Mojo.az Banner
23:03 "Yaxşı sürücü qışda tanınar" - Yolda qalmaq istəməyənlər üçün vacib qaydalar  |     22:58 Avropa ölkəsi həyəcan təbili çalır: Afrika donuz taunu 30 il sonra qayıtdı  |     22:51 Bankların müştərilərin xəbəri olmadan “qopardığı” xidmət haqları - Bu, nə qədər qanunidir?  |     22:46 Azərbaycanlı gimnast beynəlxalq turnirdə 2 qızıl medal qazandı  |     22:40 Qarpız almağa getdi, satıcının "iPhone 16 Pro" telefonunu oğurladı  |     22:35 Bu ərazilərdə kirayə evlər fantastik qiymətə qalxıb - 5 min AZN-dək...  |     22:27 Sabah Bakı və Abşeronda leysan yağacaq  |     22:22 Bulvarda dənizdən tanınmış fotoqrafın meyiti tapıldı  |     22:15 Qanun dəyişir: 8 min manatlıq müavinət kimlərə veriləcək?  |     22:09 Ağdaşda kişi meyiti aşkarlanıb  |     21:58 Heydər Əliyev Fondu ilə Həmdan Bin Rəşid Əl Maktum Fondu arasında əməkdaşlıq müzakirə edilib - FOTO  |     21:48 "Qəbələ" - "Turan Tovuz" oyununun davamı sabah keçirilməyəcək  |     21:24 DÇ-2026-nın İran - Misir oyunu LGBT-yə həsr olunacaq  |     21:09 Sabah paytaxtın bəzi ərazilərində qaz olmayacaq  |     20:44 Ruben Vardanyanın məhkəməsində zərərçəkmiş şəxslərin ifadələri dinlənilib  |     20:26 Qusarda narkotikin təsiri altında avtomobil idarə edən sürücü saxlanılıb  |     19:39 Kommunal xidmətlərin vahid informasiya sistemi bu tarixdə istifadəyə veriləcək  |     19:38 Müğənni Dəniz Əsədova növbəti dəfə hakim qarşısına çıxarılacaq  |     19:09 Misin qiyməti tarixi maksimuma çatıb  |     18:41 Yaponiyada güclü zəlzələ: Üç metr hündürlükdə sunami gözlənilir  |    
Left Banner
Right Banner

Qurudulmuş meyvə alarkən nələrə diqqət etmək lazımdır?

18.06.2018 18:46 3 419
Qurudulmuş meyvə alarkən nələrə diqqət etmək lazımdır?
Qurudulmuş meyvələr il boyu əhalini faydalı vitamin və minerallarla təmin edən qidalardandır.

İstehsal texnologiyasının tələblərinə düzgün riayət edilərsə quru meyvələr sağlamlıq üçün təzə meyvələr qədər faydalıdır.

● Əgər məhsul hermetik qablaşdırmadadırsa ilk öncə istehsal tarixi və yararlılıq müddəti barədə məlumatlara, tərkibində qida əlavələrinin olmamasına diqqət yetirilməlidir.

● Quru meyvə satışını həyata keçirən obyektin gigiyenik qaydalara əməl etməsinə, məhsulun piştaxtada və şüşə rəflərdə satılmasına diqqət yetirilməkdə vacibdir.

● Quru meyvə yeyilməzdən əvvəl ilıq su ilə təmiz yuyulmalıdır. Çünki qaynar su quru meyvənin tərkibindəki vitaminləri yox edə bilər.

● Keyfiyyətli quru meyvə ya bütöv, ya da səliqə ilə doğranmış olmalı və üzərində zədə, ləkə olmamalıdır. Bir ədəd qurudulmuş meyvənin üzərində bu qüsurlarla rastlaşsanız, düşünməyin ki, onu kənara qoysanız məsələ həll olunur. Belə məhsulu ümumiyyətlə almağınız tövsiyə olunmur.

● Quru meyvələr nə çox bərk, nə də çox yumşaq olmamalıdır. Çünki meyvə qurudulan zaman onun tərkibindəki nəmlilik dərəcəsi 18-20 faizədək azalır. Bu isə o deməkdir ki, quru meyvə elastik və rahatyeyilən olmalıdır.

● Quru meyvənin üzərinin çox büzüşmüş olması onun düzgün qurudulmadığına işarədir. Bu hal məhsulun keyfiyyətini aşağı salır. Qurudulmuş meyvədə ona xas olmayan əlamətlər (üzərində spirt qıcqırması və kif əlamətləri) varsa, belə quru meyvə insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir.

● Quru meyvə alarkən rənglərinə də diqqət yetirmək vacibdir. Satışda süni parıltılı quru meyvələrə rast gəlirik ki, təbii yolla qurudulan meyvənin bu cür qeyri-təbii görünüşü olmur. Keyfiyyətli quru meyvələrin rəngi mat, parıltısız və təbii olmalıdır.

● Ərik qurusunun rəngi açıq narıncı olmalıdır. Çox açıq və ya qırmızıyabənzər çalarda olan ərik qurusu keyfiyyətli hesab olunmur. Parlaq və cəlbedici rəng isə onun süni yolla qurudulduğuna və sağlamlıq üçün zərərli olduğuna işarədir.

● Qurudulma prosesində ağ üzüm də, tündləşir. Satışda çox açıq rəngli kişmiş görsəniz, bu meyvəyə kimyəvi müdaxilə edildiyinə işarədir.

● Üzərində kif əlamətləri müşahidə edilməyən və bərk gavalı qurusu keyfiyyətcə üstündür.

● Alma qurusunun rəngi bej və ya krem rəngdə olmalıdır. Ağ və ya qəhvəyi alma qurusu yüksək keyfiyyətli məhsul hesab olunmur.

● Armud qurusunu da alarkən eyni qaydalara əməl edilməlidir. Yadda saxlamaq lazımdır ki, quru meyvənin üzərindəki ağ ləkələr onun təbii rəngidir.

● Albalı qurusu tünd qırmızı və qara rəngin qarışımından yaranan çalarda, dadı turş olmalıdır.

● Xurma qurusunun üzəri ağ tozlu, rəngi qəhvəyi, tərkibi isə bir qədər elastik və yumşaq olmalıdır.

● Qurudulmuş meyvə alarkən onun keyfiyyətini müəyyənləşdirmənin digər yolu meyvələri qoxusuna görə yoxlamaqdır.

Düzgün texnologiya ilə hazırlanmış quru meyvə təbii və xarakterik qoxuya malik olmalıdır. Əgər məhsul üçün spesifik olmayan qoxu varsa, bu, məhsulun keyfiyyətsiz və sağlamlıq üçün zərərli olduğunu göstərir. (Afsa.gov.az)скачать dle 11.3