Mojo.az Banner
22:59 Goranboyda 17 yaşlı qızın nişan mərasiminin qarşısı alındı  |     22:50 Türkmənistan kriptovalyuta hasilatını qanuniləşdirir  |     22:50 Toyda oynadığı yerdə yıxılıb öldü  |     22:43 Azərbaycan boksçusu Avropa çempionatında finala yüksəlib  |     22:35 General Cavid Abdullayevə yeni VƏZİFƏ VERİLDİ  |     22:27 Ukraynada korrupsiya qalmaqalı sülh danışıqlarını poza bilər  |     22:20 Gəncədə minik avtomobili aşıb, xəsarət alanlar var  |     22:11 Kəlbəcərdə açıq ərazidə yanğın baş verib  |     22:03 Şri-Lankada daşqınlar və torpaq sürüşmələri: 56 ölü  |     21:56 Ucarda fərdi yaşayış evi yanıb  |     21:48 Qara dənizdə Rusiyaya məxsus gəmidə partlayış olub  |     21:40 Bu ölkələrdən Azərbaycana ət idxalı dayandırıldı  |     21:33 Elton Con sürətlə görmə qabiliyyətini itirir: "Mənim üçün çətindir"  |     21:26 Alış-veriş deyil, kütlə psixologiyası: "Qara cümə"də izdihamın səbəbləri..  |     21:14 Prokurorluq orqanlarında qulluqla bağlı imtahan mərhələsinin nəticələri açıqlandı  |     21:06 "Barselona"nın futbolçusunda rotavirus aşkarlanıb  |     20:48 70 kq qızılla saxlanılan polkovnik-leytenantın məhkəmə istintaqı başladı  |     20:45 Gəncədə sərxoş şəxs xəstəxanada öldü  |     20:25 Ödənişli yolda radar və müşahidə kameraları quraşdırıldı  |     20:24 Qeyri-neft sektoruna aid ixrac mallarının siyahısında qızıl birincidir  |    
Left Banner
Right Banner

Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq

09.03.2019 19:33 2 891
Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq
Ətdən hazırlanmış soyuq qəlyanaltılar qida rasionunda kifayət qədərdir. Amma tibb alimləri bildirir ki, əti soyuq halda yemək disbakterioz yaradır və maddələr mübadiləsini pozur.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, yüksək zülal tərkibli qidaların mədədə 2-3 saat ərzində tam həlli üçün onların temperaturu yüksək olmalıdır. Soyuq ət mədədən tez keçərək, nazik bağırsağa 2 dəfə sürətlə ötürülür ki, bu da zülalın tam normasında həzm olunmasına mane olaraq, orqanizmin lazımi qədər zülal almamasına səbəb olur.

Qədimdə nənələrmiz ağrı və spazmlarda isti çay və ya şorba içməyi məsləhət edirdilər. Bu əbəs yerə deyil. Yalnız isti halda qida və maye mədəni sakitləşdirir, spazmı götürür, əzələləri boşaldır.

Eləcə də isti yemək və isti ət qəbulundan dərhal sonra soyuq içki içmək mədə-bağırsağı məhv edir.
Mədə üçün qidanın optimal hərarəti bədən temperaturuna yaxındır: 36-40 dərəcə. İnsan çox soyuq və çox qaynaq yeməklərdən qaçmalıdır.

Xüsusən əgər qızardılmış ət, ət yeməkləri soyuyubsa, onu yaxşıca isidib sonra yeyin.
скачать dle 11.3