23:13 Kriştianu Ronaldu Lionel Messi ilə müqayisə edilməsinə münasibət bildirib  |     22:54 Yüksək təzyiq zamanı qidalanmada uzaq durulmalı olan 10 zərərli məhsul və içki  |     22:26 Ramiz Mehdiyevin həyat yoldaşı Bakıda erməni təşkilatı yaradıb -SENSASİON İDDİA  |     22:17 XİN: UNESCO-nun dekabrın 15-ni Dünya Türk Dilləri Ailəsi Günü elan etməsini alqışlayırıq  |     22:09 Bakıda mənzildən meyit tapıldı  |     22:05 2025-ci ilin rəmzi komandası açıqladı  |     21:46 "X" bir ayda Azərbaycandakı bazar payının 77 %-ni itirib  |     21:45 İslam Rzayevlə Musa Şəkiliyev şərik imişlər - Biznesləri ÜZƏ ÇIXDI  |     21:27 Ermənistan vətəndaşlarının məhkəməsində prokurorların çıxışı başladı  |     21:22 “Tikəmizi də tapmayacaqlar, yavaş sür!” - Anbaan video  |     21:18 Komaya düşən polkovnik vəfat etdi - FOTO  |     20:49 Azərbaycanlı qadın Türkiyədə 75 bıçaq zərbəsi ilə öldürüldü  |     20:40 Çexiyanın sabiq prezidenti xəstəxanaya yerləşdirilib  |     20:32 Həbs olunan icra başçısı apellyasiya şikayəti verməkdən İMTİNA ETDİ  |     20:26 Onlar üçün icbari tibbi sığortahaqqı azaldılır  |     20:10 Nepalda qar uçqunu nəticəsində həlak olan alpinistlərin sayı yeddi nəfərə çatıb - YENİLƏNİB  |     19:59 Yaxın vaxtlarda Ermənistan vətəndaş cəmiyyəti nümayəndələri Azərbaycana səfər edəcək  |     19:46 Sadıq Sadıqova yeni VƏZİFƏ VERİLDİ  |     19:38 Maştağada tanışının qətlində təqsirləndirilən şəxsə hökm oxunub  |     19:30 Türkiyədə vəfat edən azərbaycanlı həkim sabiq icra başçısının bacısı qızı imiş  |    

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 785 18.11.23 13:40