Qazlı içkilər insult riskini artırır » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:54 Ərdoğan: Azərbaycan və Pakistanla birlikdə yeni addımlar atacağıq  |     22:40 Azərbaycanda unun yeni qiyməti açıqlandı  |     22:35 Şərurda üç yaşlı uşaq kanala düşüb  |     22:25 Kürdəmirdə 2 yaşlı körpə xəstəxanada ölüb  |     22:16 Bakı Metropolitenindən sərnişinlərə xəbərdarlıq...  |     22:00 İndiyə qədər yalnız 5 nəfərin görə bildiyi yeni rəng kəşf edildi  |     21:48 Bitkoinin qiyməti kəskin ARTDI  |     21:33 İsrail "Hizbullah"ın Livandakı hərbi kompleksinin komandirini öldürüb  |     21:23 Türkiyədə ağır yol qəzası olub, ölənlər və yaralananlar var  |     21:15 Kaya Kallas Azərbaycana səfər edəcək  |     21:01 Qarabağ Universitetində müəllim işləmək istəyənlərə ŞAD XƏBƏR  |     20:55 Vardanyanın məhkəməsində Ermənistanın mina terrorunun qurbanları danışıb: Bir gündə iki oğlumu itirdim  |     20:50 Azərbaycan Kubokunun final oyununun vaxtı dəyişdirilib  |     20:33 Aİ missiyası Azərbaycan sərhədlərində göründü  |     20:25 Papa Fransiskin üzüyü sındırılacaq - SƏBƏB  |     20:09 Qazaxın azad edilmiş kəndlərində 74,3 ha ərazi minalardan təmizlənib  |     19:52 Ermənistan parlamentində dava düşüb  |     19:39 Sakinlərin NƏZƏRİNƏ: Sabah bəzi ərazilərdə qaz olmayacaq  |     19:29 Azərbaycan ilə Çin arasında energetika sahəsində bir sıra sənədlər imzalanıb  |     19:18 Dövlətə xəyanətdə ittiham olunan şəxsə hökm oxundu  |    

Qazlı içkilər insult riskini artırır

Diyetik kimi tanınan şəkərsiz qazlı içkilər ürək çatışmazlığı və insult riskini artırır. Buna səbəb sözügedən məhsulda istifadə olunan aşağı kalorili şirin maddə - eritritdir.

Median.Az
-ın "New York Post"a istinadən verdiyi məlumata görə, bu barədə elm adamları apardıqları araşdırmadan sonra xəbərdarlıq ediblər.

Onların sözlərinə görə, eritrit şəkərdən 70% daha şirindir və qanda trombositlərin aktivliyini artırır, bu isə qan laxtalarının yaranmasına səbəb ola bilər.

"Qan laxtaları damarları tıxayaraq insult və ya ürək tutmasına, bəzi hallarda isə, hətta ölümə səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssislərin xəbərdarlığında bildirilir.

Qeyd edək ki, eritrit təbii şəkildə bəzi meyvə və tərəvəzlərdə, o cümlədən qarpız, armud və göbələklərdə var. Bu maddə orqanizmdə insulin ifrazını stimullaşdırmır və qanda şəkərin səviyyəsinə təsir göstərmir. Buna görə də o, diabet xəstələri üçün təhlükəsiz hesab edilir.

Lakin son tədqiqatlar qanda eritritin yüksək miqdarda olmasının çox qısa müddətdə ürək-damar sistemi üçün ciddi risk yaratdığını göstərir.

Yeri gəlmişkən, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) statistikasına görə, ürək-damar xəstəlikləri dünyada ölüm səbəbləri arasında birinci yerdədir. Azərbaycanda da bu xəstəliklər ölüm hallarının əsas səbəblərindəndir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            594 10.08.24 14:50