Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:00 Bir evdən 6 uşaq dərsə yola düşdü  |     22:52 Hakerlər ChatGPT vasitəsilə e-poçtunuzu necə oxuya bilər? - Ekspert açıqladı  |     22:43 Açıq bufet, bir müştəriyə görə 15 manat: restoran üçün sərfəlidir?  |     22:38 İşıqforlarda tətbiq edilən "yaşıl dalğa" rejimi nədir?  |     22:32 Qadınların 10 milyonunu mənimsəyən şəxs tutuldu  |     22:25 Süni intellekt şirkəti "xAI" 500 nəfəri işdən azad etdi  |     22:20 Sel körpünü dağıtdı, əhali çarəsiz qaldı: "Uşaqları məktəbə necə göndərək?" (VİDEO)  |     22:12 Şuşada silah-sursat aşkarlanıb - BİRGƏ MƏLUMAT (VİDEO)  |     22:07 Azərbaycan demoqrafik problem: "Qeyri-rəsmi abortlar 100 mini keçir"  |     22:00 Azadlığa çıxmaq istədi, 30 min manat pulu batdı - Dələduzluq cinayəti  |     21:51 19 milyon ayrılıb, amma... - Nərimanov Tibb Mərkəzində yenidənqurma niyə bitmir?  |     21:46 Balıq bazarında son vəziyyət: Kəskin artım var  |     21:39 Avropada yay istiləri on milyardlarla avroluq zərərə səbəb olub  |     21:34 Bakıda məktəb direktoru məhkəməyə verildi - SƏBƏB  |     21:26 KİV Kadırovun xəstəliyindən yazdı: "Çox arıqlayıb, ləng hərəkət edir"  |     21:17 Azərbaycanda 9 ildir fəaliyyət göstərən məşhur layihə satılır - QİYMƏT  |     21:11 Məhkəmə iş adamına 1 milyon manat "atan" biznesmenlə bağlı qərarı ləğv etdi  |     21:02 Xəzərin Azərbaycan hissəsində tornado təkrarlana bilər? - Ekoloqdan AÇIQLAMA  |     20:57 Bakıda sərnişin avtobus sürücüsünü döydü (VİDEO)  |     20:55 Rusiyadan Ermənistana qaz tədarükü dayandırılacaq  |    

Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO

Tərifi yaxşı səslənsə də açıq havada satılan qidaların necə bişirilməsi göz qabağındadır.

ARB 24 xəbər verir ki, əlcəksiz hazırlanan bu qida məhsullarını bişirənlərin hansısa xəstəliyinin olub-olmadığını da dəqiq bilmək çətindir.

Buna baxmayaraq, küçədə satılan dönər və un məmulatlarını alıb yeyənlər heç də az deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, açıq havada satılan qidaları alanlar mikrob və bakteriyalarla yanaşı, quşlar, ağcaqanadlar, pişiklər və itlərdəki viruslara da yoluxa bilərlər.

Çünki heyvanlardakı viruslar hava axını vasitəsilə asanlıqla qidaların üstünə hopur. Qidaların gigiyenik tələblərə cavab verməyən yerlərdə hazırlanması zəhərlənmələrə də gətirib çıxara bilər.

Terapevt Tural Qəmbərli havanın viruslarla zəngin olduğunu bildirib:

“Hava göbələk sporları və virus infeksiaları ilə zəngindir. Açıqda satılan qidalar üçün bu bakteriyaların törəyir. Xüsuilədə bu ət qidalarında daha əlverişli şərait yaradır. Elə infeksialar da var ki, onlar özünü daha gec biruzə verir. Həzm sisteminin müəyyən şöbəsində həzm gedir və daha gec bilindiyi üçün fəsadları daha böyük və müalicəsi ağır olur”.

Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynovun sözlərinə görə, təkcə Bakıda təxminən 15 mindən çox dönərxana var.

Və bu dönərlərin hazırlanmasında istifadə olunan ət məhsulları mənfi 20 dərəcədə dondurulduqdan sonra bişirilməlidir. Onun hazırlandığı yerlərə də xüsusi diqqət yetirilməlidir. İstehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi haqqında qanuna görə, alıcının haqqı var ki, aldığı dönərin gigiyenik sertifikatını tələb etsin. Amma reallıq onu göstərir ki, alıcıların əksəriyyətini bu sənəd maraqlandırmır.

İstənilən halda seçim sizindir. Əgər sağlamlığınızın keşiyində durmaq istəyirsinizsə, aldığınız qidaların necə hazırlandığına və harada satılmasına fikir verməniz məsləhətdir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 817 12.03.18 17:22