri arasında əlaqə araşdırılıb.

Yenə də gündə 4 pay emal olunmuş qidalar yeyən insanlarda erkən ölümün 62% artdığı sübut olunub.

Hər əlavə qida payı insanı ölümə daha 12% yaxınlaşdırır.

Alimlərin fikrincə, insanlar yüksək dərəcədə emal olunmuş qidaları az emal və ya heç emal olunmamış qidalarla əvəz etməlidirlər. Bu siyahıda birinci yeri ağ çörək tutur.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 979 19.02.20 23:18