Düzgün qidalanma bədənimizin, xüsusən də ürəyimizin sağlam olmasında əsas rol oynayır. Onu yaxşı vəziyyətdə saxlamaq üçün qida rasionuna müxtəlif sağlam məhsulları daxil etmək vacibdir. Təcrübəli həkimlər ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağın ən yaxşı yollarını açıqlayıblar.
Mütəxəssislər ürəyi xəstəliklərdən qoruya biləcək iz elementləri və qida maddələrinin siyahısını tərtib ediblər. Onları mövcud məhsullarda tapmaq mümkündür.
Sellüloza
Səhərinizi yulaf əzməsi ilə başlamaq, bədəninizi "pis" LDL xolesterinin səviyyəsini aşağı salan həll olunan liflə təmin etmək üçün əla bir yoldur. Lif paxlalı bitkilərdə və arpa kimi tam taxıllarda da ola bilər. Lif əlavələri faydalı olsa da, onu qidadan almaq daha yaxşıdır.
Sterollar və stanollar
Meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq və toxumlarda olan bu maddələr bədəndə xolesterolun sorulmasına mane olur. Badam, fıstıq, zeytun yağı və kələm əla mənbələrdir. Həmçinin marqarin, portağal suyu və qatıq kimi sterol və stanol əlavə edilmiş qidalara da üastünlük vermək lazımdır. Ancaq əlavələr qəbul etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşin.
Sarımsaq
Sarımsaq yeməklərinizə dad qatmaqla yanaşı, ürəyinizi də qoruya bilər. Əvvəllər sarımsaqdan dərman məqsədləri üçün istifadə edirdilər və tədqiqatlar onun qan təzyiqi və xolesterolu azaltmaq üçün faydalarını dəstəkləyir. Sarımsaq əlavələri qəbul etməzdən əvvəl həkiminizlə danışın, çünki qan laxtalanmasına və digər dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər.
D vitamini
Bu vitamin ürək sağlamlığı üçün vacibdir, lakin qidada azdır. Somon və tuna yaxşı məhsullardır.
Omeqa-3 yağ turşuları
Bu turşular damarları təmiz saxlamağa, qan təzyiqini normallaşdırmağa və trigliserid səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Həftədə iki dəfə somon və ya skumbriya kimi yağlı balıqları qida rasionunuza daxil edin. Əgər daha çox omeqa-3-ə ehtiyacınız varsa, həkiminiz əlavə tövsiyə edə bilər.
Yaşıl çay
Yaşıl çay içmək xolesterolu azaldan katexinlər sayəsində ürək xəstəliyi və insult riskini azalda bilər. Çay zövqünüzə uyğun deyilsə, kapsulları sınayın, ancaq həkiminizlə məsləhətləşin.
Likopen
Likopen pomidorda var və ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Onu əlavələrdən deyil, təzə və ya bişmiş pomidordan almaq daha yaxşıdır.
Pektin
Alma və çiyələklərdə olan bu cür həll olunan lif LDL xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Pektin əlavələri olsa da, dietoloqlar onu qidadan almağı məsləhət görür.
Bu məsləhətlər ürək sağlamlığınızı və ümumi rifahınızı qorumağa kömək edəcək.