Mojo.az Banner
17:02 Bakıda mənzildə iki nəfərin MEYİTİ TAPILDI  |     16:35 Azərbaycan UNESCO komitəsinə üzv seçildi  |     16:24 Robert De Niro Bakıya gələcək - Video  |     16:16 Balakəndə kişi velosipeddən yıxılaraq ölüb  |     15:58 Siyəzəndə keçmiş məhkumun meyiti tapılıb  |     15:54 Azərbaycan doqquz ayda 115 ölkəyə mal ixrac edib  |     15:47 Niaqara şəlaləsi Azərbaycan bayrağının rənglərində işıqlandırılıb  |     15:42 Şahbuz sakini arı sancması nəticəsində ölüb  |     15:36 Gədəbəydə dağlıq ərazidə YANĞIN BAŞLAYIB: Ordumuzun hərbi qulluqçuları da köməyə gəldilər - Video  |     15:35 Salyanda sürücünün sükan arxasında yuxulaması həyatına SON QOYDU  |     15:34 Malidə qadın bloqer edam edildi  |     15:33 Bərdədə hamamda meyiti tapılan nənə və nəvənin ÖLÜMÜNÜN TƏFƏRRÜATI  |     15:32 Zaqatalada qohumunun əmlakını yandıran şəxs SAXLANILDI  |     14:06 Şəkidəki ağır qəzadan sonra sürücünün XİLASETMƏ GÖRÜNTÜLƏRİ - Video  |     14:01 Xırdalan sakini arvadından küsüb evdən getdi, küçədə atasını döydü  |     13:27 Həbib Nurməhəmmədov məşqçilik karyerasını nə vaxt bitirəcəyini açıqlayıb  |     13:19 "Tofaş"la avtoxuliqanlıq edib videosunu yayan sürücü həbs olundu  |     13:07 Rusiyada 14 yaşdan kiçik uşaqlara ictimai nəqliyyat pulsuz ola bilər  |     13:01 2025-ci ilin ən populyar körpə adları  |     13:00 Xəzər dənizində zəlzələ baş verib  |    
Left Banner
Right Banner

Ürəyində işemik xəstəliyi olan insanlar üçün təhlükəli olan məhsullar hansılardır?

16.10.2024 15:37 468
Ürəyində işemik xəstəliyi olan insanlar üçün təhlükəli olan məhsullar hansılardır?
Anhoy Elm və Texnologiya Universitetinin Birinci Filial Xəstəxanasından (Çin) olan alimlər müəyyən ediblər ki, fastfud, yarımhazır ət məhsulları və təmizlənmiş karbohidratlar ürək işemik xəstəliyi olan şəxslərdə ölüm riskini artırır.

Median.Az
bu barədə gazeta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, tədqiqatda ürək işemik xəstəliyi olan 1303 xəstə iştirak edib. Bu, ürək əzələsi hüceyrələrinin oksigen və qida maddələri ilə xroniki olaraq kifayət qədər təmin olunmaması nəticəsində yaranan bir vəziyyətdir. İştirakçıların orta yaşı 67 və təxminən 34%-i isə qadın olub.

Alimlər iştirakçıların qidalanması haqqında məlumat toplayıb və hər biri üçün Pəhriz İltihab İndeksini (Pİİ) hesablayıblar. Bu, iltihabi xüsusiyyətlərə malik qidaların istehlak həcmini əks etdirir. Məlumdur ki, orqanizmdə yüksək iltihab səviyyəsi bütün orqan və toxumalara mənfi təsir göstərir.

Məlumatlar toplandıqdan sonra iştirakçılar üzərində orta hesabla 77 ay davam edən müşahidə dövrü başlayıb. Bu müddət ərzində 536 nəfər müxtəlif səbəblərdən vəfat edib. Alimlər aşkar ediblər ki, sıfırdan yuxarı hər hansı Pİİ dəyəri ürək işemik xəstəliyi zamanı ölüm riskini artırır.

Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, iltihablandırıcı qidalara fastfud, sosiska, kolbasa, qənnadı məmulatları və çips kimi yağ və şəkərlə zəngin qidalar daxildir. Meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq və balıq isə əksinə, iltihabı azaldır.скачать dle 11.3