Mojo.az Banner
18:05 "Politico" Avropa siyasətində ən nüfuzlu siyasətçilərin adlarını açıqladı  |     17:47 Bakıda 59 yaşlı kişi küçədə öldü  |     17:37 Azərbaycanın qeyri-neft sektoru üzrə ixracı 3.3 milyard dollara çatıb  |     17:31 "Neftçi" yeni baş məşqçisini açıqladı  |     17:23 Namizəd Səfərov saxlanıldı  |     17:20 Müstəntiqin yanında arvadını öldürmək istədi, məmurla əlbəyaxa oldu  |     17:09 Hüquqşünas Namizəd Səfərov saxlanılıb  |     17:08 Bakıda partlayış olan villa bu şəxsin imiş  |     17:04 Tovuzda xəstəxanada dava düşdü, tibb bacısı döyüldü  |     16:47 Azərbaycanın FIFA referisi Avropa Liqasının oyununu idarə edəcək  |     16:29 İrandan Azərbaycana külli miqdarda narkotik keçirilməsinin qarşısı alınıb  |     16:20 "Time" jurnalı ilin ən yaxşı aktyorunu açıqladı  |     16:12 Bu gün Günəşdə yeddi güclü partlayış baş verib  |     16:07 AQTA Gürcüstan mənşəli heyvanların Azərbaycandan tranzitini yenidən açdı  |     15:57 Naxçıvan Ali Məhkəməsinə yeni hakim təyin edildi  |     15:51 Rus bölməsində hansı fənlər Azərbaycan dilində tədris ediləcək?  |     15:43 Yaşayış minimumu 300 manat olacaq  |     15:41 Xaricdən telefon gətirənlərin nəzərinə: 100 manat rüsum alınacaq  |     15:39 Bakıda iki gün leysan olacaq - XƏBƏRDARLIQ  |     15:29 Bu rayonun Heydər Əliyev Mərkəzində təmir işləri aparalıcaq  |    
Left Banner
Right Banner

Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib

18.11.2023 13:40 1 869
Həkim qanı qatılaşdıran, tromboz yaradan qidalar barədə xəbərdarlıq edib
“Qanın laxtalanması orqanizmə qan itkisinin qarşısını almaq üçün lazımdır. Ancaq qan həddindən artıq qatılaşarsa, damarlar zədələnməsə belə, qan laxtalanmağa başlayır”.

Bunu rusiyalı həkim-diyetoloq Mixail Ginzburq qanı qatılaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayarkən bildirib.

Ginzburq qeyd edib ki, qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, şirin qazlı içkilər, məsələn, turşu suyu kimi duzlu içkilər və alkoqol istehlakından çəkinməyi tövsiyə edib.

Diyetoloq, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı da qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər.

Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin yaranmasına səbəb olur.

“Bu, qan qatılığını artırır və tromboz riskini artırır”, - deyə Ginzburq vurğulayıb.

Bundan başqa, həkimin sözlərinə görə, paxlalılar və bəzi əlavə ət məhsulları (kəsilmiş heyvanın içalatı, başı, ayaqları və s.) istehlakından sonra da qan qatılaşa bilər.

Mütəxəssis izah edib ki, lobya və digər paxlalı bitkilərin tərkibində qanın qatılığını artıran bitki zülalı var. “Qida rasionunda qaraciyər, böyrəklər və ürək kimi ət məhsullarının tez-tez istifadəsi də qanı qatılaşdırır və tromboz riskini artırır”, - deyə həkim əlavə edib.

Mənbə: aif.ruскачать dle 11.3