Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:49 Dünyada ilk dəfə süni intellekt nazir təyin edildi  |     22:40 Gədəbəyə dolu düşüb  |     22:31 Qazaxıstanda mikroavtobus qəza etdi - 10 ölü, yaralılar var  |     22:20 "Kimsə mənə deyirdi ki, ailə üzvlərimi öldürməliyəm" - Əhmədin şok etirafı - FOTO  |     22:00 Mingəçevirdə 76 yaşlı kişi pilləkəndən yıxılıb öldü  |     21:45 Buzovnada taxta tullantılarının olduğu ərazidə yanğın olub  |     21:39 Azərbaycanda bir universitetdə yataqxana bağlandı - SƏBƏB  |     21:30 Qurban Qurbanovun oğlunun toyudur (VİDEO)  |     21:23 “Yalvarıram, Rusiya və Belarusa getməyin”  |     21:15 İsveç XİN Polşada PUA insidentindən sonra Rusiya səfirini çağırıb  |     21:08 Ağdamda 16 yaşlı qıza qarşı cinsi zorakılıqda şübhəli bilinən 4 nəfər HƏBS OLUNDU  |     21:00 Gəncədə asfalt çəkən texnika maşının üzərinə aşdı (FOTO)  |     20:57 NASA alimləri Marsda qədim həyatın mümkün izlərini aşkar ediblər  |     20:55 Gürcüstanda keçmiş müdafiə naziri həbs edilib  |     20:50 İngiltərə Futbol Assosiasiyası "Qarabağ"ın rəqibinə qarşı 74 ittiham irəli sürüb  |     20:44 Azərbaycan və Serbiya XİN-ləri arasında siyasi məsləhətləşmələr keçirilib  |     20:38 Polşa Belarusla sərhədi qeyri-müəyyən müddətə bağlayır  |     20:33 Sabahın havası bəzi meteohəssas insanlarda narahatlıq yarada bilər  |     20:25 1990-cı ildə Azərbaycanın Ermənistandan atəşə tutulması ilə bağlı sənədlər elan edilib  |     20:20 Naxçıvanda əsgər ölümündə ittiham olunan zabitlər azadlığa buraxılıb  |    

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

Günəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.

Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.

“Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır”, - deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.

“Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.

“Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir”, - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.

Mənbə: Pravda.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 781 09.02.24 12:00