Mojo.az Banner
17:54 Mərkəzi Banka yeni səlahiyyət verildi  |     17:53 Yollarda görünüş məsafəsi məhdudlaşacaq  |     17:38 Azərbaycanda icra başçısının müavini 20 ildən sonra öz ərizəsi ilə İŞDƏN ÇIXDI (FOTO)  |     17:26 Oğurladığı mopedi 485 manata satan şəxs ƏLƏ KEÇDİ  |     17:20 Hikmət Hacıyev və Armen Qriqoryan Doha forumu çərçivəsində bir araya gəldilər (FOTO)  |     17:16 Türkiyədə saxlanılan tanınmış televiziya aparıcılarından ikisi azadlığa buraxılıb  |     17:14 Bakıda avtomobildən 6500 manat oğurlayan şəxsi polis saxladı  |     17:12 Leysan olacaq, qar yağacaq - XƏBƏRDARLIQ  |     15:55 Qubada qadın ZƏHƏRLƏNDİ: "Azəriqaz" işçisinə cəza verildi  |     15:52 Messi 2026-cı il dünya çempionatında iştirak edəcək?  |     15:47 Qax sakini ehtiyatsızlıqdan özünü güllələdi  |     15:45 Xudatda müəllim VƏFAT ETDİ - FOTO  |     15:39 Bakıda hotelin qarajında alman maşınları YANDI  |     15:38 Müsadirə olunmuş "iPhone"ları hərracda 100 min manata alacağını vəd verən şəxs həbs edildi  |     15:36 Sumqayıtda oksigen balonlarının doldurulması sexinin fəaliyyəti dayandırıldı - Video  |     15:33 Azərbaycan neftinin qiyməti 67 dollara yaxınlaşıb  |     14:10 Yol polisindən sürücülərə MÜRACİƏT  |     14:07 2026-cı ildə manatın məzənnəsi ilə bağlı PROQNOZ  |     14:06 Məşhur filmin yeni bölümü çəkiləcək  |     14:05 210 min dollarlıq "Bentley" avtomobilləri öz-özünə alışa bilər - XƏBƏRDARLIQ  |    
Left Banner
Right Banner

Beyin üçün təhlükəli qidalar hansılardır?

04.09.2024 12:15 1 173
Beyin üçün təhlükəli qidalar hansılardır?
Tibb elmləri doktoru, Rusiya Biotexnoloji Universitetinin farmakologiya və əczaçılıq kurslu terapiya kafedrasının professoru Vladimir Popov insult riskini artıra bilən qidaları sadalayıb.

Median.Az
Gazeta.ru-ya istinadən bildirir ki, o, gizli duz və şəkər tərkibli məhsulların xüsusilə təhlükəli olduğunu deyib.

"Duz arterial təzyiqi artırır, şəkər və doymuş yağlar isə xroniki iltihabı və aterosklerozu təşviq edir. Buna görə də şirinləşdirilmiş qazlı içkilər, tortlar, piroqlar, hazır desertlər, mayonez, ketçup və müxtəlif salat souları, eləcə də ağ çörək və paketlənmiş şirələrin istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Bu məhsulların tez-tez istifadəsi insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır", - deyə Popov qeyd edib.

Bundan əlavə, mütəxəssis çox miqdarda əlavə duz, şəkər, trans yağlar, emulqatorlar, qatılaşdırıcılar və süni dadverici tərkibli yarımfabrikatlardan və fastfuddan çəkinməyi məsləhət görür. Bu cür məhsullara çipslər, qurudulmuş çörəklər, hazır səhər yeməkləri, qızardılmış kartof, hamburgerlər, dondurulmuş pizzalar və konservlər daxildir.скачать dle 11.3