Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:07 Tramp Ərdoğanla görüşəcək  |     22:06 Gəncədə evə düşən ildırım yanğına səbəb oldu  |     21:29 Ermənistan Milli Təhlükəsizlik Xidmətinin rəhbəri Bakıya gəlib  |     21:24 Kəlbəcərə yarım saata yaxın dolu yağıb  |     21:18 "Yaxşı edib pul almışam" deyən direktor işdən çıxarıldı  |     21:11 Suriyada İŞİD liderlərindən biri öldürüldü  |     21:04 Bakıda və bir neçə rayonda yaşıllıqlara 165 min manatdan çox ziyan vurulub  |     20:59 Bakıda iki avtobus toqquşdu, tıxac yarandı  |     20:51 Bakıda və rayonlarda güclü küləklə bağlı sarı, narıncı xəbərdarlıq verilib  |     20:45 Azərbaycanda sərnişin daşınmaları ilə məşğul olan sahibkarlara subsidiya veriləcək  |     20:39 Məşhur "Formula 1" pilotları Bakıda azarkeşlərlə görüşüblər  |     20:31 Azərbaycanda 11 sığorta agentinin lisenziyasının qüvvəsi bərpa edilib  |     20:25 Erkən nikahla bağlı qanunvericilik sərtləşdirilə bilər  |     20:16 Bəzi çaylardan sel keçəcək - XƏBƏRDARLIQ  |     20:10 Sumqayıtda hündürlükdən yıxılan yeniyetmə ölüb  |     20:02 Avqustda pensiya, aylıq müavinət, Prezident təqaüdü alanların sayı açıqlanıb  |     19:57 Dövlət Agentliyi küləkli hava şəraiti ilə bağlı gəmilərə xəbərdarlıq edib  |     19:50 Bakıda və bölgələrdə leysan yağacaq - PROQNOZ  |     19:41 Minatəmizləmə fəaliyyətinə dair tələblər müəyyənləşib  |     19:36 Xəzər rayonunda 17 min manatlıq mal-qara oğurlamaqda şübhəli bilinən şəxslər saxlanılıb  |    

Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI

Qida allergiyası çox vaxt uşaqlıqda başlayır və həyat boyu davam edir. Bu, qusma, qaşınma, başgicəllənmə, öskürək, boğazda şişkinlik, nəfəs darlığı, astma tutması və s. müxtəlif simptomlarla müşahidə olunur.

Bu barədə rusiyalı yüksək kateqoriyalı terapevt Svetlana Yakuşkina allergiya yaradan məhsullar barədə danışarkən bildirib.

Onun sözlərinə görə, ən təhlükəli allergik reaksiya anafilaktik şokdur (qan təzyiqinin düşməsi və huşun itirilməsi) - təcili tibbi müdaxilənin göstərilməməsi ölümlə nəticələnə bilər.

Allergen məhsullara gəlincə isə ekspert onların ağırlıq dərəcələrinə görə üç qrupa - güclü, orta və zəif təsir edənlərə bölündüyünü vurğulayıb.

“Ən güclü allergenlər bunlardır: inək südü və tərkibində 20-yə yaxın zülal olan süd məhsulları; balıq və dəniz məhsulları, yumurta”, - deyə mütəxəssis bildirib.

O, həmçinin qeyd edib ki, bəzi peyvəndlər toyuq zülalı əsasında hazırlanır və zülala qarşı allergiya varsa vaksinasiya zamanı həkimə xəbərdarlıq etmək lazımdır.

Həkim termik işlənmənin (bişmə) bəzi məhsulların allergenliyini azaltdığını vurğulayıb.

Güclü allergenlərə həmçinin qoz-fındıq, göbələk, bal, toyuq əti, sitrus meyvələri, üzüm, nar, tropik meyvələr, qırmızı giləmeyvə, çiyələk, moruq, sarı və qırmızı tərəvəzlər (yerkökü, pomidor, çuğundur), şokolad, qəhvə, kakao, taxıl məhsulları, xüsusən də buğda və çovdar (qlüten) aid edilib.

“İstənilən məhsul allergen ola bilər, lakin hər kəsdə allergiya olmur. Bədənin reaksiyası məhsulun allergenlik dərəcəsindən, immunitet sisteminin vəziyyətindən və irsi meyilindən asılıdır”, - deyə Yakuşkina qeyd edib.

//Gazeta.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            906 22.02.24 12:13