Mojo.az Banner
22:52 FHN: Yanğın yaşayış binasının elektrik  |     22:45 Hacıqabulda yol qəzası olub, xəsarət alanlar var  |     22:37 Yasamalda baş vermiş yanğında 3 nəfər ölüb, 20 nəfər zəhərlənmə diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdirilib  |     22:16 Bakıda güclü qar gözlənilir? - hazırlıqlar başladı  |     22:07 Bakıda faciəvi şəkildə ölən ofisiantların FOTOları  |     21:53 Leyla Əliyeva və Arzu Əliyeva Astarada Pəncəli Teymurovun ailəsini ziyarət ediblər  |     21:45 "X" sosial şəbəkəsində nasazlıq yaşanıb  |     21:38 Kürdəmirdə uşaq bağçasında yanğın olub Hadisə  |     21:30 "Qarabağ" səfərdə "Sumqayıt"ı məğlub etdi  |     21:24 Yasamalda yaşayış binasında yanğın zamanı bir neçə nəfər tüstüdən zəhərlənib - YENİLƏNİB-3  |     21:00 Zelenski xalqa müraciət etdi: “Çətin seçim qarşısındayıq…”  |     20:51 Yasamalda yaşayış binası yanır - Video+Yenilənib  |     20:42 Yanğına görə bu küçədə hərəkət məhdudlaşdırıldı - Foto  |     20:42 Direktorların işə qəbulu zamanı üstünlük veriləcək namizədlər müəyyənləşib  |     20:30 Faciə qurbanı olan Emil hərbi xidmətdən yeni gəlibmiş  |     20:16 Sığınacaqdan itkin düşən qız tapıldı  |     20:04 Heydər Əliyev Fondu Lənkəran uşaq evini əsaslı yenidənqurmadan sonra istifadəyə verib - FOTO  |     19:33 Tural Sadıqlı, Orduxan Teymurxan, Qurban Məmmədov və digərlərinin cinayət işi üzrə məhkəmə iclası keçirilib  |     19:02 Ermənistan prezidenti: "Qarşılıqlı etimadın yaradılması İrəvan və Bakı arasında yekun sülh üçün vacibdir"  |     18:40 Azərbaycanda toy biznesi çöküş yaşayır: Nikahlar azalır, ənənələr dəyişir, bazar daralır  |    
Left Banner
Right Banner

Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq

09.03.2019 19:33 2 858
Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq
Ətdən hazırlanmış soyuq qəlyanaltılar qida rasionunda kifayət qədərdir. Amma tibb alimləri bildirir ki, əti soyuq halda yemək disbakterioz yaradır və maddələr mübadiləsini pozur.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, yüksək zülal tərkibli qidaların mədədə 2-3 saat ərzində tam həlli üçün onların temperaturu yüksək olmalıdır. Soyuq ət mədədən tez keçərək, nazik bağırsağa 2 dəfə sürətlə ötürülür ki, bu da zülalın tam normasında həzm olunmasına mane olaraq, orqanizmin lazımi qədər zülal almamasına səbəb olur.

Qədimdə nənələrmiz ağrı və spazmlarda isti çay və ya şorba içməyi məsləhət edirdilər. Bu əbəs yerə deyil. Yalnız isti halda qida və maye mədəni sakitləşdirir, spazmı götürür, əzələləri boşaldır.

Eləcə də isti yemək və isti ət qəbulundan dərhal sonra soyuq içki içmək mədə-bağırsağı məhv edir.
Mədə üçün qidanın optimal hərarəti bədən temperaturuna yaxındır: 36-40 dərəcə. İnsan çox soyuq və çox qaynaq yeməklərdən qaçmalıdır.

Xüsusən əgər qızardılmış ət, ət yeməkləri soyuyubsa, onu yaxşıca isidib sonra yeyin.
скачать dle 11.3