Mojo.az Banner
18:30 Əfsanəvi ABBA qrupunun musiqiçisi Yan Klinq vəfat etdi  |     18:15 Ceyhun Bayramov İtaliyaya yola düşüb  |     18:08 Prezident İlham Əliyevin 8 yaşında çəkdiyi - Rəsm (FOTO)  |     17:51 Leyla Əliyeva Qaradağda yeni parkın açılışında iştirak edib - FOTO  |     17:26 "Tiktok"dakı paylaşıma görə dava düşdü - Vəzifəli şəxs döyüldü  |     17:21 Azərbaycan Texnologiya Universitetinin sabiq dosenti vəfat edib  |     17:19 Burun əməliyyatdan sonra qızın komaya düşməsinə görə klinika barədə protokol tərtib olunub  |     17:14 Bakıda çoxmərtəbəli binada yanğın başladı  |     17:12 Vinisius yanvarda "Real Madrid"i tərk edə bilər  |     16:59 Yanğında həlak olan Samir Məhəmmədovun ölümündən öncəki SƏSYAZISI (Video)  |     16:57 Küçədə vəzifəli şəxsə hücum edənə HÖKM OXUNDU  |     16:55 Honkonqda çikunqunya qızdırmasına tutulanların ümumi sayı 70 nəfərə çatıb  |     16:53 Salyanın bəzi hissələrində qaz təchizatı dayandırılacaq  |     16:51 Soyğunçuluq və narkokuryerlik edən şəxslər ƏLƏ KEÇDİLƏR - Video  |     16:49 Qırğızıstanın sabiq prezidenti Almazbek Atambayevin oğlu həbs edildi  |     16:47 Azərbaycan və Ermənistan nümayəndə heyətlərinin "Sülh körpüsü" təşəbbüsü çərçivəsində qarşılıqlı səfərləri təşkil ediləcək  |     16:45 Gələn ildən bəzi əməliyyatlar və dərmanlar pulsuz olacaq  |     16:44 Rusiya Silahlı Qüvvələri Ukraynanın Zaporojye vilayətində yaşayış məntəqəsini nəzarətə götürüb  |     16:42 Cərimə ödənişləri zamanı komissiya haqqı TUTULUR - RƏSMİ  |     16:41 Bu il çoxmənzilli yaşayış binalarında neçə yanğın faktı qeydə alınıb?  |    
Left Banner
Right Banner

Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq

09.03.2019 19:33 2 870
Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq
Ətdən hazırlanmış soyuq qəlyanaltılar qida rasionunda kifayət qədərdir. Amma tibb alimləri bildirir ki, əti soyuq halda yemək disbakterioz yaradır və maddələr mübadiləsini pozur.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, yüksək zülal tərkibli qidaların mədədə 2-3 saat ərzində tam həlli üçün onların temperaturu yüksək olmalıdır. Soyuq ət mədədən tez keçərək, nazik bağırsağa 2 dəfə sürətlə ötürülür ki, bu da zülalın tam normasında həzm olunmasına mane olaraq, orqanizmin lazımi qədər zülal almamasına səbəb olur.

Qədimdə nənələrmiz ağrı və spazmlarda isti çay və ya şorba içməyi məsləhət edirdilər. Bu əbəs yerə deyil. Yalnız isti halda qida və maye mədəni sakitləşdirir, spazmı götürür, əzələləri boşaldır.

Eləcə də isti yemək və isti ət qəbulundan dərhal sonra soyuq içki içmək mədə-bağırsağı məhv edir.
Mədə üçün qidanın optimal hərarəti bədən temperaturuna yaxındır: 36-40 dərəcə. İnsan çox soyuq və çox qaynaq yeməklərdən qaçmalıdır.

Xüsusən əgər qızardılmış ət, ət yeməkləri soyuyubsa, onu yaxşıca isidib sonra yeyin.
скачать dle 11.3