Beyin qocalığının qarşısını alan ƏRZAQLAR » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:59 Şuşada daha iki məscid inşa edilir  |     22:53 "Şamaxı" daha bir futbolçunu heyətinə qatıb  |     22:47 Qazaxda 26 yaşlı oğlanı elektrik cərəyanı vuraraq öldürüb  |     22:40 İçki içib hücum çəkdi: Qardaşların davası ölümlə bitdi  |     22:32 Ukrayna hökuməti Rusiya Federasiyası ilə birbaşa danışıqların olmayacağını açıqlayıb  |     22:29 Qəbələdə zəncirvari yol qəzası baş verib, ölən və xəsarət alanlar var - YENİLƏNİB  |     22:26 Şəmkirdə az yaşlını maşın vuraraq öldürüb  |     22:18 Paşinyan sərhədimizə gəldi: 3 gün qalacaq  |     22:02 Kürdə balıq tutan şəxs bədbəxt hadisə nəticəsində ölüb  |     21:47 Ərdoğan Azərbaycan xalqını təbrik edib  |     21:40 Sakinlərin DİQQƏTİNƏ: Bakının bəzi küçələrində yol hərəkətində dəyişiklik edilir  |     21:31 Fransanın sabiq prezidenti seçkidə namizədliyini irəli sürdü  |     21:24 AVRO-2024: B qrupunun ilk oyunu başlayıb  |     21:14 Elektrik lampasını dəyişən qadın cərəyanın qurbanı oldu  |     21:07 Ata oğurladığı pulla qızına toy etdi  |     20:53 Şəhid qızı dəhşətli qəzaya düşdü  |     20:45 Hacı Surxay: "Ətin kiloqramla qurbanlıq adı ilə satılması doğru deyil" - VİDEO  |     20:39 Dostunun pasportu ilə Bakıya əylənməyə gəldi - Cərimələndi  |     20:30 Kot d’İvuarda güclü yağışlar nəticəsində səkkiz nəfər ölüb  |     20:24 Ermənistanda “Daşnaksütyun” partiyasının 13 üzvü saxlanılıb  |    

Beyin qocalığının qarşısını alan ƏRZAQLAR

Yağ turşuları, antioksidantlar, karotenoidlər, "E" vitamini və xolinlər beyin sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Bu barədə ABŞ-nin Nebraska Universitetinin alimləri araşdırma aparıblar. Onların tədqiqatlarının nəticələri "npj Aging" jurnalında dərc olunub.

Araşdırmada 65-75 yaşlı 100 nəfər koqnitiv sağlam insan iştirak edib. Onların həyat tərzi və rasionları haqqında məlumat toplanıb, qan nümunələri alınıb. İştirakçılar həmçinin koqnitiv bacarıqlarının qiymətləndirilməsi üçün testlərdən və beyin MRT-sindən (maqnit rezonans görüntüləmə) keçiblər.

Nəticələr göstərib ki, yaddaşı və diqqəti yaxşı olan insanlar yüksək miqdarda yağ turşuları olan məhsullar - yağlı balıq, qoz-fındıq, ispanaq, brokoli, tumlar və zeytun yağı istehlak ediblər.

O da müəyyən olunub ki, idrak sağlamlığını qorumaq üçün antioksidantlar və karotenoidlər vacibdir. Bu təbii faydalı maddələr bir çox meyvə, tərəvəz və giləmeyvələrdə olur. Onlar orqanizmin hüceyrələrini oksidləşdirici stressdən (xüsusi zərər formasından) qoruyurlar.

Bundan əlavə, qan biomarkerlərinin təhlili göstərib ki, "E" vitamini və xolin beynin qocalmasını ləngidə bilir. Heyvan mənşəli protein məhsulları bu qidalarla zəngindir.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            366 23.05.24 11:27