Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:04 Türkiyə səfirliyindən Azərbaycana başsağlığı  |     22:45 Xırdalan şəhərinin su təchizatı dayandırlıb  |     22:09 Bələdiyyə sədrinin oğurluq etdiyini dedilər - 1000 manat cərimə olundular  |     21:51 Sumqayıt bulvarında 27 yaşlı gəncin meyiti tapıldı  |     21:30 Ramazanın 22-ci gününün duası - İmsak və iftar vaxtı  |     20:45 İmamoğlunun qanunsuz əmlak əməliyyatları üzə çıxdı  |     20:34 Azərbaycanın Suriyadakı müvəqqəti işlər vəkili Hindistan səfiri ilə görüşüb  |     20:12 Bakıda karqo şirkətinin ofisinə hücum etməkdə şübhəli bilinən şəxs müəyyən edilib, araşdırma aparılır  |     20:01 Gəncədə qaz balonu partlayıb, yaralanan var  |     19:43 Şoyqunun Şimali Koreya lideri ilə görüşü iki saatdan çox çəkib  |     19:03 Sumqayıtda 53 yaşlı qadının meyiti tapılıb  |     18:14 Tovuzda körpəsini günlərlə ac qoyduğu deyilən qadın: "Zəng gəldi ki, uşaq xəstəxanadadır" - VİDEO  |     18:09 Gədəbəydə qar uçqununa düşən hərbçilərimizin nəşləri tapıldı  |     17:07 Sumqayıtda sirkə turşusu içən qadın ölüb  |     16:38 Sumqayıt bulvarında 27 yaşlı oğlanın meyiti tapılıb  |     16:26 İrakli Kobaxidze: "Gürcülər və azərbaycanlıların əsrlərdir davam edən birgə yaşayışı ilə qürur duyuruq"  |     16:03 Bakının Xətai rayonunda suyun verilişinin bərpa ediləcəyi vaxt açıqlandı  |     15:14 İstanbul Böyükşəhər Bələdiyyəsində korrupsiya hallarına görə 100 nəfərə ittiham irəli sürülüb  |     14:26 Siyəzəndə şadlıq evindən 22 min manatlıq oğurluq edən dəstə üzvləri saxlanılıblar  |     14:25 Evdə doğuş edən qadının ölüm səbəbi - Açıqlandı  |    

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 398 18.11.23 13:40