Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
14:40 FHN çimərliklərdə monitorinqlər keçirib  |     14:32 Azərbaycan yay turizminə hazırdırmı?- ARAŞDIRMA  |     14:25 Azərbaycanda şəhərsalma və tikinti prosedurları sadələşdirilir  |     14:21 Azərbaycanda 5 ayda vətəndaşlara geri qaytarılan ƏDV-nin məbləği açıqlanıb  |     14:16 Azərbaycanda lisenziyasız ödəniş xidmətləri göstərilməsi faktı aşkar olunub  |     14:10 Hindistanda 250 nəfərin olduğu sərnişin təyyarəsi qəzaya uğrayıb  |     14:01 Ötən gün bank kartlarından 6 mindən çox pul vəsaiti oğurlanıb  |     13:56 Bu ilin 5 ayında 21 mindən çox şəxsə pensiya təyin olunub  |     13:50 Vyanada Azərbaycan-Avstriya iqtisadi komissiyasının 11-ci iclası keçirilib  |     13:43 Ötən ay xaricdə təhsil almış 52 nəfərin diplomu tanınmayıb  |     13:38 Goranboyda kişi zəhərlənərək ölüb  |     13:30 “Solar Orbiter” zondu ilk dəfə Günəşin cənub qütbünün təsvirini əldə edib  |     13:24 Türkiyədə 39 nəfər qidadan zəhərlənib  |     13:16 "Arsenal"ın baş məşqçisi Rodriqonu istəyir  |     12:56 Xırdalanda fərdi yaşayış evi yanır - VİDEO  |     12:48 Deputat: Bakıda sənədsiz evlərin sayı 500 mindən çoxdur  |     12:28 Sabah 37 dərəcə isti olacaq  |     12:28 Bu şəxslərə şad xəbər – Dövlət yeni ev tikəcək!  |     12:26 Tovuzda əmək hüquqlarını pozan şirkət 20 min manat məbləğində cərimələnib  |     12:25 Hərbi cinayətlər törətməkdə təqsirləndirilən erməniəsilli şəxslərin məhkəməsi keçirilir  |    

Qovrulmuş və qovrulmamış tumlar: Hansı daha faydalıdır? - ARAŞDIRMA

Günəbaxan tumu demək olar ki, hər kəs tərəfindən sevilən məhsuldur. Bəziləri onlara qarşı daha diqqətli olmaq lazım olduğunu söyləyir, digərləri isə əksinə, onların daha çox faydasından danışır və mütləq hər gün bir ovuc tum çırtlamaq lazım olduğunu iddia edirlər.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bu məsələyə aydınlıq gətirib.

Onun sözlərinə görə, günəbaxan toxumlarında kalorilərin çoxu yağlardan gəlir - 100 qram məhsula təxminən 56 qram.

“Çox görünür, amma əslində tum o qədər də zərərli deyil. Onların tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarının sağlamlığına faydalı təsir göstərən yağlar var. Bununla belə, miqdara riayət etmək vacibdir. Əgər pəhriz ümumiyyətlə balanslaşdırılmışdırsa, kifayət qədər miqdarda tərəvəz və meyvələr, həmçinin yağsız protein mənbələri və yavaş karbohidratları ehtiva edirsə, o zaman təhlükəsiz tum miqdarı təxminən 30 qramdır ki, bu da təxminən iki-üç yemək qaşığıdır”, - deyə həkim qeyd edib.

Mütəxəssis standart tum paketində gündəlik kalori qəbulunun yarısı olduğunu deyərək, bunu bir dəfəyə istehlak etməməyə çağırıb.

“Bundan əlavə, başqa risklər də var. Tumların özləri o qədər də zərərli deyil. 100 qram çiy günəbaxan çırtlamaq kifayət qədər doyurucudur. Ancaq duzlu günəbaxan tumlarından danışanda vəziyyət dəyişir, ondan ayrılmaq həqiqətən çətindir. 30 qram qovrulmuş duzlu tumun tərkibində təxminən 160 mkq natrium var. Bu duzun gündəlik dəyərinin 8%-ni təşkil edir ki, bu da kifayət qədər çoxdur. Duzun uzun müddət istehlakı hipertoniya və digər ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Yetkinlər üçün duz qəbulunu gündə beş qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, sağlamlığa zərər vermədən tum istehlakı üçün duzsuz olanları seçmək və digər bitkilərin toxumları ilə əvəz etməyin daha yaxşı olduğunu deyib.

“Günəbaxan tumlarına çoxlu sağlam alternativlər var - balqabaq, kətan, küncüt, çia toxumları. Onları ovuc-ovuc yemək lazım deyil - müxtəlif yeməklərə, məsələn, salatlara, taxıllara, smuzilərə, yoqurtlara bir çimdik kifayətdir”, - deyə Yekaterina Kaşux sözlərini bitirib.

Mənbə: Pravda.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 694 09.02.24 12:00