12:33 Yaponiyada ordu ayılara görə səfərbər edildi  |     12:26 6 noyabr Azərbaycan Televiziyası və Radiosu Günüdür  |     12:20 Alimlər idmanla bağlı məşhur mifi aradan qaldırıblar  |     12:17 Arzu Əliyeva "Zəfər sevinci" adlı ədəbi-musiqili gecədən paylaşım edib - Video  |     12:12 Azərbaycanda Super Ay hadisəsi müşahidə olundu  |     12:06 Şahzadə Harrinin həyat yoldaşı səkkiz ildən sonra aktyorluq karyerasını bərpa edib  |     11:58 Ermənistana Qazaxıstan taxılı daşıyan yük qatarı Biləcəri Dəmiryol Stansiyasından yola salındı  |     11:52 Bəzi məhsulların satışında ƏDV ticarət əlavəsindən hesablanan verginin məbləği hesab ediləcək  |     11:51 Həbs olunan direktor aldığı rüşvəti kimlərlə böldüyünü açıqladı – DETALLAR  |     11:51 Türkiyədə jurnalistlərə qarşı əməliyyat: Dörd nəfər ifadələri alınması üçün polisə aparılıb  |     11:49 Arzu Əliyeva "Zəfər sevinci" adlı ədəbi-musiqili gecədən paylaşım edib  |     11:46 Spirtli içkilərin aksiz dərəcələri cüzi artırıla bilər  |     11:45 Bakıda Zəfər yürüşləri keçirildi  |     11:38 Sumqayıtda iki maşın toqquşdu: Xəsarət alanlar var  |     11:31 Azərbaycanda vəzifəli şəxslərə cinayət işi açıldı  |     11:25 Şamaxıda qadın qətlə yetirildi - Əri saxlanıldı  |     11:18 ABŞ-də baş verən təyyarə qəzasında ölənlərin sayı 12-yə çatıb  |     11:13 ABŞ-nin Oklahoma Milli Qvardiyasının nümayəndə heyəti ölkəmizdə səfərdədir  |     22:58 Putindən nüvə sınaqları ilə bağlı TAPŞIRIQ  |     22:52 Gürcüstanda azərbaycanlı gənclər döyüldü– VİDEO  |    

BAYRAMDA QİDALANMA - çox ət yeyib, sağlamlığınızı riskə atmayın

İslam aləmində ən müqəddəs bayramlardan biri olan qurban bayramı yaxınlaşır. Mərasimdə qurbanlıq heyvanlar kəsilir. Kasıblara, imkansızlara, yetimlərə bərabər şəkildə paylanılır. beləliklə də, hər evdə qurban əti olan qazan qaynayır. 3 günlük bayramda qidalanmaya xüsusi ilə fikir vermək lazımdır.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, ifrat dərəcədə və qeyri-sağlam formada bəslənmək özü ilə bərabər sağlamlıq problemləri də gətirir. Təzə kəsilmiş ətin yetişməsi və asan həzm olunması üçün 1-2 gecə soyuducuda saxlanılmalıdır. Heyvan kəsildikdən sonra hazırlanan ətlərin həzm edilməsi çox çətin olur. Sərt olduğuna görə də uzun müddət bişirilir. Bu zaman da ətin keyfiyyəti itir.

Qurban bayramı ərəfəsində qırmızı ət istehlakı çoxalır. ona görə də, ürək-damar, diyabet, hipertoniya xəstələri xüsusi ilə diqqət etməlidir.əks halda sağlamlıqları risk altındadır.

Kəsilən heyvanın ətini tez istehlak etməyin. Çalışın yağsız ət qəbul edin. təzə ət bişirmək istəsəniz mütləq yağsız bişirin. Kabab etməkdən uzaq durun. Sobada bişirməyə üstünlük verin. Bundan başqa əti yedikdə mütləq yaxşıca çeynəyin ki, həzmi asan olsun.

Ət yedikdə yanında mütləq səbzələr də olsun. Qovurma edib saxlamısınzsa günorta yeməyə çalışın. Çalışın əlavə yağ istifadə etməyin, öz yağında bişirin. Hazırladığınız yeməyi səbzələrlərlə bişirsəniz daha faydalıdır. şünkü səbzələrdə olan c vitamini, ətdə olan dəmir, sink və maqneziumun asan əmilməsini təmin edir. qazlı içkilər əvəzinə ayran və ya qatıq içilməlidir.

Axşam yeməyində isə ət yerinə tərəvəzlər, göyərtilər qəbul edin. Həmçinin paxlalı bitkilərdən də istehlak edin.
скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 274 07.08.19 22:24