Mojo.az Banner
20:33 Bədii gimnastika üzrə XXX Bakı çempionatı yekunlaşıb  |     20:28 Azərbaycan və BƏƏ əməkdaşlığın 5 əsas istiqamətində alt komitələr yaradacaq  |     20:23 Azərbaycan Qazaxıstana pomidor satışını bərpa edib  |     20:16 Noyabrda Bakı və Abşeronda havanın temperaturu normadan 7 dərəcəyədək yuxarı olub  |     20:10 Honq-Konqda yanğın nəticəsində ölənlərin sayı 150 nəfəri ötüb  |     20:01 Prezidentin köməkçisi: Bakı vurulan AZAL təyyarəsi ilə bağlı Moskvadan suallarına cavab alıb  |     19:56 Ötən ay 6 min hektardan çox ərazi minalardan təmizlənib  |     19:50 Sabah bəzi yerlərə qar yağacaq - PROQNOZ  |     19:45 Lerikdə sitrus meyvələrinin satışıyla məşğul olmaq adı ilə narkotik vasitə satanlar saxlanılıb  |     19:38 Xüsusi icra məmuru olmaq istəyənlər üçün müsabiqə qaydaları təsdiqlənib  |     19:32 Azərbaycanda İİV-lə yaşayanların sayı açıqlanıb  |     19:24 ABŞ miqrantlara sığınacaq verilməsini bərpa etməyi planlaşdırır  |     19:19 Bəzi ərazilərdə yağıntılı hava şəraiti müşahidə olunur - FAKTİKİ HAVA  |     19:13 Mayor Şahin Quliyevə HÖKM OXUNDU - Rüşvət alıbmış  |     19:07 Bakıda rejissorun çantası oğurlandı - Çəkdiyi filimlər də...  |     19:05 Bakıda evdən meyit tapıldı  |     18:44 Sabunçuda 11 il əvvəl törədilmiş cinayət hadisəsinin üstü açılıb  |     18:31 Azərbaycanda qəribə HADİSƏ: 35 yaşlı kişi elektrik dirəyinə çıxdı, iki rayon İŞIQSIZ qaldı  |     18:03 Vasif Məmmədəliyevin xanımı vəfat etdi  |     17:47 Azərbaycanda kimlər erkən pensiya hüququ qazana biləcək?  |    
Left Banner
Right Banner

Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO

12.03.2018 17:22 1 892
Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO
Tərifi yaxşı səslənsə də açıq havada satılan qidaların necə bişirilməsi göz qabağındadır.

ARB 24 xəbər verir ki, əlcəksiz hazırlanan bu qida məhsullarını bişirənlərin hansısa xəstəliyinin olub-olmadığını da dəqiq bilmək çətindir.

Buna baxmayaraq, küçədə satılan dönər və un məmulatlarını alıb yeyənlər heç də az deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, açıq havada satılan qidaları alanlar mikrob və bakteriyalarla yanaşı, quşlar, ağcaqanadlar, pişiklər və itlərdəki viruslara da yoluxa bilərlər.

Çünki heyvanlardakı viruslar hava axını vasitəsilə asanlıqla qidaların üstünə hopur. Qidaların gigiyenik tələblərə cavab verməyən yerlərdə hazırlanması zəhərlənmələrə də gətirib çıxara bilər.

Terapevt Tural Qəmbərli havanın viruslarla zəngin olduğunu bildirib:

“Hava göbələk sporları və virus infeksiaları ilə zəngindir. Açıqda satılan qidalar üçün bu bakteriyaların törəyir. Xüsuilədə bu ət qidalarında daha əlverişli şərait yaradır. Elə infeksialar da var ki, onlar özünü daha gec biruzə verir. Həzm sisteminin müəyyən şöbəsində həzm gedir və daha gec bilindiyi üçün fəsadları daha böyük və müalicəsi ağır olur”.

Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynovun sözlərinə görə, təkcə Bakıda təxminən 15 mindən çox dönərxana var.

Və bu dönərlərin hazırlanmasında istifadə olunan ət məhsulları mənfi 20 dərəcədə dondurulduqdan sonra bişirilməlidir. Onun hazırlandığı yerlərə də xüsusi diqqət yetirilməlidir. İstehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi haqqında qanuna görə, alıcının haqqı var ki, aldığı dönərin gigiyenik sertifikatını tələb etsin. Amma reallıq onu göstərir ki, alıcıların əksəriyyətini bu sənəd maraqlandırmır.

İstənilən halda seçim sizindir. Əgər sağlamlığınızın keşiyində durmaq istəyirsinizsə, aldığınız qidaların necə hazırlandığına və harada satılmasına fikir verməniz məsləhətdir.скачать dle 11.3