Mojo.az Banner
15:31 İran DÇ-2026-nın püşkatma mərasimində iştirak etməyəcək  |     15:16 Qaradağda narkokuryerin saxlanılma GÖRÜNTÜLƏRİ (Video)  |     15:09 Arzu Əliyeva Xanbulanın möhtəşəm görüntülərini paylaşdı - Video  |     15:04 Azərbaycanda icbari və könüllü tibbi sığorta birləşdirilə bilər  |     14:56 Tailandda daşqınlar: Ölənlərin sayı artdı  |     14:47 Ermənistanda hərbçilər özləri basdırdıqları minaya düşdülər  |     14:01 Fərdi təhsilə cəlb edilməyən sığınacaqdakı gənc qızla bağlı QƏRAR VERİLDİ - FOTO (Yenilənib)  |     13:27 KİV: Paşinyan daha Simonyana etibar etmir  |     13:09 Ankarada 154 işçi qidadan zəhərlənib: Dörd şübhəli saxlanılıb  |     13:08 Ermənistan XİN "3+3" formatında növbəti görüşün vaxtı və yeri barədə açıqlama yayıb  |     12:35 "Şamaxinka"da yeni layihənin icrasına BAŞLANILIR - Sıxlıq aradan qaldırılacaq (Video)  |     12:32 Azərbaycan UEFA əmsallar cədvəlində bir pillə geriləyib  |     12:31 İranda ard-arda üç zəlzələ baş verib  |     12:23 Azərbaycan neftinin qiyməti artıb  |     12:08 Borc aldığı tanışının boğazını kəsib öldürdü - Xırdalanda 20 manata görə qətl törədildi  |     12:06 Misli Premyer Liqası: XIII tura start verilir  |     12:04 Çin şirkəti süni intellektli eynəklər təqdim edib  |     12:03 Həbib Nurməhəmmədov Dubayda ayaqqabı mağazası açıb  |     12:02 Avtomobillərdə pultla idarə olunan şüşə örtüklərinin satışı qanunidir? - AÇIQLAMA (Video)  |     11:53 Kiberpolis kart tədürükçülərinə qarşı növbəti əməliyyat keçirdi - Video  |    
Left Banner
Right Banner

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

18.11.2023 13:40 1 845
Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib
“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3