Mojo.az Banner
23:03 Dünyanın ən yaxşı şəhərləri açıqlandı  |     22:58 Paytaxtda oğurluq edənlər saxlanılıblar  |     22:51 Bu avtomobillərin ehtiyyat hissələri ucuzlaşa bilər  |     22:45 Azərbaycanda vəzifəli şəxs videosu ilə şantaj edildi  |     22:39 Bakı-Qazax yolu iflic vəziyyətdə  |     22:32 "Spartak"ın baş məşqçisi istefa verdi  |     22:27 Qazaxıstan neft məhsullarının ixracına qadağa qoydu  |     22:20 "Fənərbağça" UEFA-ya şikayət etdi  |     22:12 Məktəblərdə direktor seçimi yalnız müsahibə əsasında olacaq  |     22:04 Gökberk Demircinin yeni layihəsi  |     21:59 Zəfər paradında nümayiş etdirilən yeni raketin üstünlükləri  |     21:50 Gürcüstanda qəzaya uğrayan Türkiyənin hərbi yük təyyarəsinin qalıqları tapılıb  |     21:44 Pakistanın Baş naziri Türkiyə Prezidentinə başsağlığı verib  |     21:35 Toy karvanındakı qəzada yaralanan şəxsin son durumu  |     21:30 Monqolustan quzusunun kababının dadı necə olur? - TEST EDİLDİ  |     21:24 Qəzaya uğrayan C-130-un xüsusiyyətləri  |     21:16 Kürdəmir sakini göyərçinlərinə hücum etdiyinə görə pişiyi asdı - Video  |     21:11 Balakəndə velosipeddən yıxılan şəxs ÖLDÜ  |     21:02 Bakıda mənzildə iki nəfərin MEYİTİ TAPILDI  |     20:56 İndiyədək Qəzzada ölənlərin sayı açıqlandı  |    
Left Banner
Right Banner

Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq

09.03.2019 19:33 2 837
Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq
Ətdən hazırlanmış soyuq qəlyanaltılar qida rasionunda kifayət qədərdir. Amma tibb alimləri bildirir ki, əti soyuq halda yemək disbakterioz yaradır və maddələr mübadiləsini pozur.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, yüksək zülal tərkibli qidaların mədədə 2-3 saat ərzində tam həlli üçün onların temperaturu yüksək olmalıdır. Soyuq ət mədədən tez keçərək, nazik bağırsağa 2 dəfə sürətlə ötürülür ki, bu da zülalın tam normasında həzm olunmasına mane olaraq, orqanizmin lazımi qədər zülal almamasına səbəb olur.

Qədimdə nənələrmiz ağrı və spazmlarda isti çay və ya şorba içməyi məsləhət edirdilər. Bu əbəs yerə deyil. Yalnız isti halda qida və maye mədəni sakitləşdirir, spazmı götürür, əzələləri boşaldır.

Eləcə də isti yemək və isti ət qəbulundan dərhal sonra soyuq içki içmək mədə-bağırsağı məhv edir.
Mədə üçün qidanın optimal hərarəti bədən temperaturuna yaxındır: 36-40 dərəcə. İnsan çox soyuq və çox qaynaq yeməklərdən qaçmalıdır.

Xüsusən əgər qızardılmış ət, ət yeməkləri soyuyubsa, onu yaxşıca isidib sonra yeyin.
скачать dle 11.3