22:45 İslamabadda mərkəzi binada Zəfər Günü münasibətilə Azərbaycan bayrağı proyeksiya olunub  |     22:38 Gəncədə 19 yaşlı oğlan ölüb  |     22:30 Leyla və Arzu Əliyeva şəhid anaları ilə görüşdülər - FOTOLAR  |     22:26 “Qarabağ”dan cavab qolu  |     22:24 30-a yaxın əməliyyat keçirən braziliyalı "Barbi gəlinciyi" yataqda ölü tapıldı  |     22:15 Anar: "Erməni yazıçılar istəsə, onlarla görüşüb sülhə gedən yolda müzakirələr apararam"  |     22:08 Bağışladığı orqanları ölümündən sonra 100 nəfəri xilas etdi  |     22:01 Bakıda daha bir sosial ev dələduzluğu  |     21:56 Buzlar əridi, güc balansı dəyişdi: Ən sülhsevər ölkə 156 il sonra ordu qurur?  |     21:50 Masallıda silsilə oğurluqlar edən şəxs saxlanıldı  |     21:45 Marketdən siqaret və içki oğurlayan keçmiş məhkum saxlanıldı  |     21:28 Yeni piyada keçidinin inşası davam etdirilir - Video  |     21:23 Alpinistlər qar uçqunu altında qaldılar - Meyitləri axtarılır  |     21:16 Gəncədə iki avtomobil toqquşdu  |     21:10 "Çelsi"dən Bakı paylaşımı - Video  |     21:02 Rusiya taxılı ilə yüklənmiş qatar Azərbaycandan Ermənistana yola düşüb  |     20:57 Bu gün Super Ay hadisəsi müşahidə olunur  |     20:50 Azərbaycanda ov qaydalarını pozan əcnəbilər saxlanılıb  |     20:44 AQTA: Son günlər şadlıq saraylarında mənşəyi məlum olmayan ətlər aşkarlanıb  |     20:39 Zərdabda adları "Qırmızı kitab"a düşən quşları ovlayan ata və oğul saxlanılıb  |    

Açıq şəraitdə satılan qidalar alarkən diqqətli olun

Metro çıxışlarında, keçidlərdə və digər yerlərdə qidaların açıq və səyyar satışı gündən-günə artır. Həmin yerlərdə təmizlik işləri aparılan zaman bütün toz-torpaq qidalara hopsa da, insanlar yenə də bu məhsulları almağa davam edir.

Mütəxəssislər hesab edirlər ki, açıq şəraitdə satılan qidalara külək vasitəsilə yayılan bir çox mikroblar bulaşır.

Bunun qarşısını almaq üçün hansı tədbirlər görmək lazımdır?

Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov Oxu.Az-a bildirib ki, qida sənayesi ilə məşğul olan hər kəs Qida Təhlükəsizliyi Agentliyində reyestrdən keçməlidir:

"Agentliyin onlara icazə verib-verməməsi məsələsi isə sonrakı prosesdir. Çox təəssüf ki, bu işlərlə məşğul olan sahibkarların böyük əksəriyyəti agentliyin reyestrinə daxil olmayıb. Ona görə də onların fəaliyyətini qeyri-qanuni hesab etmək olar. Həmin yerlərdə sanitar vəziyyət bərpa olunmalıdır. Hesab edirəm ki, agentlik bununla bağlı işlər görəcək".

Həmin yerlərin bağlanmasına gəlincə, E.Hüseynov qeyd edib ki, heç bir müəssisənin fəaliyyətinin dayandırılmasının tərəfdarı deyil:

"Sadəcə, onların qanun çərçivəsində fəaliyyət göstərməsini təmin etmək lazımdır".

Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Oxu.Az-ın sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, qaydalara əməl edilmədən, antisanitar şəraitdə satılan məhsulun istehlakı qida zəhərlənmələrinin, kəskin mədə-bağırsaq xəstəliklərinin yaranması riskini artıra bilər:

"Açıq şəraitdə qida məhsullarının hazırlanması, saxlanılması şəraitinə və temperatur rejiminə mütləq əməl edilməlidir. Dondurma, meyvələr, giləmeyvələrin və s. izotermal və ya soyudulmuş qablarda satılması şərtlərinə əməl edilməlidir.

Ərzaq məhsullarının satıcı tərəfindən evdə saxlanılması, məhsulun çantada, karton qutularda və ya digər təsadüfi qablarda satışı yolverilməzdir. Eyni zamanda, tez xarab olan qida məhsulları mütləq soyuducularda +4 və +6 dərəcə temperaturda saxlanılmalıdır".

Qeyd olunub ki, isti yay günlərində küçələrdə, günəş şüaları altında plastik qablarda ərzaq məhsulları, xüsusilə qazlı və qazsız içkilərin satışı yolverilməzdir. Ərzaq məhsullarının vitrində yerləşdirilməsi təmin edilməlidir:

"Ticarət yerinə yaxın ərazidə məişət tullantıları konteynerləri saxlanmamalı, işlənmiş qablar iş bitdikdən sonra gündəlik olaraq ərazidən kənarlaşdırılmalıdır.

Vətəndaşların açıq şəraitdə satılan qida məshulları ilə bağlı şübhələri olarsa, bu barədə konkret faktlarla Agentliyin 1003 "Çağrı Mərkəzi"nə zəng edib məlumat verə bilərlər".скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 747 22.08.19 18:34