16:05 Azərbaycanın iki cüdoçusu İslamiadada yarımfinala yüksəlib  |     15:58 Maştağada dönərxana yandı  |     15:52 Qaxda 3 uşaq anasının meyiti tapıldı  |     15:45 Bazar günü 23 dərəcə isti olacaq  |     15:40 Biləsuvarda iki maşın toqquşdu - Xəsarət alanlar var  |     15:31 Azərbaycan nefti bahalaşdı  |     15:25 Hərbi paradda ilk dəfə insansız sistem qoşunlarının parad heyəti keçib - Video  |     15:24 Bu gün daha iki qarşılaşma baş tutacaq  |     15:23 Keçmiş nazirin həbsinə order verildi  |     15:23 Bakı-Quba yolunda yük avtomobili piyadanı vurub öldürdü  |     15:17 Bakıda hərbi paradda aviasiyanın uçuşları başladı - Video  |     15:14 Türkiyə Prezidenti Bakıda keçirilən hərbi paradda Məmməd Arazın şeirini səsləndirib  |     15:12 İşdən çıxarılan direktor təhsil idarəsini məhkəməyə verib  |     15:00 Ceyranbatan su anbarının ərazisində ağacəkmə aksiyası təşkil olundu - FOTO  |     14:54 Xəzər dənizində zəlzələ oldu  |     14:51 Vaşinqton "Rosneft" və "LUKOIL"a qarşı sanksiyalarında Budapeştə güzəşt edib  |     14:49 Bu gün açılan Zəfər Muzeyinin bir divarına şəhidlərimizin adları HƏKK OLUNUB  |     14:45 Hikmət Hacıyev Zəfər Günü ilə bağlı paylaşım etdi: "Müzəffər Azərbaycan Silahlı Qüvvələri sülhün qarantıdır"  |     14:37 Bakının Azadlıq meydanında Vətən müharibəsində Qələbənin beşinci ildönümünə həsr olunmuş paradda hərbçilərin keçidi başladı  |     14:35 İşdən çıxarılan direktor təhsil idarəsini məhkəməyə verib  |    

Rusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?

Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin həddindən artıq yeyildikdə bir sıra sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.

Median.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadən xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloq Yevgeni Belousov nəşrə müsahibəsində danışıb.

Onun sözlərinə görə, bunun qarşısını almaq üçün həkimlər qırmızı ət qəbulunu həftədə 500-600 qrama qədər məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.

"Böyük miqdarda qırmızı ətin, xüsusən də emal edilmiş ətin müntəzəm istehlakı yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Ətin qızardılması və ya hisə verilməsi zamanı kanserogen maddələr əmələ gələ bilər ki, bu da məhsulu sağlamlıq üçün təhlükəli hala gətirir", - deyə Yevgeni Belousov bildirib.

Bundan əlavə, ətin tərkibində doymuş yağın yüksək olması ürək-damar sisteminin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu yağlardan çoxlu miqdarda istifadə qanda xolesterinin səviyyəsinin artmasına və aterosklerozun inkişafına gətirib çıxara bilər.

"Ətin keyfiyyəti də mühüm rol oynayır. Çox vaxt əlavə konservantlar və doymuş yağlar ehtiva edən kolbasa və sosiska kimi emal edilmiş ətlər xüsusi təhlükə yaradır. Az yağlı çeşidləri seçmək, həmçinin qida rasionuna daha çox bitki mənşəli zülal mənbələri - paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar daxil etmək daha məsləhətlidir. Bu, riskləri azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək", - deyə həkim qeyd edib.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 071 09.11.24 15:38