Çayı belə içmək xərçəng yaradır » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:01 Bill Qeyts Tramp və Maskı tənqid etdi  |     22:57 Sumqayıtda iki qohum tanımadıqları şəxs tərəfindən bıçaqlanıb - YENİLƏNİB  |     22:36 Cəlilabad rayon sakini atdan yıxılaraq ölüb  |     22:23 Başlıbel faciəsinin şahidləri məhkəmədə ifadə veriblər - FOTO  |     22:07 Paracüdoçu Şəhanə Hacıyeva Paralimpiya Oyunlarından uzaqlaşdırıldı  |     21:57 Sumqayıtda partlayışla nəticələnən yanğın qeydə alınıb  |     21:49 Sabah Bakının bu ərazilərində qaz olmayacaq  |     21:42 Səs yazısı yayılan direktor işdən çıxarıldı - AUDİO  |     21:30 Bu şəhərlərdə isti insanı öldürə bilər (SİYAHI)  |     21:23 Ağdamda 32 yaşlı kişini ilan sancıb  |     21:15 Pensiya alanlara yeni xəbər: Daha yüksək məbləğ ala bilərsiniz  |     21:07 3 manata satılan kabablar hansı ətdən hazırlanır? (VİDEO  |     20:50 60 yaşdan sonra insanlar üçün ən vacib fiziki hərəkət açıqlandı  |     20:43 Azərbaycan XİN: PKK-nın ləğvi ilə bağlı elanı alqışlayırıq  |     20:27 Türkiyədə heyvan mənşəli yoluxucu xəstəlik yayılıb, karantin elan edilib  |     20:05 Tramp İstanbulda Rusiya-Ukrayna danışıqlarına qoşula bilər  |     19:44 Sumqayıtda marketin yaxınlığında 67 yaşlı qadının meyiti aşkarlanıb  |     19:27 Karlo Ançelotti Braziliya millisinin baş məşqçisi oldu - RƏSMİ  |     19:03 Gəncədə bir nəfərin ölümü və digər şəxsin xəsarət alması ilə nəticələnən yanğınla bağlı araşdırma aparılır  |     18:44 HAMAS İsrail əsilli amerikalı əsiri bu gün azad edəcək  |    

Çayı belə içmək xərçəng yaradır

Səhər yuxudan oyanan kimi əlimizin uzandığı ilk şey adətən bir stəkan dəmli çay olur. Xüsusilə Azərbaycan mədəniyyətində çayın yeri ayrıdır; səhər yeməyində, qonaqlıqda, istirahətdə... Ancaq bir çoxumuz fərqinə varmadan sağlamlığımızı təhlükəyə atırıq. Çünki çox adam əvvəlki günün dəmlədiyi çayı ertəsi gün yenidən qızdırıb içir. Halbuki bu məsum görünən vərdiş, ciddi sağlamlıq riskləri yaradır.

Alimlər bildirir ki, çay dəmləndikdən sonra 30-45 dəqiqə ərzində içilməzsə, təkcə dadını yox, həm də qida dəyərini və təhlükəsizliyini itirir. Otaq temperaturunda və ya ocaq üstündə uzun müddət qalan çayın tərkibindəki faydalı maddələr oksidləşir, bu isə həm rəngini qaraldır, həm dadını acıdır, həm də antioksidant xüsusiyyətlərini yox edir.

Çay boyatladıqca içində zərərli maddələr, xüsusilə də nitrit adlı toksik birləşmələr yaranır. Bu maddələr çox qəbul edildikdə mədə problemlərindən tutmuş immunitetin zəifləməsinə qədər bir çox xəstəliyə səbəb ola bilər. Üstəlik, isti yay günlərində açıqda qalan çay bakteriyaların çoxalmasına şərait yaradır ki, bu da bağırsaq pozğunluqlarını qaçılmaz edir.

Bəzi insanlar qənaət məqsədilə çayı yenidən qızdırıb içsə də, mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: çayı dəmlədikdən sonra 45 dəqiqə ərzində içmək doğrudur. Gecədən qalan çayı içmək yerinə, təzə dəm hazırlamaq həm sağlamlığınız, həm də çaydan zövq almağınız üçün ən yaxşı seçimdir.

Unutmayın: çay nə qədər təzədirsə, bir o qədər faydalıdır. Bayat çay isə zərərsiz görünsə də, zamanla sağlamlığınıza zərər vura bilər.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            159 05.05.25 22:45