Qazlı içkilər insult riskini artırır » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
15:14 Gəncədə VANDALLIQ: Şəhidlərin xatirəsinə ucaldılan abidəyə ziyan vurublar  |     15:12 Zelenski SOCAR-ın Odessadakı terminallarına hücuma münasibət bildirib  |     15:09 Həbsdə olan Rəqsanə ilə bağlı YENİLİK  |     14:43 Şəhidlər xiyabanında qeyri-etik videolar çəkən əcnəbilər məhkəməyə aparılıblar - Video  |     14:33 Rusiya azərbaycanlılar üçün yeni məhdudiyyətlər tətbiq edir  |     14:27 Bakıda ƏMƏLİYYAT: "Seyidə Şəhla" və digər İran aşiqləri tutuldular - FOTO  |     14:25 Yeri maqnit qasırğası vuracaq - TARİX  |     14:09 Laçın sakini: "Ailəmizin dörd üzvü top atəşləri nəticəsində həlak oldu"  |     14:08 Dostu ilə oynayan uşaq paltaryuyanın barabanına ilişdi - Son anda xilas edildi  |     14:00 Deputat əsəbiləşdi: “O ərəblər çox böyük qələt ediblər”  |     13:52 Rusiyanın Ukraynaya hücumunda ölən və yaralananların sayı artıb - YENİLƏNİB-1  |     13:29 Bu ölkədə göyərçinlərin bəslənməsi qadağan edildi  |     13:29 Bu ölkədə göyərçinlərin bəslənməsi qadağan edildi  |     13:23 Paşinyan bu axşam erməni xalqına müraciət edəcək  |     13:10 Rasim Musabəyov: Artıq Azərbaycan Rusiyaya bəyanatla yox, hərəkətlə cavab verməli, Ukraynaya silah satmalıdır  |     13:04 Sabah Bakıda 35 dərəcə isti olacaq  |     12:58 İran XİN: Ermənistan və Azərbaycan arasında sülh sazişini dəstəkləyirik  |     12:50 Dənizkənarı Bulvar İdarəsinin sabiq sədri və digərlərinin məhkəməsində ittiham aktı elan olunub  |     12:35 Həmin mərkəzdə 7 körpənin öldüyü yanğınla bağlı məhkəmə - şahidlər ifadə verdi  |     12:29 MN: Son 4 ildə Sabunçuda qrunt sularının təmizlənməsi tədbiri üzrə büdcə xərcləri tam icra olunmayıb  |    

Qazlı içkilər insult riskini artırır

Diyetik kimi tanınan şəkərsiz qazlı içkilər ürək çatışmazlığı və insult riskini artırır. Buna səbəb sözügedən məhsulda istifadə olunan aşağı kalorili şirin maddə - eritritdir.

Median.Az
-ın "New York Post"a istinadən verdiyi məlumata görə, bu barədə elm adamları apardıqları araşdırmadan sonra xəbərdarlıq ediblər.

Onların sözlərinə görə, eritrit şəkərdən 70% daha şirindir və qanda trombositlərin aktivliyini artırır, bu isə qan laxtalarının yaranmasına səbəb ola bilər.

"Qan laxtaları damarları tıxayaraq insult və ya ürək tutmasına, bəzi hallarda isə, hətta ölümə səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssislərin xəbərdarlığında bildirilir.

Qeyd edək ki, eritrit təbii şəkildə bəzi meyvə və tərəvəzlərdə, o cümlədən qarpız, armud və göbələklərdə var. Bu maddə orqanizmdə insulin ifrazını stimullaşdırmır və qanda şəkərin səviyyəsinə təsir göstərmir. Buna görə də o, diabet xəstələri üçün təhlükəsiz hesab edilir.

Lakin son tədqiqatlar qanda eritritin yüksək miqdarda olmasının çox qısa müddətdə ürək-damar sistemi üçün ciddi risk yaratdığını göstərir.

Yeri gəlmişkən, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) statistikasına görə, ürək-damar xəstəlikləri dünyada ölüm səbəbləri arasında birinci yerdədir. Azərbaycanda da bu xəstəliklər ölüm hallarının əsas səbəblərindəndir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            741 10.08.24 14:50