Yay mövsümündə ən çox qida zəhərlənmələrinə səbəb olan amillər » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:09 Ermənistanda daşqınlar: 443 nəfər təxliyə edilib  |     23:02 Fransada əczaçılar tətil edəcək  |     22:53 Universitetlərə qəbul imtahanının modeli dəyişdiriləcək?  |     22:46 Təkrar sertifikatlaşdırmadan keçməyənlərin nəzərinə  |     22:39 Misirlilər 4000 il əvvəl xərçəngi cərrahi yolla müalicə edirmiş? - İnanılmaz  |     22:30 Bəhram Bağırzadənin sürücülük hüququ məhdudlaşdırıla bilər (SƏBƏB)  |     22:25 "YouTube" reklamlara baxmayanlarla mübarizə aparmaq üçün yeni üsul tapdı  |     22:19 Tarixdə ilk dəfə bir insan şəkər xəstəliyindən sağaldı  |     22:12 "Xaç atası"nın prodüseri Albert Raddi vəfat etdi  |     22:07 Niyaməddin Musayev: "Başı xarab adamlardır..."  |     21:56 "Bakı Gəmiqayırma Zavodu" üç ildə 220 mln. manatdan çox zərər edib  |     21:52 Abşeron rayonunda mənzildə yanğın başlayıb  |     21:45 Müəllimlərin vəzifə maaşlarına aylıq əlavələrdə texniki xarakterli məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb  |     21:41 Masallıda 7 kəndin qaz təchizatının müvəqqəti dayandırılması planlaşdırılır  |     21:27 MN-in mayorunu öldürməkdə təqsirləndirilən zabitin məhkəməsi başlayır  |     21:20 Səudiyyə Ərəbistanı İranın media nümayəndələrini ölkədən çıxarıb  |     21:12 UEFA Avropa Liqasında 2023/2024 mövsümünün ən yaxşı qolu açıqlanıb  |     21:05 Vladanka Andreyeva: Azərbaycanda minalarla mübarizəyə dəstəyi genişləndirmək imkanı var  |     20:59 İranda iki həftə ərzində 63 məhbus edam olunub  |     20:51 Beyləqanda 4 otaqlı evdə yanğın olub  |    

Yay mövsümündə ən çox qida zəhərlənmələrinə səbəb olan amillər

Qida zəhərlənmələri ən çox yay mövsümündə baş verir. Həmin mövsümdə istifadə edilən bəzi məhsullar var ki, onlar xüsusi risk qrupuna daxildir. Məsələn, yemiş və qarpız torpaqda olan nitratları özünə çəkmək xüsusiyyətinə malikdir. Nitratı çox olan qarpız iri, çəhrayı rəngdə və şirin olur. Əslində, az nitratlı və təhlükəsiz qarpız al qırmızı rəngdə və içərisində sap şəklində ağ zoğlar olmalıdır.

Median.Az
AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, Bakı şəhər Kliniki Tibbi Mərkəzin yoluxucu xəstəliklər şöbəsinin müdiri Gülnarə Babayeva AZƏRTAC-a dediyinə görə, süd məhsulları, yumurta, şokolad, tort, konserv olunmuş qidalarda da bəzi mikroorqanizmlər və toksinlərin daşıyıcıları ola bilər. Bundan başqa zəhərlənmənin digər səbəbi məhsulun yaxşı yuyulmamasıdır: "Qida zəhərlənməsi zamanı ürəkbulanma, halsızlıq, qusma və hətta bayılma da müşahidə oluna bilər. Çox qusma və ishal baş verdikdə şok yaranması da mümkündür. Qida zəhərlənməsindən şübhələnmə baş verdikdə xəstəyə çoxlu maye içirmək və həkim yardımına üz tutmaq lazımdır".

Qidaların qəbulundan sonra zəhərlənmə əlamətləri 1 saatdan 6 saata qədər, eləcə də 2-5 gün arasında dəyişə bilər. Şikayətlər 24 saat ərzində yaxşılaşmağa doğru getmirsə, xəstənin ağızdan maye qəbulu mümkün deyilsə, yüksək hərarət varsa, dərhal xəstəxanaya müraciət edilməlidir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            534 07.06.21 23:52