Mojo.az Banner
23:01 3 yaşlı uşaq maşında yanaraq öldü - Siyəzəndə faciə  |     22:55 Xəstəyə baxmaqdan imtina edən həkimi hansı cəza gözləyir? - Vəkil  |     22:47 Bu planetdə 1 il 11 saatdır  |     22:41 Bəzi stansiyasiyalarda qatarlara “Minik yoxdur” qeydlərinin yazılmasına aydınlıq gətirildi  |     22:34 Alyona Əliyeva 5 nömrəli xüsusi internat məktəbindən paylaşım edib (Video)  |     22:27 Ukraynaya yardımın ümumi məbləğini açıqladı  |     22:23 Leyla Əliyeva Prezident İlham Əliyevin doğum günündən paylaşım edib (Video)  |     22:08 Qroznıda AZAL təyyarəsinin qəzaya uğraması nəticəsində həlak olanların xatirəsinə memorial lövhə ucaldılıb  |     22:05 Sabahdan bu ünvanlarda ucuz bazar açılır  |     21:49 Sumqayıt Texniki Kollecinin 21 illik direktoru işdən çıxarıldı  |     21:39 Leyla Əliyeva 5 nömrəli xüsusi internat məktəbindən paylaşım edib (Video)  |     21:17 Azərbaycanda bu şəxslərə uşağa görə hər ay 240 manat verilir - RƏSMİ  |     21:09 Türkiyədə 8 il axtarışda olan FETÖ-çü qadın yaxalanıb  |     21:05 Azərbaycanda növbəti torpaq hərracları keçiriləcək  |     21:00 Azərbaycanın Tunisə ixrac etdiyi neftin həcmi məlum oldu  |     20:54 Səssiz xəstəlik: Səhər baş ağrısı ilə oyananlar diqqət etsin  |     20:51 Daha bir kənd içməli su ilə təmin olundu  |     20:25 Putin Solovyovu təltif etdi  |     20:17 BMW avtomobillərinin ən etibarlı modellərinin reytinqi açıqlanıb  |     20:10 Leyla Əliyeva Mərkəzi Nəbatat bağında uşaqlar üçün təşkil olunan tədbirdə iştirak edib - FOTO  |    
Left Banner
Right Banner

Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI

22.02.2024 12:13 993
Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI
Qida allergiyası çox vaxt uşaqlıqda başlayır və həyat boyu davam edir. Bu, qusma, qaşınma, başgicəllənmə, öskürək, boğazda şişkinlik, nəfəs darlığı, astma tutması və s. müxtəlif simptomlarla müşahidə olunur.

Bu barədə rusiyalı yüksək kateqoriyalı terapevt Svetlana Yakuşkina allergiya yaradan məhsullar barədə danışarkən bildirib.

Onun sözlərinə görə, ən təhlükəli allergik reaksiya anafilaktik şokdur (qan təzyiqinin düşməsi və huşun itirilməsi) - təcili tibbi müdaxilənin göstərilməməsi ölümlə nəticələnə bilər.

Allergen məhsullara gəlincə isə ekspert onların ağırlıq dərəcələrinə görə üç qrupa - güclü, orta və zəif təsir edənlərə bölündüyünü vurğulayıb.

“Ən güclü allergenlər bunlardır: inək südü və tərkibində 20-yə yaxın zülal olan süd məhsulları; balıq və dəniz məhsulları, yumurta”, - deyə mütəxəssis bildirib.

O, həmçinin qeyd edib ki, bəzi peyvəndlər toyuq zülalı əsasında hazırlanır və zülala qarşı allergiya varsa vaksinasiya zamanı həkimə xəbərdarlıq etmək lazımdır.

Həkim termik işlənmənin (bişmə) bəzi məhsulların allergenliyini azaltdığını vurğulayıb.

Güclü allergenlərə həmçinin qoz-fındıq, göbələk, bal, toyuq əti, sitrus meyvələri, üzüm, nar, tropik meyvələr, qırmızı giləmeyvə, çiyələk, moruq, sarı və qırmızı tərəvəzlər (yerkökü, pomidor, çuğundur), şokolad, qəhvə, kakao, taxıl məhsulları, xüsusən də buğda və çovdar (qlüten) aid edilib.

“İstənilən məhsul allergen ola bilər, lakin hər kəsdə allergiya olmur. Bədənin reaksiyası məhsulun allergenlik dərəcəsindən, immunitet sisteminin vəziyyətindən və irsi meyilindən asılıdır”, - deyə Yakuşkina qeyd edib.

//Gazeta.ruскачать dle 11.3