Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:07 Tramp Ərdoğanla görüşəcək  |     22:06 Gəncədə evə düşən ildırım yanğına səbəb oldu  |     21:43 Gəncədə evə düşən ildırım yanğına səbəb oldu  |     21:29 Ermənistan Milli Təhlükəsizlik Xidmətinin rəhbəri Bakıya gəlib  |     21:24 Kəlbəcərə yarım saata yaxın dolu yağıb  |     21:18 "Yaxşı edib pul almışam" deyən direktor işdən çıxarıldı  |     21:11 Suriyada İŞİD liderlərindən biri öldürüldü  |     21:04 Bakıda və bir neçə rayonda yaşıllıqlara 165 min manatdan çox ziyan vurulub  |     20:59 Bakıda iki avtobus toqquşdu, tıxac yarandı  |     20:51 Bakıda və rayonlarda güclü küləklə bağlı sarı, narıncı xəbərdarlıq verilib  |     20:45 Azərbaycanda sərnişin daşınmaları ilə məşğul olan sahibkarlara subsidiya veriləcək  |     20:39 Məşhur "Formula 1" pilotları Bakıda azarkeşlərlə görüşüblər  |     20:31 Azərbaycanda 11 sığorta agentinin lisenziyasının qüvvəsi bərpa edilib  |     20:25 Erkən nikahla bağlı qanunvericilik sərtləşdirilə bilər  |     20:16 Bəzi çaylardan sel keçəcək - XƏBƏRDARLIQ  |     20:10 Sumqayıtda hündürlükdən yıxılan yeniyetmə ölüb  |     20:02 Avqustda pensiya, aylıq müavinət, Prezident təqaüdü alanların sayı açıqlanıb  |     19:57 Dövlət Agentliyi küləkli hava şəraiti ilə bağlı gəmilərə xəbərdarlıq edib  |     19:50 Bakıda və bölgələrdə leysan yağacaq - PROQNOZ  |     19:41 Minatəmizləmə fəaliyyətinə dair tələblər müəyyənləşib  |    

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 716 18.11.23 13:40