Mojo.az Banner
16:26 Yeni milli park yaradılır - Kəlbəcər, Laçın, Ağdərə, Xocalını əhatə edəcək  |     16:19 "Ağdaş Bazar" ASC-yə məxsus bazarda nöqsanlar aşkarlanıb  |     16:14 Əli Kərimli barədə QƏRAR VERİLDİ  |     16:05 Gənclər Mərkəzinin rəhbərinə "stop" qoyuldu  |     15:58 Göygöldə tüfeyli həyat tərzi keçirən kişi küçədə öldü  |     15:36 Məhkəmə dələduzluqda ittiham edilən şəxsin günahsız olduğunu ortaya çıxardı  |     15:35 Azərbaycanda 20 şagird məktəbdə tüstüdən zəhərləndi  |     15:15 Bakıda 1238 səhmdarı olan şirkətin mülklərinə həbs qoyuldu - Bir işçiyə görə...  |     15:01 Rusiya Silahlı Qüvvələri Ukraynanın Donetsk vilayətində yaşayış məntəqəsini nəzarətə götürdü  |     14:50 Xalq artisti əməliyyat olundu  |     14:39 "Qarabağ"la Bakıdakı oyunda "Ayaks"ı 1000-dən çox azarkeş dəstəkləyəcək  |     14:36 Bakıda balta ilə qətl törədən keçmiş məhkum ağır cəza aldı  |     14:34 ETX bəzi veb-resurslarda müvəqqəti dayanmanın səbəbini açıqladı  |     14:27 Türkiyəli aparıcılar saxlanıldılar  |     14:24 Bakıda iş yoldaşını stəkanla vurub öldürdü - Həbs edildi  |     13:03 Dəbilqəsiz moped idarə edənlər cərimələnəcəklər  |     12:44 Yevlaxdakı yanğında şəhid anası həlak oldu - Bacı-qardaşı yaralandı  |     12:43 Lökbatandakı yanğınla bağlı cinayət işi başlandı  |     12:42 Müdafiə Nazirliyinin vəzifəli şəxsi həbs olundu  |     12:40 İki milyondan danışanlar indi nə deyəcəklər? - Rusiyanın açıqladığı rəqəmlər qaragüruhu ifşa etdi  |    
Left Banner
Right Banner

Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq

09.03.2019 19:33 2 918
Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq
Ətdən hazırlanmış soyuq qəlyanaltılar qida rasionunda kifayət qədərdir. Amma tibb alimləri bildirir ki, əti soyuq halda yemək disbakterioz yaradır və maddələr mübadiləsini pozur.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, yüksək zülal tərkibli qidaların mədədə 2-3 saat ərzində tam həlli üçün onların temperaturu yüksək olmalıdır. Soyuq ət mədədən tez keçərək, nazik bağırsağa 2 dəfə sürətlə ötürülür ki, bu da zülalın tam normasında həzm olunmasına mane olaraq, orqanizmin lazımi qədər zülal almamasına səbəb olur.

Qədimdə nənələrmiz ağrı və spazmlarda isti çay və ya şorba içməyi məsləhət edirdilər. Bu əbəs yerə deyil. Yalnız isti halda qida və maye mədəni sakitləşdirir, spazmı götürür, əzələləri boşaldır.

Eləcə də isti yemək və isti ət qəbulundan dərhal sonra soyuq içki içmək mədə-bağırsağı məhv edir.
Mədə üçün qidanın optimal hərarəti bədən temperaturuna yaxındır: 36-40 dərəcə. İnsan çox soyuq və çox qaynaq yeməklərdən qaçmalıdır.

Xüsusən əgər qızardılmış ət, ət yeməkləri soyuyubsa, onu yaxşıca isidib sonra yeyin.
скачать dle 11.3