Mojo.az Banner
21:52 Nazirliyin "işçisi"ndən 8000 manatlıq dələduzluq  |     21:43 Bu heyvan bazarları fəaliyyət göstərməyəcək - Xəbərdarlıq  |     21:37 Restoranlara xərclənən pul artıb: Səbəb nədir? - İqtisadçı açıqladı  |     21:29 Nazir bu universitetə yeni prorektor təyin etdi  |     21:24 Sabah paytaxtın bəzi ərazilərində qaz olmayacaq  |     21:14 Gəncədə yeniyetmə bıçaqlandı  |     21:09 Dondurularaq qurudulan meyvələrə tələbat artıb: Yeni trend, yoxsa sağlam seçim? - Video  |     21:00 Bakıda dava zamanı sahibkarın qulağını qopardılar - "Həsənoğlu Market"in sahibi imiş  |     20:53 İstanbulda hoteldə halı pisləşərək xəstəxanada vəfat edən Böcek ailəsinin ölüm səbəbi açıqlandı  |     20:47 Məşhur amerikalı aktyor Maykl Delano vəfat etdi  |     20:40 Sumqayıtda klinikada qadının iynədən sonra ölməsinin səbəbi açıqlanıb  |     20:34 Alen Simonyan: Ermənistan faktiki olaraq KTMT-dən çıxıb  |     20:27 Bakıda avtomobili bilərəkdən nömrəsiz idarə edən sürücü həbs edilib  |     20:19 "Alov Qüllələri"nin ətrafında sürüşmə ilə bağlı tədqiqat aparılacaq  |     20:14 Azərbaycana ən çox turist hansı ölkələrdən gəlir? (SİYAHI)  |     20:08 Direktor itlərə görə cərimələndi  |     20:01 Düşmənin dayaq məntəqəsində 5 ildən sonra nələr tapıldı? (Video)  |     19:54 Bakıda 17, rayonlarda 20 dərəcə isti olacaq  |     19:49 Pakistan vətəndaşı "Park Bulvar"da oğurluq etdi - Həbs olundu  |     19:43 Noyabrda havaların mülayim keçməsinin səbəbi açıqlandı  |    
Left Banner
Right Banner

Restoranlara xərclənən pul artıb: Səbəb nədir? - İqtisadçı açıqladı

26.11.2025 21:37 42
Restoranlara xərclənən pul artıb: Səbəb nədir? - İqtisadçı açıqladı
"İnsanlar ilbəil varlanır. Kasıb adamlar restoranlara getmir. Restoranlara ancaq imkanı yüksək olanlar gedir".

Bunu Qaynarinfo-ya açıqlamasında iqtisadçı Xalid Kərimli əhalinin yemək yeyərkən restoranları evdən daha üstün tutmasının səbəblərindən danışarkən deyib.

Ekspert hesab edir ki, dövriyyənin artmasının səbəbi menyu qiymətlərinin artmasıdır:

"Restoranlarda dövriyyənin artmasının bir neçə səbəbi var. Birincisi inflyasiyadır, qiymətlər artır. İnflyasiya ölkədə 6 %-ə yaxın olsa da, əsas inflyasiya ərzaq qiymətlərindədir - 8 %. Yəni restoranlar 8% ərzaq, içki satır. Düzdür, içkilərin qiyməti bir az artıb, 2%-dən yuxarıdır. Amma ərzaq qiymətləri, qidalar daha çox bahalaşıb. Onun da birinci səbəbi inflyasiyadır. İkinci səbəb şəffaflaşmadır".

Xalid Kərimli deyir ki, rəsmi statistika hələ də real vəziyyəti əks etdirmir:

"Çünki ölkədə dövriyyələrin şəffaflaşması prosesi yekunlaşmayıb. Bura şəffaflığın hansı dərəcədə təsir etdiyi məsələlər var. Məsələn, malı eyni həcmdə də ala bilərik, amma şirkət daha çox dövriyyə göstərə bilər. Xüsusən də "ƏDV geri al” kimi məsələlər insanların çekə marağını artırıb. Biz çox yeməyə də bilərik. Əvvəl yediklərimizə qəbz almırdıq, gizlədirdik. İndi daha az gizlədirlər".

İqtisadçı üçüncü səbəbi alıcıların davranışı ilə bağlayır:

"İnsanlar 30-40 il bundan əvvələ nisbətdə restoranlarda qidalanmağa daha çox üstünlük verirlər. İistehlakçı davranışı əhəmiyyətlidir".

Xatırladaq ki, 2025-ci ilin yanvar-sentyabr ayları üçün əhalinin restoranlara nə qədər pul xərcləməsi ilə bağlı statistika açıqlanıb. Sənədə əsasən iqtisadi rayonlar və inzibati ərazi vahidləri üzrə iaşə dövriyyəsinin dəyəri 1 milyard 990 milyon 168,8 min manat təşkil edib. 2024-cü ilin yanvar-sentyabr aylarında ictimai iaşə dövriyyəsi 1 milyard 668 milyon 291,1 min manat olub.скачать dle 11.3