Mojo.az Banner
23:04 Neymar və Vinisius millidən kənarda qala bilər  |     22:58 Bu şəxslərin maaşı artırıldı  |     22:53 "Ayağını qoyursan, mərmər qopur" - "Şamaxinka"da təhlükə yaradan piyada keçidi ləğv ediləcək? (Video)  |     22:49 ATU-nun müəllimi vəfat etdi  |     22:44 Gəncədə 36 yaşlı piyadanı avtomobil vurdu  |     22:36 Səfərbərlik və Hərbi Xidmətə Çağırış üzrə Dövlət Xidmətində YENİ TƏYİNAT  |     22:31 Heç kimin almadığı ən yaxşı 10 avtomobil - SİYAHI  |     22:25 Azərbaycanda ən məşhur sosial şəbəkələr açıqlandı  |     22:20 Yeni ili bölgələrdə qarşılamaq neçəyə başa gələcək?  |     22:12 İşğal zamanı Laçına nə qədər ziyan dəyib? - Məbləğ açıqlandı  |     22:04 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var  |     21:59 Rusiyanın noyabrda nəzarətə götürdüyü Ukrayna ərazisinin sahəsi açıqlandı  |     21:52 İsmayıllıda qeyri-adi adət: Ölən adamı öz həyətində basdırıblar - Video  |     21:45 KİV: Makron və Zelenski Avropa liderləri, Uitkoff ilə danışıqlar aparıblar  |     21:40 Ərdoğan Türkiyə sahillərində vurulan gəmilərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ ETDİ  |     21:33 Ruben Vardanyanın məhkəməsində ifadələr dinlənilib  |     21:27 Uraldakı Azərbaycan icmasının yeni rəhbəri saxlanıldı  |     21:21 Honq-Konqda baş verən yanğın hadisəsi ilə bağlı 14 nəfər həbs edilib  |     21:13 Şərurda evlərdən oğurluq edən şəxslər saxlanılıb  |     21:07 Azərbaycanda sümük iliyi köçürülməsini həyata keçirəcək tibb müəssisələrinin sayı artıb  |    
Left Banner
Right Banner

Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO

12.03.2018 17:22 1 895
Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO
Tərifi yaxşı səslənsə də açıq havada satılan qidaların necə bişirilməsi göz qabağındadır.

ARB 24 xəbər verir ki, əlcəksiz hazırlanan bu qida məhsullarını bişirənlərin hansısa xəstəliyinin olub-olmadığını da dəqiq bilmək çətindir.

Buna baxmayaraq, küçədə satılan dönər və un məmulatlarını alıb yeyənlər heç də az deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, açıq havada satılan qidaları alanlar mikrob və bakteriyalarla yanaşı, quşlar, ağcaqanadlar, pişiklər və itlərdəki viruslara da yoluxa bilərlər.

Çünki heyvanlardakı viruslar hava axını vasitəsilə asanlıqla qidaların üstünə hopur. Qidaların gigiyenik tələblərə cavab verməyən yerlərdə hazırlanması zəhərlənmələrə də gətirib çıxara bilər.

Terapevt Tural Qəmbərli havanın viruslarla zəngin olduğunu bildirib:

“Hava göbələk sporları və virus infeksiaları ilə zəngindir. Açıqda satılan qidalar üçün bu bakteriyaların törəyir. Xüsuilədə bu ət qidalarında daha əlverişli şərait yaradır. Elə infeksialar da var ki, onlar özünü daha gec biruzə verir. Həzm sisteminin müəyyən şöbəsində həzm gedir və daha gec bilindiyi üçün fəsadları daha böyük və müalicəsi ağır olur”.

Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynovun sözlərinə görə, təkcə Bakıda təxminən 15 mindən çox dönərxana var.

Və bu dönərlərin hazırlanmasında istifadə olunan ət məhsulları mənfi 20 dərəcədə dondurulduqdan sonra bişirilməlidir. Onun hazırlandığı yerlərə də xüsusi diqqət yetirilməlidir. İstehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi haqqında qanuna görə, alıcının haqqı var ki, aldığı dönərin gigiyenik sertifikatını tələb etsin. Amma reallıq onu göstərir ki, alıcıların əksəriyyətini bu sənəd maraqlandırmır.

İstənilən halda seçim sizindir. Əgər sağlamlığınızın keşiyində durmaq istəyirsinizsə, aldığınız qidaların necə hazırlandığına və harada satılmasına fikir verməniz məsləhətdir.скачать dle 11.3