Mojo.az Banner
22:59 Daha bir futbolçu "Qarabağ"ı tərk edə bilər  |     22:51 Zelenski sülh prosesi haqqında: "Əsas sənədlər hazırdır"  |     22:44 Azərbaycana bal idxalı azalıb: Hansı ölkələrdən gətirilir?  |     22:36 Tapdığınız əşya nə zaman sizinki sayılır? - VİDEO  |     22:24 Harri Kasparov həbs oluna bilər  |     22:09 Gürcüstanın Baş naziri İrakli Kobaxidze Prezident İlham Əliyevə təbrik məktubu ünvanlayıb  |     22:01 Göyçayda yanğın olub - FOTO  |     21:53 2026-cı ilin qışı belə keçəcək - Bakıda dayanmadan qar, şaxta...  |     21:47 Azərbaycanda gənc hakim yol qəzasında həlak oldu - YENİLƏNİB - FOTO  |     21:45 Kərim Benzema məşhur rəssamın tablosunu satın aldı  |     21:38 Ceyhun Rəhmanov yeni vəzifəyə təyin olundu  |     21:25 Sumqayıtda məhkəmənin hakimi qəzada öldü  |     21:23 Mandarin qabığı təhlükəlidir - DİQQƏTLİ OLUN  |     21:16 Məhkəmə təqsirləndirilən şəxslərin son söz çıxışları ilə davam etdirilib - FOTO  |     21:08 Masazırda gənc qızı maşına basıb qaçırdılar - ANBAAN VİDEO  |     21:00 Fransada zavodda partlayış: Yaralananlar var  |     20:52 Kub formasında satılan ətlər təbii olmaya bilər - XƏBƏRDARLIQ  |     20:44 Paytaxtın bəzi ərazilərində qaz olmayacaq  |     20:38 Bakıda bacı və qardaş faciəli şəkildə ÖLDÜLƏR  |     20:20 PSJ Luis Enrike ilə ömürlük müqavilə imzalamaq istəyir  |    
Left Banner
Right Banner

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

18.11.2023 13:40 1 905
Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib
“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3