Mojo.az Banner
18:57 Mingəçevirdə gənc oğlan bıçaq xəsarəti aldı  |     18:48 Avtobus qaz xəttinə çırpıldı, qaz təchizatı dayandırıldı  |     18:39 Ukrayna Xəzərdə “Lukoyl”un platformasına zərbə endirdi  |     18:25 Növbəti pandemiya bu səbəbdən ola bilər - Virusoloq açıqladı  |     18:24 Bakıda 48 ədəd kombi oğurlandı  |     18:08 Oğurladığı dollarların yerinə saxtasını qoydu - Polis saxladı  |     18:02 Türkiyə ərazisinə daha bir PUA düşüb  |     17:56 Keçmiş məcburi köçkünləri sevindirəcək xəbər  |     17:48 Vətən müharibəsi iştirakçısı vəfat etdi  |     17:34 Yeniyetmə dəm qazından boğularaq öldü  |     17:24 “600 bal toplayan 200 nəfərin göstəricisini ləğv etmişik” - DİM sədri  |     17:16 Naxçıvanda vəkilin intizam məsuliyyətinə cəlb edilmə qaydaları dəyişir  |     17:09 Zabratda maşın aşdı, 22 yaşlı sürücü öldü  |     17:03 Honkonqdakı yanğında ölənlərin sayı 161-ə çatıb  |     16:58 "Dəvə qutabı" satılan obyektlər yoxlanıldı  |     16:50 FIFA Ronaldunun komandasına yeni oyunçuların qeydiyyatı ilə bağlı qadağa qoyub  |     16:45 Pirotexniki vasitələrin satışı ilə məşğul olan 14 nəfər saxlanılıb  |     16:37 Bakıda "Kənddən Şəhərə" Yeni il yarmarkası keçirilir  |     16:33 Bazar gününün havası açıqlanıb  |     16:27 Azərbaycan avtomobil hissələri idxalına çəkdiyi xərci 20 % artırıb  |    
Left Banner
Right Banner

Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO

12.03.2018 17:22 1 955
Açıqda satılan qidalar ölümə apara bilər - VİDEO
Tərifi yaxşı səslənsə də açıq havada satılan qidaların necə bişirilməsi göz qabağındadır.

ARB 24 xəbər verir ki, əlcəksiz hazırlanan bu qida məhsullarını bişirənlərin hansısa xəstəliyinin olub-olmadığını da dəqiq bilmək çətindir.

Buna baxmayaraq, küçədə satılan dönər və un məmulatlarını alıb yeyənlər heç də az deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, açıq havada satılan qidaları alanlar mikrob və bakteriyalarla yanaşı, quşlar, ağcaqanadlar, pişiklər və itlərdəki viruslara da yoluxa bilərlər.

Çünki heyvanlardakı viruslar hava axını vasitəsilə asanlıqla qidaların üstünə hopur. Qidaların gigiyenik tələblərə cavab verməyən yerlərdə hazırlanması zəhərlənmələrə də gətirib çıxara bilər.

Terapevt Tural Qəmbərli havanın viruslarla zəngin olduğunu bildirib:

“Hava göbələk sporları və virus infeksiaları ilə zəngindir. Açıqda satılan qidalar üçün bu bakteriyaların törəyir. Xüsuilədə bu ət qidalarında daha əlverişli şərait yaradır. Elə infeksialar da var ki, onlar özünü daha gec biruzə verir. Həzm sisteminin müəyyən şöbəsində həzm gedir və daha gec bilindiyi üçün fəsadları daha böyük və müalicəsi ağır olur”.

Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynovun sözlərinə görə, təkcə Bakıda təxminən 15 mindən çox dönərxana var.

Və bu dönərlərin hazırlanmasında istifadə olunan ət məhsulları mənfi 20 dərəcədə dondurulduqdan sonra bişirilməlidir. Onun hazırlandığı yerlərə də xüsusi diqqət yetirilməlidir. İstehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi haqqında qanuna görə, alıcının haqqı var ki, aldığı dönərin gigiyenik sertifikatını tələb etsin. Amma reallıq onu göstərir ki, alıcıların əksəriyyətini bu sənəd maraqlandırmır.

İstənilən halda seçim sizindir. Əgər sağlamlığınızın keşiyində durmaq istəyirsinizsə, aldığınız qidaların necə hazırlandığına və harada satılmasına fikir verməniz məsləhətdir.скачать dle 11.3