Şaurma və dönərdən zəhərlənmənin əlamətləri – Nə etməli? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:09 Ermənistanda daşqınlar: 443 nəfər təxliyə edilib  |     23:02 Fransada əczaçılar tətil edəcək  |     22:53 Universitetlərə qəbul imtahanının modeli dəyişdiriləcək?  |     22:46 Təkrar sertifikatlaşdırmadan keçməyənlərin nəzərinə  |     22:39 Misirlilər 4000 il əvvəl xərçəngi cərrahi yolla müalicə edirmiş? - İnanılmaz  |     22:30 Bəhram Bağırzadənin sürücülük hüququ məhdudlaşdırıla bilər (SƏBƏB)  |     22:25 "YouTube" reklamlara baxmayanlarla mübarizə aparmaq üçün yeni üsul tapdı  |     22:19 Tarixdə ilk dəfə bir insan şəkər xəstəliyindən sağaldı  |     22:12 "Xaç atası"nın prodüseri Albert Raddi vəfat etdi  |     22:07 Niyaməddin Musayev: "Başı xarab adamlardır..."  |     21:56 "Bakı Gəmiqayırma Zavodu" üç ildə 220 mln. manatdan çox zərər edib  |     21:52 Abşeron rayonunda mənzildə yanğın başlayıb  |     21:45 Müəllimlərin vəzifə maaşlarına aylıq əlavələrdə texniki xarakterli məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb  |     21:41 Masallıda 7 kəndin qaz təchizatının müvəqqəti dayandırılması planlaşdırılır  |     21:27 MN-in mayorunu öldürməkdə təqsirləndirilən zabitin məhkəməsi başlayır  |     21:20 Səudiyyə Ərəbistanı İranın media nümayəndələrini ölkədən çıxarıb  |     21:12 UEFA Avropa Liqasında 2023/2024 mövsümünün ən yaxşı qolu açıqlanıb  |     21:05 Vladanka Andreyeva: Azərbaycanda minalarla mübarizəyə dəstəyi genişləndirmək imkanı var  |     20:59 İranda iki həftə ərzində 63 məhbus edam olunub  |     20:51 Beyləqanda 4 otaqlı evdə yanğın olub  |    

Şaurma və dönərdən zəhərlənmənin əlamətləri – Nə etməli?

Dönərdən zəhərlənmə səbəbindən hər il onlarla insan həyatını itiririr. Ən ağır qida zəhərlənmələrindən hesab olunan bu patologyiyada vaxtında yardım göstərilməzsə xəstə ağırlaşır.


“Medicina” dönərdən zəhərlənmənin əlamətlərini və ilk yardımı təqdim edir.


Dönərdə həm ət, həm yağ, həm işlənmə yerindən asılı olaraq bakterial çirklənmə, həm də düzgün saxlanılmayan sous, mayonez olduğu üçün zəhərlənmə bir neçə səbəbdən ola bilər.


Xüsusən yayda zəhərlənmə daha çox olur, çünki ərzaqlar tex xarab olur.

Toyuq əti ilə zəhərlənmə ətə nisbətən daha çox və ağırdır.

Əlamətlər:

- əlamətlər yeidkdən sonra 15 dəqiqə ilə 2 saat ərzində özünü göstərə bilər.

- Ürəkbulanma, qarın ağrısı, qarında qurultu
- Tualetə getmək istəyi

- Soyuq tər gəlməsi

- Ağızda acılıq
- Mədədə sancı, yanma
- Titrəmə

- Qaytarmaq – fontan kimi
- Halsızlıq

- Yatmaq istəyi
- Huşun dumanlanması
- Gözlərin qaralması

- Ayaqların yer tutmaması

- Qusmadan sonra da rahatlıq olmaması
- Bəzən hərarət, qıcolma və s

Birinci çıxış yolu təcili mədəni boşaltmaq yumaqdır.

Bu zaman yaşdan asılı olaraq çoxlu adi maye, su, bəzən Soyuq kola kömək edir.

Eləcə də çəki və yaşa uyğun olaraq sorbentlər – qara kömür, smekta və çay sodası həll edilmiş su vertmək lazımdır. Bunlar toksinləri özünə hopdurur.

Mədəni yumaq üçün çoxlu ayran, 2 litr ilıq su, bir qədər du qatılmış su içmək, içirmək olar.

Əgər xəstənin huşu gedibsə onu artıq xəstəxanada mədəsini yuyub, imalə edir və sistemlər qoşurlar.

Zəhərlənən insana başqa dərman, ağrıkəsici vermək olmaz.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            270 08.05.24 22:20