Toylarda zəhərlənmə “trend”i: Yeməklərin 70 faizi boyatdır, əhalinin başında çatlayır » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:02 Tramp: İran razılaşmadan imtina etsə, ABŞ neft ixracını sıfıra endirəcək  |     22:46 Məcnun Məmmədov koronavirusa yoluxub  |     22:38 Şəmkir Mərkəzi Rayon Xəstəxanasına yeni direktor təyin edilib  |     22:30 Ramaldan danışıb ağladı - VİDEO  |     22:23 Azərbaycanın Su-25 təyyarələrinin qatıldığı “Anadolu Ankası-2025” beynəlxalq təlimi başlayıb - YENİLƏNİB  |     22:15 ANAMA-nın vəzifəli şəxsi bu səbəbdən işdən çıxarıldı  |     22:07 Rusiyalı idmançının Azərbaycan yığmasına keçidi baş tutmadı  |     22:00 Piknikə gedəndə bu rəng paltarlar geyinməyin - Gənə yapışacaq  |     21:52 Bu şəxslərə mənzil veriləcək  |     21:49 Sumqayıtda iki qohum tanımadıqları şəxs tərəfindən bıçaqlanıb - YENİLƏNİB  |     21:45 Döyülərək öldürülən Elgünün atası DANIŞDI - VİDEO  |     21:38 Azərbaycanda bu veriliş Ginnesin Rekordlar Kitabına düşdü  |     21:30 Daşkəsənə dolu yağıb  |     21:18 10 əlamət hormonal balanssızlığı göstərə bilər  |     20:57 Bakıda 128 yaşlı tarixi bina sökülüb?  |     20:41 Gəncədə öldürülən məktəbli imtahanlardan yüksək nəticə göstəribmiş  |     20:24 Bakıya gələn qatar qoyun sürüsünə çırpıldı - 37 heyvan tələf oldu  |     20:19 Bu ilin I rübündə yanğında həlak olanların sayı açıqlandı  |     20:10 Lerikdə vəzifə saxtakarlığı: Kommunal Birliyin rəisi cəzalandıldı  |     19:59 Bu ölkələri seçməklə xaricdə ödənişsiz təhsil ala bilərsiniz - SİYAHI  |    

Toylarda zəhərlənmə “trend”i: Yeməklərin 70 faizi boyatdır, əhalinin başında çatlayır

Son vaxtlar restoranlarda və rayonlarda keçirilən toy mərasimlərində, banketlərdə, ad günü məclislərində kütləvi zəhərlənmələrin sayı çoxalıb. Son olaraq Qəbələdəki toy məclisində 89 nəfərin zəhərləndiyi hadisəni misal göstərmək olar. Lakin bu, ilk hadisə deyil. Bundan əvvəl də Şabran və Şirvanda kütləvi zəhərlənmələr qeydə alınıb.

Hətta Bakının məşhur restoranlarında da belə hallara rast gəlinir.

Kütləvi zəhərlənmələrin səbəblərini Oxu.Az-a şərh edən tibb elmləri doktoru, həkim Adil Qeybulla qida maddələrinin saxlanma qaydaları və hazırlanmasında xeyli problemlərin olduğunu bildirib:

“Əslində, kütləvi zəhərlənmələrin əsasında dayanan faktor ilk növbədə qida maddələrinin dövriyyəsi ilə bağlıdır. Yəni bu, onların saxlanma qaydaları və hazırlanmasında baş verən pozuntularla əlaqəlidir.

Əfsuslar olsun ki, yoxlamalara, çoxsaylı müxtəlif nəzarətlərə rəğmən qida maddələrinin keyfiyyət parametrləri aşağı düşməkdə davam edir. Bu gün ölkəmizin daxili məhsul ehtiyatını nəzərə alsaq, Azərbaycanın qida bazarı bərbad vəziyyətdir. Ona görə də bu cür hallar baş verir.

Şadlıq evlərində, ictimai iaşə obyektlərində qidaların saxlanma qaydaları çox vaxt pozulur. Bayat qidalardan istifadə edirlər. Bəzən isə xarab olmuş qidalar hansısa formada emal edilib yenidən istifadə olunur. Bu haqda faktlar və məlumatlar da var. Bu zəhərlənmələrin hər biri fərdi olaraq araşdırılmalıdır. Zəhərlənmənin əsasında dayan fakt bilinməlidir. Məsələnin həlli hüquqi olmalıdır.

Xaricdə bu cür hallar az da olsa baş verir. Məsələn, meyvələrdə bağırsaq çöplərinin aşkar olunması bütün Avropanı çalxalamışdı. Hətta böyük skandal belə baş vermişdi. Bu məsələlər bizdə ictimailəşsə də, reaksiya olmur. Bununla bağlı ölçü götürülmür”.

Adil Qeybulla əlavə edib ki, hazırda şadlıq saraylarında və restoranlarda verilən qidaların 70 faizinin keyfiyyəti aşağıdır:

“Toylarda şablon qidalar verilir. Ən çox da istidadə olunan məhsullardan biri toyuq ətidir. Demək olar ki, hər şeydə istifadə olunur. Kabablar köhnə ətlərdən çəkilmiş ola bilər.

Yaxud da bu qidalar öncədən hazırlanır, lakin isti havalarda xarab olur.

Şadlıq evlərində verilən qidaların 70 faizinin keyfiyyəti inanılmaz dərəcədə aşağıdır. Bunu açıq şəkildə etiraf eləmək lazımdır.

Hesab edirəm ki, restoranlar ucuz məhsullar və qidalarla toyları yola vermək istəyir. Bu da əhalinin başında çatlayır”.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            2 792 07.08.19 12:21