Mojo.az Banner
23:04 Neymar və Vinisius millidən kənarda qala bilər  |     22:58 Bu şəxslərin maaşı artırıldı  |     22:53 "Ayağını qoyursan, mərmər qopur" - "Şamaxinka"da təhlükə yaradan piyada keçidi ləğv ediləcək? (Video)  |     22:49 ATU-nun müəllimi vəfat etdi  |     22:44 Gəncədə 36 yaşlı piyadanı avtomobil vurdu  |     22:36 Səfərbərlik və Hərbi Xidmətə Çağırış üzrə Dövlət Xidmətində YENİ TƏYİNAT  |     22:31 Heç kimin almadığı ən yaxşı 10 avtomobil - SİYAHI  |     22:25 Azərbaycanda ən məşhur sosial şəbəkələr açıqlandı  |     22:20 Yeni ili bölgələrdə qarşılamaq neçəyə başa gələcək?  |     22:12 İşğal zamanı Laçına nə qədər ziyan dəyib? - Məbləğ açıqlandı  |     22:04 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var  |     21:59 Rusiyanın noyabrda nəzarətə götürdüyü Ukrayna ərazisinin sahəsi açıqlandı  |     21:52 İsmayıllıda qeyri-adi adət: Ölən adamı öz həyətində basdırıblar - Video  |     21:45 KİV: Makron və Zelenski Avropa liderləri, Uitkoff ilə danışıqlar aparıblar  |     21:40 Ərdoğan Türkiyə sahillərində vurulan gəmilərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ ETDİ  |     21:33 Ruben Vardanyanın məhkəməsində ifadələr dinlənilib  |     21:27 Uraldakı Azərbaycan icmasının yeni rəhbəri saxlanıldı  |     21:21 Honq-Konqda baş verən yanğın hadisəsi ilə bağlı 14 nəfər həbs edilib  |     21:13 Şərurda evlərdən oğurluq edən şəxslər saxlanılıb  |     21:07 Azərbaycanda sümük iliyi köçürülməsini həyata keçirəcək tibb müəssisələrinin sayı artıb  |    
Left Banner
Right Banner

Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI

22.02.2024 12:13 978
Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI
Qida allergiyası çox vaxt uşaqlıqda başlayır və həyat boyu davam edir. Bu, qusma, qaşınma, başgicəllənmə, öskürək, boğazda şişkinlik, nəfəs darlığı, astma tutması və s. müxtəlif simptomlarla müşahidə olunur.

Bu barədə rusiyalı yüksək kateqoriyalı terapevt Svetlana Yakuşkina allergiya yaradan məhsullar barədə danışarkən bildirib.

Onun sözlərinə görə, ən təhlükəli allergik reaksiya anafilaktik şokdur (qan təzyiqinin düşməsi və huşun itirilməsi) - təcili tibbi müdaxilənin göstərilməməsi ölümlə nəticələnə bilər.

Allergen məhsullara gəlincə isə ekspert onların ağırlıq dərəcələrinə görə üç qrupa - güclü, orta və zəif təsir edənlərə bölündüyünü vurğulayıb.

“Ən güclü allergenlər bunlardır: inək südü və tərkibində 20-yə yaxın zülal olan süd məhsulları; balıq və dəniz məhsulları, yumurta”, - deyə mütəxəssis bildirib.

O, həmçinin qeyd edib ki, bəzi peyvəndlər toyuq zülalı əsasında hazırlanır və zülala qarşı allergiya varsa vaksinasiya zamanı həkimə xəbərdarlıq etmək lazımdır.

Həkim termik işlənmənin (bişmə) bəzi məhsulların allergenliyini azaltdığını vurğulayıb.

Güclü allergenlərə həmçinin qoz-fındıq, göbələk, bal, toyuq əti, sitrus meyvələri, üzüm, nar, tropik meyvələr, qırmızı giləmeyvə, çiyələk, moruq, sarı və qırmızı tərəvəzlər (yerkökü, pomidor, çuğundur), şokolad, qəhvə, kakao, taxıl məhsulları, xüsusən də buğda və çovdar (qlüten) aid edilib.

“İstənilən məhsul allergen ola bilər, lakin hər kəsdə allergiya olmur. Bədənin reaksiyası məhsulun allergenlik dərəcəsindən, immunitet sisteminin vəziyyətindən və irsi meyilindən asılıdır”, - deyə Yakuşkina qeyd edib.

//Gazeta.ruскачать dle 11.3