Mojo.az Banner
15:29 Azərbaycan və Ermənistan parlament nümayəndə heyətləri arasında görüş olub  |     15:15 Bakıda 70 min manat və qızıl-zinət əşyaları oğurlayan şəxs saxlanıldı - Video  |     15:06 Bakıda qadın işlədiyi təndirxanada öldü  |     14:55 Bir toyuğa görə qadına kəllə atdı, 1100 manat cərimə ödədi  |     14:40 "Bitcoin"in qiyməti aprel ayından bəri ilk dəfə 90000 dollardan aşağı olub  |     13:50 Dövlət Agentliyi haqsız rəqabətə yol verən təsərrüfat subyektlərini cəzalandırdı  |     13:47 Zelenski Türkiyəyə səfər edəcək  |     13:32 Deputat AÇIQLADI: "Gələn ildən vətəndaşlara "ƏDV geri al" vasitəsilə daha çox vəsait ödəniləcək"  |     13:18 Abşeronda evdən meyit tapılıb  |     13:16 Gəncədə 51 yaşlı kişi 20 metr hündürlükdən yıxıldı - Video  |     13:02 Azərbaycan neftinin qiyməti cüzi azalıb  |     13:01 Şamaxıda kişi dəm qazından boğulub  |     12:56 Dəmir yolundan 67 min manatlıq oğurluq edən şəxslər saxlanıldılar - Video  |     12:41 "Ford" məşhur modelinin istehsalını dayandırdı  |     12:41 "Google"un süni intellekti qədim əlyazmaları qüsursuza yaxın səviyyədə deşifrə etməyi öyrənib  |     12:30 DÇ-2026-nın seçmə mərhələsi: Son oyunlar keçiriləcək  |     12:17 Azərbaycanın U-21 millisi Cəbəllüttariqlə qarşılaşacaq  |     12:10 Rusiyalı dizaynerin Ermənistana girişinə qadağa qoyuldu  |     12:06 Avropada ilk sürücüsüz elektrik avtobusu işə başlayıb  |     11:57 Xəzərdə ən böyük taxıl terminalı Mahaçqalada tikiləcək  |    
Left Banner
Right Banner

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

18.11.2023 13:40 1 824
Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib
“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3