Ürək-damar xəsətliyinə və ömrün qısalmasına səbəb olur.
Kartof çipsiləri insanda ürək-damar xəstəliyi riskini artırmaqla insanın ömrünü qısaldır.
Bu barədə “Eat This, Not That” nəşri yazıb.
Mütəxəssislər 11 illik elmi araşdırma nəticəsində belə bir nəticəyə gəliblər.
Onlar çipsin insan orqanizminə ziyanını öyrənmək üçün 21500 könüllünü prosesə cəlb edib və onları iki qrupa bölüblər. Birinci qrup natural qidalarla, ikinci qrup isə tərkibində nişasta kraxmalı olan kartof çipslərlə qidalanıblar.
Araşdırmanın nəticələri Amerikanın kardioloqlar assosiasiyasının jurnalında dərc olunub.
Nəticə heç də ürək açan olmayıb. Belə ki, çips ilə qidalanan ürək-damar xəstəsinin ölüm riski 57 faizdən yuxarı olub. Sağlam qida qəbul edənlərin nəinki ürək-damar xəstəliyi, eyni zamanda xərçəng xəstəliyi risqi belə azalıb.
Araşdırmanı aparan qrupun rəhbəri, Xarbin Tibb Universitetinin professoru Yinq Li hesab edir ki, təkçə çipslər deyil, ümumiyyətlə, nişastası bol olan digər məhsullar da ürək xəstələri üçün risklidir.
Professor onu da qeyd edib ki, kartof yeməyi sevənlər onu çips kimi yeməkdənsə, hansısa yeməkdə istifadə edib qəbul etmək daha faydalıdır.