Mojo.az Banner
21:30 Naxçıvanda yas mərasimində 20-dən çox şəxs dəm qazından zəhərləndi  |     21:27 Azərbaycanda ağır yol qəzası: Ölənlər və yaralananlar var  |     21:24 Azərbaycanda 600-dən çox hərbçiyə mənzil veriləcək  |     21:08 Kamran Əsədova cinayət işi açıldı  |     21:00 Sumqayıt-Yalama dəmir yolu xəttinin tikintisi yekun mərhələdədir  |     20:59 Azərbaycan və Türkiyənin NATO çərçivəsində əməkdaşlığı müzakirə edildi  |     20:42 Məşhur britaniyalı yazıçı vəfat edib  |     20:41 Baş Prokurorluq məlumat yaydı  |     20:34 Azərbaycan universitetlərində təhsil müddəti: Gürcüstan modeli effekt verə bilər?  |     20:30 Hava şəraiti ilə bağlı gəmilərə xəbərdarlıq edildi  |     20:23 Azərbaycanda yaxın günlərdə amnistiya aktı imzalana bilər  |     20:18 Ukrayna cəbhədə PUA-lardan istifadə üçün yeni inanılmaz taktikalara keçib - "Forbes"dən detallar  |     20:11 Şamaxıda film kimi oğurluq: "İmperial"ın sahibinin 49 minlik qızılını apardılar  |     20:05 "İnter"in futbolçusu 1 ay oynamayacaq  |     19:56 Vardanyanın məhkəməsində sənədlər araşdırıldı  |     19:43 Nobel Sülh Mükafatı laureatı Nərgiz Məhəmmədi İranda saxlanıldı  |     19:30 Ermənistan prezidenti sülh üçün əsas şərti açıqladı  |     19:20 "Çelsi"nin baş məşqçisi ən yaxşısı seçildi  |     19:09 Naxçıvanda 20-dən çox şəxs dəm qazından zəhərləndi  |     19:01 Albaniyada faciəli şəkildə ölən şəxs Biləsuvarda dəfn olundu  |    
Left Banner
Right Banner

Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq

09.03.2019 19:33 2 957
Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq
Ətdən hazırlanmış soyuq qəlyanaltılar qida rasionunda kifayət qədərdir. Amma tibb alimləri bildirir ki, əti soyuq halda yemək disbakterioz yaradır və maddələr mübadiləsini pozur.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, yüksək zülal tərkibli qidaların mədədə 2-3 saat ərzində tam həlli üçün onların temperaturu yüksək olmalıdır. Soyuq ət mədədən tez keçərək, nazik bağırsağa 2 dəfə sürətlə ötürülür ki, bu da zülalın tam normasında həzm olunmasına mane olaraq, orqanizmin lazımi qədər zülal almamasına səbəb olur.

Qədimdə nənələrmiz ağrı və spazmlarda isti çay və ya şorba içməyi məsləhət edirdilər. Bu əbəs yerə deyil. Yalnız isti halda qida və maye mədəni sakitləşdirir, spazmı götürür, əzələləri boşaldır.

Eləcə də isti yemək və isti ət qəbulundan dərhal sonra soyuq içki içmək mədə-bağırsağı məhv edir.
Mədə üçün qidanın optimal hərarəti bədən temperaturuna yaxındır: 36-40 dərəcə. İnsan çox soyuq və çox qaynaq yeməklərdən qaçmalıdır.

Xüsusən əgər qızardılmış ət, ət yeməkləri soyuyubsa, onu yaxşıca isidib sonra yeyin.
скачать dle 11.3