Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:00 Mopedlərlə bağlı qanun qəbul olunandan sonra nələr gözlənilir? - AÇIQLAMA  |     22:54 Sərnişinlərə “Bakıkart” terminalları ilə bağlı ŞAD XƏBƏR  |     22:44 Bakıda 16 yaşlı yeniyetmə gömrükçünü belə öldürüb - VİDEO  |     22:39 Pirşağı-Xırdalan-Novxanı-M4 avtomobil yolunda piyada keçidi tikilir  |     22:30 16 yaşlı pilot iki aya 19 ölkəyə səfər etdi  |     22:25 Son 3 ildə 160 minə yaxın xarici vətəndaşa tibbi xidmət göstərilib  |     22:16 Puqaçovaya hər ay Rusiyadan bu qədər pul gəlir  |     22:10 Elektrikli nəqliyyat vasitələrində inqilab yarada bilər: Dörd dəfə daha soyuqda işləyir  |     22:05 Mis qiymətləri bahalaşır: Treyderlər yeni rekord proqnozlaşdırır  |     21:58 Azərbaycanda siqaret istehsalı artır  |     21:50 Kəmaləddin Heydərov idarə rəisini işdən çıxardı - FOTO  |     21:42 Məşhur dilənçi qız oğurluğa görə saxlanıldı - VİDEO  |     21:26 Rusiya Tbilisiyə 253 milyon avro təzminatı ödəyəcək? - Peskov açıqladı  |     21:19 Tanınmış müğənni infarkt keçirdi  |     21:11 Saray qəbirstanlığında güldan oğurluğu  |     21:04 BMT Qəzzanın bərpası üçün lazım olan məbləği açıqladı  |     20:58 Ən çox əməkhaqqını onlar alır (SİYAHI)  |     20:51 Bu il nə qədər avtomobil utilizasiyaya verilib? (VİDEO)  |     20:46 Almaniya Ukraynaya 2 milyard dollardan çox əlavə yardım edəcək  |     20:37 Azərbaycan hərbi qulluqçuları "Eternity-2025" təlimində iştirak edir  |    

Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO

Tərifi yaxşı səslənsə də açıq havada satılan qidaların necə bişirilməsi göz qabağındadır.

ARB 24 xəbər verir ki, əlcəksiz hazırlanan bu qida məhsullarını bişirənlərin hansısa xəstəliyinin olub-olmadığını da dəqiq bilmək çətindir.

Buna baxmayaraq, küçədə satılan dönər və un məmulatlarını alıb yeyənlər heç də az deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, açıq havada satılan qidaları alanlar mikrob və bakteriyalarla yanaşı, quşlar, ağcaqanadlar, pişiklər və itlərdəki viruslara da yoluxa bilərlər.

Çünki heyvanlardakı viruslar hava axını vasitəsilə asanlıqla qidaların üstünə hopur. Qidaların gigiyenik tələblərə cavab verməyən yerlərdə hazırlanması zəhərlənmələrə də gətirib çıxara bilər.

Terapevt Tural Qəmbərli havanın viruslarla zəngin olduğunu bildirib:

“Hava göbələk sporları və virus infeksiaları ilə zəngindir. Açıqda satılan qidalar üçün bu bakteriyaların törəyir. Xüsuilədə bu ət qidalarında daha əlverişli şərait yaradır. Elə infeksialar da var ki, onlar özünü daha gec biruzə verir. Həzm sisteminin müəyyən şöbəsində həzm gedir və daha gec bilindiyi üçün fəsadları daha böyük və müalicəsi ağır olur”.

Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynovun sözlərinə görə, təkcə Bakıda təxminən 15 mindən çox dönərxana var.

Və bu dönərlərin hazırlanmasında istifadə olunan ət məhsulları mənfi 20 dərəcədə dondurulduqdan sonra bişirilməlidir. Onun hazırlandığı yerlərə də xüsusi diqqət yetirilməlidir. İstehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi haqqında qanuna görə, alıcının haqqı var ki, aldığı dönərin gigiyenik sertifikatını tələb etsin. Amma reallıq onu göstərir ki, alıcıların əksəriyyətini bu sənəd maraqlandırmır.

İstənilən halda seçim sizindir. Əgər sağlamlığınızın keşiyində durmaq istəyirsinizsə, aldığınız qidaların necə hazırlandığına və harada satılmasına fikir verməniz məsləhətdir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 835 12.03.18 17:22