Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
21:08 Bakıda avtomobilin vurduğu 57 yaşlı kişi 19 gün sonra ölüb  |     21:00 Lənkəranda avtomobildən külli miqdarda narkotik aşkarlanıb  |     20:55 DİM: Əlavə müsabiqənin nəticələrinə görə 584 bakalavr ödənişsiz təhsil alacaq  |     20:48 Şənbə gününün havası açıqlanıb  |     20:40 Almaniya Qəzzaya humanitar yardım üçün 29 milyon avro ayıracaq  |     20:35 Naftalanın Qasımbəyli kəndinin su təchizatı yenidən qurulub  |     20:27 Azərbaycanın tikinti şirkəti faktiki müflis olub  |     20:20 Sabirabadda toyda bıçaqlanan 38 yaşlı kişi ölüb  |     20:13 Şəhid atasına təzyiq göstərilib İDDİASI - DİN cavab verdi  |     19:56 Bakıda 32 yaşlı qadın itkin düşdü  |     19:53 Putin: "Ukraynaya "Tomahawk" raketləri göndərilərsə, Rusiya hava hücumundan müdafiəni gücləndirməklə cavab verəcək"  |     19:25 Rəqabətin məhdudlaşdırılmasına görə cərimələrlə bağlı yeni qayda  |     19:14 Urmiya gölündən sonra Qavxuni: İranın ekoloji böhran xəritəsi genişlənir  |     19:02 Nəzrin Mansurlunun burun əməliyyatından sonra ölməsində təqsirləndirilən həkimə hökm oxunub  |     19:01 ETX-dən XƏBƏRDARLIQ: "Bir sıra platformalarda boşluqlar aşkar edilib"  |     18:51 Anar Əsədlinin cinayət işi iki il sonra yenidən qaldırıldı  |     18:41 “Toyota Prius”da 92 kq mənşəyi məlum olmayan ət aşkarlandı  |     18:36 Mehdiabadda "Gənclər şəhərciyi"ndə qətl, 60 yaşlı kişi öldürüldü  |     18:33 Pakistan-Əfqanıstan sərhədində toqquşma: Ölənlər var  |     18:26 Putin Rusiyanın yeni silahının anonsunu verdi  |    

Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası

Nişastalı ərzaqlar, xüsusən kartof dağ yağda qızardılarkən orqanizm üçün toksiki təsir edən və kanserogen maddə kimi tanınan Akrilamid yaranır. Onun yaranmasını və təsirini minimuma endirmək üçün, kartof free, çips və sadəcə qızartma zamanı bir neçə qaydaya əməl etmək lazımdır.

Qeyd edək ki, akrilamid 120 dərəcə və yuxarı temperaturda kimyəvi reaksiyalardan yaranır.

Median.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, Dünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarının analizləri göstərdi ki, Avropa Birliyinə daxil olan 24 ölkədə və Amerikada akrilamid əsasən bu qida məhsulları ilə yayılıb: çips, fri, kofe, ponçiklər, qarğıdalı partlaması - hansı ki, tərkibində şəkər və yüksək miqdar nişasta vardır.

Ən yüksək hədd isə çips və qızardılmış kartofda müəyyən edilib.
Hazırda akrilamid təhlükəsindən qorunmaq üçün Avropada yeni texnologiyalar hazırlanır, xüsusi fermentlərin əlavə olunması nəzərdə tutulur ki, həmin reaksiya baş verməsin.

Evdə isə kartof qızardarkən, bu zərərli maddənin təsirini minimuma endirmək üçün kartofları soyduqdan sonra qızartmazdan öncə 1 saat suda saxlayıb, nişastasını yumaq lazımdır.

Kartofu çox yüksək temperaturda qızılı və qəhvəyi rəng alıb qızarana kimi saxlamayın. Bir az saraldı yetərlidir. Eləcə də qızardarkən çox nazik doğramayın, əksinə qalın kəsin. 14 mm ölçüdə kartofda daha az akrilamid yaranır.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 147 02.09.19 23:22