Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:03 Sumqayıtda 48 yaşlı qadın dəm qazından ölüb  |     22:42 “Dedim, qoy məni elə öldü bilsinlər” - 9 ay sonra tapılan Kənan  |     22:32 "Son zəng" geyimi ilə bağlı məktəbələrə təlimat verildi  |     22:20 Hakerlər kriptovalyuta nəhəngindən 20 milyon dollar fidyə tələb etdi  |     22:13 Naxçıvanda əhalinin sayı 1 ildə 2 min 204 nəfər artıb  |     22:05 İşə qəbul zamanı bu 6 ifadəni işlətmək olmaz - Rekruiterdən vacib məsləhətlər  |     22:00 Saxta Twitter işçisinin Harvard süni intellekt startapının təsisçisi olduğu ortaya çıxıb  |     21:51 Bu institut xidməti maşın alır - 1-i 185 min manata  |     21:46 Pulsuz fayl çevricilər kibertəhlükə riski daşıya bilər  |     21:39 Azərbaycana ət məhsullarının gətirilməsinə qadağa qoyuldu - Bu ölkələrdən  |     21:32 Suriya Rusiyada əskinasların çapını dayandırır  |     21:27 Riyaziyyatın sərhədləri aşılır: 200 illik problem nəhayət həll olunurmu?  |     21:16 Bank kartlarından oğurlanan pullara görə istintaq təxirəsalınmadan aparılacaq  |     21:09 Bunu edən tibb işçiləri cərimələnəcək  |     20:58 Bu generallar üçün vəzifədə olma ilə bağlı yaş məhdudiyyəti ləğv edilir  |     20:50 Azərbaycanda koronavirusla bağlı vəziyyət necədir?  |     20:44 Bakının bu ərazisində bulvar salınacaq - VİDEO  |     20:38 Azərbaycanın bədii gimnastika komandası Avropa Kubokunda gümüş medal qazanıb  |     20:31 Azərbaycanın FIFA referisi təyinat alıb  |     20:26 Azərbaycanda növbəti torpaq hərracları elan edilib  |    

Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı

Restoran və kaferlərdə tez-tez yemək yeyən insanlar daha çox kimyəvi maddələrin təsirinə məruz qalır.

Median.Az
xəbər verir ki, belə bir nəticəyə ABŞ-ın Corc Vaşinqton universitetinin alimləri gəlib.

Araşdırmanın nəticələri “Environment International” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat qrupunun üzvü Ama Zotanın sözlərinə görə, evdə bişməyən qidanın tərkibində daha çox ftalatlar olur.

Ftalat tipli sintetik polimerlərdən müxtəlif qab-qacaqlar, oyuncaqlar, tibb avadanlıqlarının (qanın köçürülmə sistemi) hazırlanmasında plastifikator kimi, həmçinin lak, parfyumeriya, həşəratlara qarşı repellentlər istehsalında istifadə edilir.

Adı çəkilən kimyəvi maddələr duz və ftalat turşusunun efirlərindən ibarət olub, insan orqanizmində hormonların fəaliyyətində pozuntular yaradır və müxtəlif xəstəliklərin meydana gəlməsinə səbəb olur.

Zota və həmkarları araşdırma zamanı Əhalinin sağlamlığının və qidalanmasının milli araşdırma mərkəzinin (ABŞ) 2005-2014-cü illər ərzində topladığı materiallardan istifadə edib. Sorğuda 10 mindən çox insana son günlər ərzində harada, nə yedikləri sualı verilib. Respondentlərin 60 faizindən çoxu evdə yemədiklərini bildirib.

Bundan sonra mütəxəssislər insanların qəbul etdiyi qidalarla, orqanizmdə olan ftalat miqdarını müqayisə edib. Müəyyən edilib ki, evdə qidalanan insanlarla müqayisədə tez-tez kafe və restoranlarda yemək yeyən insanların orqanizmində ftalat miqdarı 35 faiz çox olub.

“Hamilə qadınlar, uşaqlar və yeniyetmələr hormonların fəaliyyətini pozan kimyəvi maddələrin toksik təsirlərinə daha həssasdır. Ona görə onların təsirini məhdudlaşdırmağın yolunu tapmaq lazımdır” deyə tədqiqat qrupunun rəhbəri bildirib.

Ftalatlar restoran və kafelərdə geniş istifadə olunan əşyaların o cümlədən, əlcəklərin, yemək konteynerlərinin, müxtəlif mətbəx texnikasının tərkibində olur.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 707 30.03.18 20:58