Mojo.az Banner
12:34 Bayramqabağı qızılın qiymətləri bahalaşacaq?  |     12:32 Monteneqroda azərbaycanlı gənc qəzada öldü  |     12:25 Aydan 1 ildən sonra işinə qayıtdı - Video  |     12:20 Abşeron rayonunda pirotexniki vasitələr satan iki nəfər saxlanılıb  |     12:06 Dayısının arvadını nişan məclisinə çağırıb evini qarət etdi - Ağcabədidəki cinayətin təfərrüatı  |     11:57 "Vəzifəli şəxsin qohumu" adı ilə dələduzluq edən şəxs saxlanıldı  |     11:48 Azərbaycanda bir sıra müəssisələr üçün bazar gününün iş günü olması təklif edilib  |     11:41 Qaradağda baş verən qəzada xəsarət alan şəxslərin vəziyyəti AÇIQLANDI  |     11:28 Vəfa Şərifovanı təhqir edən qadınla bağlı QƏRAR  |     11:21 Ölkə ərazisində 10 dərəcəyədək şaxta qeydə alınıb - FAKTİKİ HAVA  |     11:16 AZAL təyyarəsinə zərər vuran silah sistemi barədə məlumat aralıq bəyanat sənədində yoxdur  |     22:59 Tuneldən qopan daşlar avtomobilə ziyan vurub (VİDEO)  |     22:52 Zelenski Uitkoff və Kuşnerlə müzakirə apardı  |     22:46 Futbolçu olmaq istəyənlərin NƏZƏRİNƏ: Seçimlər başlayır  |     22:40 Valideynlərə xəbərdarlıq: Uşaqlarda buna diqqət edin  |     22:31 Suriyada yeni valyuta tədavülə buraxılacaq  |     22:25 Bu ərazilərdə qaz olmayacaq  |     22:18 Saakaşvilinin yaxın adamı DTX tərəfindən saxlanıldı  |     22:10 Yeni il gecəsi bulvara çıxanlara ŞAD XƏBƏR  |     21:58 "Görüblər ki, uşaq orda bükülü vəziyyətdədir, baş hissəsi yanıb"  |    
Left Banner
Right Banner

Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı

30.03.2018 20:58 1 947
Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı
Restoran və kaferlərdə tez-tez yemək yeyən insanlar daha çox kimyəvi maddələrin təsirinə məruz qalır.

Median.Az
xəbər verir ki, belə bir nəticəyə ABŞ-ın Corc Vaşinqton universitetinin alimləri gəlib.

Araşdırmanın nəticələri “Environment International” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat qrupunun üzvü Ama Zotanın sözlərinə görə, evdə bişməyən qidanın tərkibində daha çox ftalatlar olur.

Ftalat tipli sintetik polimerlərdən müxtəlif qab-qacaqlar, oyuncaqlar, tibb avadanlıqlarının (qanın köçürülmə sistemi) hazırlanmasında plastifikator kimi, həmçinin lak, parfyumeriya, həşəratlara qarşı repellentlər istehsalında istifadə edilir.

Adı çəkilən kimyəvi maddələr duz və ftalat turşusunun efirlərindən ibarət olub, insan orqanizmində hormonların fəaliyyətində pozuntular yaradır və müxtəlif xəstəliklərin meydana gəlməsinə səbəb olur.

Zota və həmkarları araşdırma zamanı Əhalinin sağlamlığının və qidalanmasının milli araşdırma mərkəzinin (ABŞ) 2005-2014-cü illər ərzində topladığı materiallardan istifadə edib. Sorğuda 10 mindən çox insana son günlər ərzində harada, nə yedikləri sualı verilib. Respondentlərin 60 faizindən çoxu evdə yemədiklərini bildirib.

Bundan sonra mütəxəssislər insanların qəbul etdiyi qidalarla, orqanizmdə olan ftalat miqdarını müqayisə edib. Müəyyən edilib ki, evdə qidalanan insanlarla müqayisədə tez-tez kafe və restoranlarda yemək yeyən insanların orqanizmində ftalat miqdarı 35 faiz çox olub.

“Hamilə qadınlar, uşaqlar və yeniyetmələr hormonların fəaliyyətini pozan kimyəvi maddələrin toksik təsirlərinə daha həssasdır. Ona görə onların təsirini məhdudlaşdırmağın yolunu tapmaq lazımdır” deyə tədqiqat qrupunun rəhbəri bildirib.

Ftalatlar restoran və kafelərdə geniş istifadə olunan əşyaların o cümlədən, əlcəklərin, yemək konteynerlərinin, müxtəlif mətbəx texnikasının tərkibində olur.скачать dle 11.3