Mojo.az Banner
22:55 Bir zamanlar “Ferrari” ölkəsi olan Nauru indi pasport satır  |     22:52 Leyla Əliyeva və Alena Əliyeva DOST İnklüziv İnkişaf və Yaradıcılıq Mərkəzini ziyarət ediblər  |     22:41 Putin: Kiyev sülh istəməsə, Rusiya məqsədlərinə hərbi yolla nail olacaq - YENİLƏNİB  |     22:30 Bakıda yanıq xəsarətləri alan kişi səkkiz gün sonra öldü  |     22:27 Leyla Əliyeva Uşaq İncəsənət Festivalından paylaşım edib  |     22:20 Göygölə güclü qar yağıb, avtomobillərin hərəkətində çətinliklər yaranıb - FOTO  |     22:11 Mətin Yolçiyev yüksək vəzifəyə təyin olundu  |     22:06 23 illik müşahidə: Doqquzuncu planet nəhayət tapılıb?  |     21:55 Növbəti iki gündə güclü külək əsəcək (XƏBƏRDARLIQ)  |     21:49 2026-ya ilk onlar girəcək - Siyahı  |     21:45 Azərbaycanda toy karvanında QƏZA: iki bacı öldü  |     21:37 Azərbaycanda donuzlar azalıb - Ən çox hansı rayonlarda saxlanılır...  |     21:31 Bu küçədə hərəkət zolaqları 3-ə çatdırıldı  |     21:26 Xankəndi teatrı bərpa edilir - 8 milyon sərf olunacaq  |     21:21 Azərbaycan XİN: Yəmənin ərazi bütövlüyünə dəstəyimizi bir daha təsdiqləyirik  |     21:14 Bu telefonlarda “WhatsApp” işləməyəcək - Siyahı  |     21:08 "Formula 1" tarixində ən zəngin pilot müəyyənləşib  |     21:00 Azərbaycan manatının nominal və real effektiv məzənnələri noyabrda artıb  |     20:55 Ucarda sahibsiz itlər üçün sığınacaqlar yaradılacaq  |     20:49 Xankəndidə "Qış nağılı" yarmarkası başlayıb - Video  |    
Left Banner
Right Banner

Kardioloq sağlam yağların hansı qidalarda olduğunu açıqladı

06.09.2025 22:17 366
Kardioloq sağlam yağların hansı qidalarda olduğunu açıqladı
Kardioloq Devid Sabgir sağlam qidalanmada yağlardan imtina etməyin düzgün olmadığını bildirib.

Qaynarinfo "Eatingwell" portalına istinadən xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, xüsusilə doymamış yağlar ürək sağlamlığı üçün mühüm rol oynayır.

Həkim izah edib ki, mono doymamış yağlar "pis” xolesterinin səviyyəsini aşağı sala, "yaxşı” xolesterini artıra, trigliserid və qan təzyiqini azalda bilər. Sağlam yağların qida rasionuna daxil edilməsi ürəyi qorumağa, insult riskini azaltmağa və yeməkdən sonra daha uzun müddət toxluq hissi yaratmağa kömək edir.

Sabgir qeyd edib ki, bu yağlar orqanizmin A, D, E və K kimi yağda həll olunan vitaminləri mənimsəməsi üçün vacibdir. Onların çatışmazlığı yorğunluq, dəri quruluğu və zəifləmiş immunitetlə nəticələnə bilər.

Mütəxəssis sağlam yağların əsas mənbələri kimi qoz-fındıq, zeytun yağı, müxtəlif toxumlar və yumurtanı göstərib. O, avokadonun da xüsusi yer tutduğunu vurğulayıb: "Avokado yeganə meyvədir ki, sağlam yağlarla zəngindir, həm də tərkibində az miqdarda doymuş yağ, şəkər və natrium var, xolesterin isə ümumiyyətlə yoxdur”.

Kardioloqun fikrincə, doymamış yağlar qidalanmanın vacib elementi kimi qəbul edilməlidir. "Növbəti dəfə qəlyanaltı etmək istədikdə bir ovuc qoz-fındıq və ya avokado ilə yumurtalı tost seçin. Ürəyiniz sizə minnətdar olacaq”, deyə Sabgir əlavə edib.скачать dle 11.3