16:46 Ana Vətən Partiyasının qurultayındakı qalmaqalın VİDEOSU  |     16:45 Kamçatkada zəlzələ baş verib  |     16:34 Ötən gün axtarışda olan 136 nəfər saxlanıldı  |     16:12 Mobil telefonlar bahalaşacaq - Video  |     16:01 Rusiyanın Belqorod su anbarının bəndi ciddi zədələndi: Təxliyə elan edildi  |     15:50 Azərbaycan Basketbol Liqası: IV turun daha bir oyunu baş tutdu  |     15:37 Sosial evlərdə mənzil almaq adı ilə vətəndaşların külli miqdarda pulunu mənimsəyən şəxs TUTULDU  |     15:21 Bricit Makron Fransanın rəsmi vergi portalında kişi kimi qeydə alınıb  |     15:14 Yük maşını iribuynuzlu mal-qaranı vurdu  |     15:09 Dələduzluq edən şəxslər saxlanıldı  |     15:08 Ukrayna Rusiyanın əsas enerji yarımstansiyalarından birinə hücum edib  |     15:07 Xəzər rayonunun şəhər xəstəxanasında travmatoloq problemi: "Yarım iş vahidində çalışır" - Video  |     15:02 COVİD və qriplə qarışdırılır, çox sürətlə yayılır - Ölümcül xəstəlik geri qayıtdı  |     14:48 Bacı-qardaş arasında sədr qalmaqalı - Fəzail Ağamalı oğlunu qovdu  |     14:32 Kiberpolis 5 dəstəni ifşa etdi - Video  |     14:27 Elman Nəsirov qızının yaydığı videodan danışdı  |     14:24 “Milli Məclisin binası jurnalistlər üçün həbsxanaya çevrilib...”  |     14:21 Sabah hava necə olacaq?  |     14:20 Oktyabr ayının bütün ödənişləri yekunlaşıb  |     14:19 Şirvanda dələduzluq edən şəxs saxlanılıb  |    

Faydalı bildiyimiz bəzi ərzaqlar əslində zərərlidir - Bunları hər gün yemək olmaz

Sağlam qidalanma və fiziki hərəkət sağlamlığın və uzun ömürün sığortasıdır. Lakin bir çox insanlar sağlam qida rasionu qurmaqda çətinlik çəkirlər ki, nəticədə də mədə, qan-damar probleməri, diabet xəstəliyi, piylənmə kimi narahatlıqlarla üzləşirlər.

Qeyri-sağlam qidalanma çox vat çəki artımına, əzginliyə, mədə xorasına, yuxusuzluğa səbəb olur. Bu siyahını uzatmaq olar, buna görə də, qidalanmaya son dərəcə əhəmiyyət vermək lazımdır.

Median.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, sağlam qidalanmadan söhbət gedəndə ilk növbədə qida rasionundan unlu, yağlı və şirin qidaların kənarlaşdırılması olur. Amma bəzi qidalara da var ki, biz onları səhvən faydalı qida kimi qəbul edirik.

Yoqurt

Süd məhsullarının tərkibində olan faydalı bakteriyalar həzmi yaxşılaşdırır, immuniteti gücləndirir. Lakin bu xüsusiyyət mağazada satılan çirin yoqurtlara aid edilə bilməz. Çünki onların tərkibində nişasta və qatılaşdırıcı var. Süd zərdabı isə qətiyyən yoxdur.

Düyü

Düyünü bəzi sortları faydalı olduğu üçün qiyməti ilə fərqlınir. Ən faydalı düyü aşılanmamış düyü hesab edilir. Bu cür düyünün tərkibində faydalı maddələr qorunub saxlanılır. Ağ düyünün tez-tez istifadəsi isə şəkərli dibetə və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər.

Quru meyvələr

Quru meyvəsadəcə olaraq lər faydalı konfet hesab edilə bilrər. Meyvənin tərkibində olan su buxarlandıqda onda yalnız şəkər və çox az miqdarda vitamin qalır. Buna görə də quru meyvələrdən çox istifadə etmək məsləhət deyil.

Cəfəri

Faydalı çəfəri bitkisi həzmi, sinir sistemini həzmi yaxşılaşdırır, lakin qidalanan zaman əsil zəhərə çerilir. Ona görə də yeməyi süfrəyə verməzdən əvvəl ona bu göyərtini əlavə etmək lazımdır. Cəfəri əlavə eilmiş salatlata mayonez vurmaq olmaz. Səbəbi isə bu göyərtinin moyanezlə kimyəvi reaksiyaya girərək özündən nitrat ifraz etməsidir.

Avakado

Super faydalı meyvə hsab edilən avakadonu da hər gün yemək olmaz. Avakado kifayət qədər kalorili meyvədir, onun tərkibində 245 kalori olur. Əgər bu meyvə iltihabəleyhinə dərmanlarla birlikdə qəbul edilərsə o zaman dərmanların effekti azalacaq.

Balıq

Fosfor və faydalı yağlar mənbəyi olan balıq düzgün hazırlanmadıqda zərərli ola bilər. Alimlər sübut ediblər ki, balığı sobada və ya suda bişirdikdəöz faydalı xüsusiyyətlərini maksimum saxlayır. Qızarmış balıq isə dadlı olmaqdan əlavə heç bir faydalı xüsusiyyətə malik deyil. Buna görə də oni düzgün qaydada hazırlamaq lazımdır.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 410 23.03.19 20:26