Xərçəng hüceyrələrini öldürən açai meyvəsi bir çox xəstəliklərə dərmandır.
Median xəbər verir ki, bu meyvə az şəkərli olduğu üçün çəki verməyə də kömək edir.
100 QRAM AÇAİNİN TƏRKİBİ BELƏDİR:
Kalori: 70
Karbohidrat: 16
Yağ: 50
Proteindən: 4
A vitamini: 750 IU
Kalsium: 20mg
Sodium: 10 mg
Lif: 2g
Şəkər: 2 qr olur.
FAYDALARI
Bu meyvənin tərkibində olan antioksidanlar xərçəng hüceyrələrinin qarşısını alır. Xüsusilə leykoz kimi xərçəng hüceyrələrini öldürür. Aclıq şəkərini və qlükozanı tarazlaşdırdığı üçün əlavə qida vəzifəsini yerinə yetirir.
GÜNDƏ 3-4 ƏDƏD YEYƏ BİLƏRSİNİZ
Xərçəngdən qorunmada təsirli qidalar bir çoxumuzun mətbəxində var:
• Sarımsaq: Sarımsaq həm xərçəngin qarşını alır, həm də şiş yaranmasını əngəlləyir.
• Omeqa 3 qaynaqları (Balıqlar): Həftədə 2-3 dəfə yeyildiyi zaman faydaları var.
• Qoz: Hər gün 3-4 ədə tükətilərək bu bəsinlərin qoruyucu xüsusiyyətindən faydalanmaq olar.
• Qırmızı meyvələr: Böyürtkən, çiyələk, qara üzüm, nar kimi qırmızı meyvələr tərkibindəki fenolik və flavonoid kimi bioaktiv birləşimlər sayəsinde anti-xərçəng özəlliklidir. Gündəlik meyve tükətiminin ortalama 2-3 pors olduğunu düşünsək, bunun 1 porsu qırmızı meyvələrdən seçilməlidir.
• Brokkoli: Bu tərəvəz qruplarının həftədə 3 dəfə tükətilməsi xərçəngə qarşı qoruyur.
• Lobya: Lobyanın xərçəngin qarşısını almağına dair bir çox çalışmalar vardır. Amma südvəzi xərçəngində bundan uzaq durmaq lazımdır.
• Yaşıl çay: Yaşıl çaydakı epigallokatesin-3-gallat (ECGC) başda olmaqla katesin qarışımlarının xərçəng önləyici təsirlərinin olduğunu göstərən çalışmalar mövcuddur.
• Kefir: Kefit immun sistemini gücləndirən qoruyucu təsirə malikdir.
• Sarıkök: Sarıkök kurkumin maddəsi, antiinflamatuvar və antioksidan təsiri səbəbi ilə müxtəlif xərçəng növlərinin müalicəsində istifadə edilir.
Şəkərli qidalar, paketli məhsullar, siqaret, yaxşı yuyulmayan tərəvəzlər və balıqlar da xərçəngə yol açar. /medicina.az