22:58 Putindən nüvə sınaqları ilə bağlı TAPŞIRIQ  |     22:52 Gürcüstanda azərbaycanlı gənclər döyüldü– VİDEO  |     22:45 İslamabadda mərkəzi binada Zəfər Günü münasibətilə Azərbaycan bayrağı proyeksiya olunub  |     22:38 Gəncədə 19 yaşlı oğlan ölüb  |     22:30 Leyla və Arzu Əliyeva şəhid anaları ilə görüşdülər - FOTOLAR  |     22:26 “Qarabağ”dan cavab qolu  |     22:24 30-a yaxın əməliyyat keçirən braziliyalı "Barbi gəlinciyi" yataqda ölü tapıldı  |     22:15 Anar: "Erməni yazıçılar istəsə, onlarla görüşüb sülhə gedən yolda müzakirələr apararam"  |     22:08 Bağışladığı orqanları ölümündən sonra 100 nəfəri xilas etdi  |     22:01 Bakıda daha bir sosial ev dələduzluğu  |     21:56 Buzlar əridi, güc balansı dəyişdi: Ən sülhsevər ölkə 156 il sonra ordu qurur?  |     21:50 Masallıda silsilə oğurluqlar edən şəxs saxlanıldı  |     21:45 Marketdən siqaret və içki oğurlayan keçmiş məhkum saxlanıldı  |     21:28 Yeni piyada keçidinin inşası davam etdirilir - Video  |     21:23 Alpinistlər qar uçqunu altında qaldılar - Meyitləri axtarılır  |     21:16 Gəncədə iki avtomobil toqquşdu  |     21:10 "Çelsi"dən Bakı paylaşımı - Video  |     21:02 Rusiya taxılı ilə yüklənmiş qatar Azərbaycandan Ermənistana yola düşüb  |     20:57 Bu gün Super Ay hadisəsi müşahidə olunur  |     20:50 Azərbaycanda ov qaydalarını pozan əcnəbilər saxlanılıb  |    

Toylarda zəhərlənmə “trend”i: Yeməklərin 70 faizi boyatdır, əhalinin başında çatlayır

Son vaxtlar restoranlarda və rayonlarda keçirilən toy mərasimlərində, banketlərdə, ad günü məclislərində kütləvi zəhərlənmələrin sayı çoxalıb. Son olaraq Qəbələdəki toy məclisində 89 nəfərin zəhərləndiyi hadisəni misal göstərmək olar. Lakin bu, ilk hadisə deyil. Bundan əvvəl də Şabran və Şirvanda kütləvi zəhərlənmələr qeydə alınıb.

Hətta Bakının məşhur restoranlarında da belə hallara rast gəlinir.

Kütləvi zəhərlənmələrin səbəblərini Oxu.Az-a şərh edən tibb elmləri doktoru, həkim Adil Qeybulla qida maddələrinin saxlanma qaydaları və hazırlanmasında xeyli problemlərin olduğunu bildirib:

“Əslində, kütləvi zəhərlənmələrin əsasında dayanan faktor ilk növbədə qida maddələrinin dövriyyəsi ilə bağlıdır. Yəni bu, onların saxlanma qaydaları və hazırlanmasında baş verən pozuntularla əlaqəlidir.

Əfsuslar olsun ki, yoxlamalara, çoxsaylı müxtəlif nəzarətlərə rəğmən qida maddələrinin keyfiyyət parametrləri aşağı düşməkdə davam edir. Bu gün ölkəmizin daxili məhsul ehtiyatını nəzərə alsaq, Azərbaycanın qida bazarı bərbad vəziyyətdir. Ona görə də bu cür hallar baş verir.

Şadlıq evlərində, ictimai iaşə obyektlərində qidaların saxlanma qaydaları çox vaxt pozulur. Bayat qidalardan istifadə edirlər. Bəzən isə xarab olmuş qidalar hansısa formada emal edilib yenidən istifadə olunur. Bu haqda faktlar və məlumatlar da var. Bu zəhərlənmələrin hər biri fərdi olaraq araşdırılmalıdır. Zəhərlənmənin əsasında dayan fakt bilinməlidir. Məsələnin həlli hüquqi olmalıdır.

Xaricdə bu cür hallar az da olsa baş verir. Məsələn, meyvələrdə bağırsaq çöplərinin aşkar olunması bütün Avropanı çalxalamışdı. Hətta böyük skandal belə baş vermişdi. Bu məsələlər bizdə ictimailəşsə də, reaksiya olmur. Bununla bağlı ölçü götürülmür”.

Adil Qeybulla əlavə edib ki, hazırda şadlıq saraylarında və restoranlarda verilən qidaların 70 faizinin keyfiyyəti aşağıdır:

“Toylarda şablon qidalar verilir. Ən çox da istidadə olunan məhsullardan biri toyuq ətidir. Demək olar ki, hər şeydə istifadə olunur. Kabablar köhnə ətlərdən çəkilmiş ola bilər.

Yaxud da bu qidalar öncədən hazırlanır, lakin isti havalarda xarab olur.

Şadlıq evlərində verilən qidaların 70 faizinin keyfiyyəti inanılmaz dərəcədə aşağıdır. Bunu açıq şəkildə etiraf eləmək lazımdır.

Hesab edirəm ki, restoranlar ucuz məhsullar və qidalarla toyları yola vermək istəyir. Bu da əhalinin başında çatlayır”.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 966 07.08.19 12:21