BAYRAMDA QİDALANMA - çox ət yeyib, sağlamlığınızı riskə atmayın » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
14:00 Bakıda körpə pəncərədən düşərək ölüb  |     13:56 Sabah bəzi yerlərdə 32 dərəcə isti olacaq - HAVA PROQNOZU  |     13:52 Xəzər dənizində dalğalar onlarla suiti cəsədini Qazaxıstan sahillərinə atıb  |     13:47 Həkimlərin əməliyyat görüntülərini paylaşması nə dərəcədə DÜZGÜNDÜR?  |     13:11 Bərdədə canavarlar fərdi təsərrüfata hücum edərək xırdabuynuzlu heyvanları parçalayıblar  |     13:02 Almaniya kansleri: “Bakıda noyabrda keçiriləcək COP29 uğurlu olacaq” - YENİLƏNİB  |     12:50 Azərbaycan Dövlət Film Fondunda nadir arxiv materialı aşkarlanıb  |     12:46 Dünya bazarında neft qiymətləri artıb  |     12:43 Ağdamdakı Türkiyə-Rusiya Monitorinq Mərkəzi fəaliyyətini dayandırdı - YENİLƏNİB (VİDEO)  |     12:40 Avropa çempionatı: Azərbaycanın daha üç cüdoçusu mübarizəyə qoşulacaq  |     12:39 Bakıda evdə meyit tapılıb  |     12:36 Polisin “saxla” əmrinə tabe olmadı, hadisə yerindən qaçdı - VİDEO  |     12:35 Yunanıstan Ukraynaya silah verməyəcəyini bəyan edib  |     12:34 Xocavənddə partlayıcı vasitələr aşkar edilib: Saxlanılan var  |     12:14 Musiqi və incəsənət məktəblərinə şagird qəbulunda - YENİLİK  |     12:04 Azərbaycan neftinin qiyməti 89 dollardan aşağı düşüb  |     12:02 Bakıda minik avtomobili avtobusla toqquşdu: Xəsarət alan var  |     12:00 Azərbaycanda general vəfat etdi  |     11:59 Zaqatalada pomidor turşusundan zəhərlənən qohumlardan biri xəstəxanada ölüb  |     11:58 Paytaxt sakini Ağsuda narkotiklə saxlanılıb - FOTO  |    

BAYRAMDA QİDALANMA - çox ət yeyib, sağlamlığınızı riskə atmayın

İslam aləmində ən müqəddəs bayramlardan biri olan qurban bayramı yaxınlaşır. Mərasimdə qurbanlıq heyvanlar kəsilir. Kasıblara, imkansızlara, yetimlərə bərabər şəkildə paylanılır. beləliklə də, hər evdə qurban əti olan qazan qaynayır. 3 günlük bayramda qidalanmaya xüsusi ilə fikir vermək lazımdır.

Median.Az
medicina.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, ifrat dərəcədə və qeyri-sağlam formada bəslənmək özü ilə bərabər sağlamlıq problemləri də gətirir. Təzə kəsilmiş ətin yetişməsi və asan həzm olunması üçün 1-2 gecə soyuducuda saxlanılmalıdır. Heyvan kəsildikdən sonra hazırlanan ətlərin həzm edilməsi çox çətin olur. Sərt olduğuna görə də uzun müddət bişirilir. Bu zaman da ətin keyfiyyəti itir.

Qurban bayramı ərəfəsində qırmızı ət istehlakı çoxalır. ona görə də, ürək-damar, diyabet, hipertoniya xəstələri xüsusi ilə diqqət etməlidir.əks halda sağlamlıqları risk altındadır.

Kəsilən heyvanın ətini tez istehlak etməyin. Çalışın yağsız ət qəbul edin. təzə ət bişirmək istəsəniz mütləq yağsız bişirin. Kabab etməkdən uzaq durun. Sobada bişirməyə üstünlük verin. Bundan başqa əti yedikdə mütləq yaxşıca çeynəyin ki, həzmi asan olsun.

Ət yedikdə yanında mütləq səbzələr də olsun. Qovurma edib saxlamısınzsa günorta yeməyə çalışın. Çalışın əlavə yağ istifadə etməyin, öz yağında bişirin. Hazırladığınız yeməyi səbzələrlərlə bişirsəniz daha faydalıdır. şünkü səbzələrdə olan c vitamini, ətdə olan dəmir, sink və maqneziumun asan əmilməsini təmin edir. qazlı içkilər əvəzinə ayran və ya qatıq içilməlidir.

Axşam yeməyində isə ət yerinə tərəvəzlər, göyərtilər qəbul edin. Həmçinin paxlalı bitkilərdən də istehlak edin.
скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            998 07.08.19 22:24