17:05 Salyanda qaz təchizatında fasilə yaranacaq  |     16:15 Azərbaycanda ödəniş kartlarının sayı 13 faiz artıb  |     16:13 ABŞ-li reper P.Diddi vaxtından əvvəl azadlığa buraxıla bilər  |     16:09 Ruben Vardanyana yeni vəkil təyin olunub - FOTO  |     15:57 Tiktoker "Beniz"ə ittiham elan olunub  |     14:22 Monteneqroda həbs olunan azərbaycanlının kimliyi məlum oldu  |     14:16 Bu tarixdə qar yağacaq - XƏBƏRDARLIQ  |     13:49 Gəncədə dəm qazından zəhərlənən tələbələrin SON VƏZİYYƏTİ  |     13:38 Şirkətin 57,4 min manatını mənimsəyən satıcı-anbardar azadlığa buraxıldı  |     13:33 Büdcədən icbari tibbi sığorta fonduna ayrılan vəsaitin azalmasının səbəbi açıqlandı  |     13:28 Fransaya casusluqda ittiham olunan şəxslərin məhkəməsində şahid ifadələrində MARAQLI MƏQAMLAR  |     13:14 Məktəblini yumruqla vuraraq öldürən şəxs: "Dava qız söhbətinə görə idi"  |     13:10 Qazaxıstanda terror aktının qarşısı alındı  |     13:10 Tanışlarını döyərək bıçaqlayan şəxs məhkəmə zalından azadlığa buraxıldı  |     13:09 Rumıniya Senatının sədri Azərbaycana gəlib - FOTO  |     13:08 Pakistan Senatının sədri Azərbaycana səfərə gəlib - FOTO  |     13:07 Xətaidə 46 yaşlı kişi bıçaqlanıb  |     13:05 Azərbaycan neftinin qiyməti azalıb  |     13:03 Kamçatka sahillərində güclü zəlzələ baş verib  |     13:02 Bu il Azərbaycanda restoranların dövriyyəsi 13 faiz artıb  |    

Kardioloq sağlam yağların hansı qidalarda olduğunu açıqladı

Kardioloq Devid Sabgir sağlam qidalanmada yağlardan imtina etməyin düzgün olmadığını bildirib.

Qaynarinfo "Eatingwell" portalına istinadən xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, xüsusilə doymamış yağlar ürək sağlamlığı üçün mühüm rol oynayır.

Həkim izah edib ki, mono doymamış yağlar "pis” xolesterinin səviyyəsini aşağı sala, "yaxşı” xolesterini artıra, trigliserid və qan təzyiqini azalda bilər. Sağlam yağların qida rasionuna daxil edilməsi ürəyi qorumağa, insult riskini azaltmağa və yeməkdən sonra daha uzun müddət toxluq hissi yaratmağa kömək edir.

Sabgir qeyd edib ki, bu yağlar orqanizmin A, D, E və K kimi yağda həll olunan vitaminləri mənimsəməsi üçün vacibdir. Onların çatışmazlığı yorğunluq, dəri quruluğu və zəifləmiş immunitetlə nəticələnə bilər.

Mütəxəssis sağlam yağların əsas mənbələri kimi qoz-fındıq, zeytun yağı, müxtəlif toxumlar və yumurtanı göstərib. O, avokadonun da xüsusi yer tutduğunu vurğulayıb: "Avokado yeganə meyvədir ki, sağlam yağlarla zəngindir, həm də tərkibində az miqdarda doymuş yağ, şəkər və natrium var, xolesterin isə ümumiyyətlə yoxdur”.

Kardioloqun fikrincə, doymamış yağlar qidalanmanın vacib elementi kimi qəbul edilməlidir. "Növbəti dəfə qəlyanaltı etmək istədikdə bir ovuc qoz-fındıq və ya avokado ilə yumurtalı tost seçin. Ürəyiniz sizə minnətdar olacaq”, deyə Sabgir əlavə edib.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            285 06.09.25 22:17