Mojo.az Banner
13:04 Bakıda bu avtobuslarda bank kartı ilə ödəniş aktivləşdirildi  |     23:01 Rusiyada Azərbaycan diasporunun üç üzvünün həbs müddəti uzadıldı  |     22:53 Pulsuz verilən mənzil və avtomobillərlə bağlı YENİ AÇIQLAMA  |     22:51 Təcili yardımlar niyə gecikir? – TƏBİB rəhbəri danışdı  |     22:36 Platinin qiyməti 17 illik maksimuma çatdı  |     22:30 Ali təhsil müəssisələri paytaxtdan kənara köçürülür?  |     22:22 İsmayıllıda avtomobil aşdı, yaralılar var  |     22:15 Abşeronda 22 yaşlı oğlanın ölümünün təfərrüatı məlum oldu - FOTO  |     22:08 Somalidən gətirilən ət satış üçün deyilmiş – RƏSMİ  |     22:00 Putindən SSRİ ilə bağlı diqqətçəkən açıqlama  |     21:58 Əli Əsədov polislərlə bağlı qərar imzaladı  |     21:50 Tramp "Vətənpərvərlik Oyunları" keçirəcək  |     21:43 Kamran Əsədov ittihamlardan sonra ilk dəfə DANIŞDI  |     21:36 Azərbaycan və ABŞ arasında Strateji Tərəfdaşlıq Xartiyasının hazırlanması üzrə Strateji İşçi Qrupunun iclası keçirilib  |     21:28 Bu qəzetlərlə bağlı qərar imzalandı  |     21:20 AQTA Şirvanda yerləşən bazarda nöqsanlar aşkar etdi  |     21:12 Astarada itkin düşmüş balıqçılardan birinin meyiti İranda tapıldı  |     21:06 Karantin rejiminin müddəti uzadıldı  |     20:59 "Qarabağ" cərimələndi  |     20:51 Azərbaycanda bu mobil operator fəaliyyətini dayandırdı  |    
Left Banner
Right Banner

Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq

09.03.2019 19:33 2 981
Nəyə görə əti soyuduqdan sonra yemək olmaz? – Həkimlərdən xəbərdarlıq
Ətdən hazırlanmış soyuq qəlyanaltılar qida rasionunda kifayət qədərdir. Amma tibb alimləri bildirir ki, əti soyuq halda yemək disbakterioz yaradır və maddələr mübadiləsini pozur.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, yüksək zülal tərkibli qidaların mədədə 2-3 saat ərzində tam həlli üçün onların temperaturu yüksək olmalıdır. Soyuq ət mədədən tez keçərək, nazik bağırsağa 2 dəfə sürətlə ötürülür ki, bu da zülalın tam normasında həzm olunmasına mane olaraq, orqanizmin lazımi qədər zülal almamasına səbəb olur.

Qədimdə nənələrmiz ağrı və spazmlarda isti çay və ya şorba içməyi məsləhət edirdilər. Bu əbəs yerə deyil. Yalnız isti halda qida və maye mədəni sakitləşdirir, spazmı götürür, əzələləri boşaldır.

Eləcə də isti yemək və isti ət qəbulundan dərhal sonra soyuq içki içmək mədə-bağırsağı məhv edir.
Mədə üçün qidanın optimal hərarəti bədən temperaturuna yaxındır: 36-40 dərəcə. İnsan çox soyuq və çox qaynaq yeməklərdən qaçmalıdır.

Xüsusən əgər qızardılmış ət, ət yeməkləri soyuyubsa, onu yaxşıca isidib sonra yeyin.
скачать dle 11.3