Mojo.az Banner
16:08 Hindistanda qatarın fil sürüsünü vurması nəticəsində səkkiz heyvan ölüb  |     16:01 Çində generativ süni intellekt üçün optik çip yaradılıb  |     15:55 Bloqer Ömrü Sultaninin müayinə üçün yollandığı xəstəxanada VƏFAT ETDİYİ iddia olunur (FOTO)  |     15:48 Şirkət direktoru 110 min manatlıq dələduzluq edib  |     15:40 Azərbaycanlı iş adamının 8 milyonluq əmlakı müsadirə olundu  |     15:35 “Fənərbaxça” prezidenti prokurorluqda ifadə verdi  |     15:29 14 yaşlı qıza əxlaqsız hərəkət edənlər həbs olundu  |     15:22 Azərbaycan-Gürcüstan sərhədində qəzaya uğramış hərbi təyyarə ilə bağlı Türkiyədən AÇIQLAMA  |     15:06 Saxta sürücülük vəsiqəsi istifadə edən şəxs CƏZALANDIRILIB  |     15:05 Həkim qəbuluna gələn rusiyalı adamyeyən poliklinikada ölüb  |     15:04 Binaların dağılmadan qorunması ilə bağlı yeni qayda mənzillərin qiymətinə necə təsir edəcək? (Video)  |     14:56 Qobustanda müəllim direktora zor tətbiq edib? - Video  |     14:54 Açıq lüklər sürücülərə təhlükə yaratdı - Məsuliyyət kimin üzərinə düşür? (Video)  |     14:53 Naxçıvan Vəkillər Kollegiyası üzvləri ilə bağlı YENİ QƏRAR  |     14:51 ABŞ Qəzza ilə bağlı "Günəşin doğuşu" layihəsini hazırlayıb - DETALLAR  |     14:43 Ceyhun Bayramov: Azərbaycan və Monteneqro müxtəlif sahələrdə uğurla əməkdaşlıq edir  |     14:35 Kərkicahana ilk köç karvanı yola salındı  |     14:23 Rəşad Dağlı Kərimin dəfninə əklilgöndərdi  |     14:15 Qazaxda avtomobil hasara çırpılıb, ölən və xəsarət alan var  |     14:10 Ötən gün 47 cinayətin açılması polis əməkdaşları tərəfindən təmin olunub  |    
Left Banner
Right Banner

Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı

30.03.2018 20:58 1 938
Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı
Restoran və kaferlərdə tez-tez yemək yeyən insanlar daha çox kimyəvi maddələrin təsirinə məruz qalır.

Median.Az
xəbər verir ki, belə bir nəticəyə ABŞ-ın Corc Vaşinqton universitetinin alimləri gəlib.

Araşdırmanın nəticələri “Environment International” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat qrupunun üzvü Ama Zotanın sözlərinə görə, evdə bişməyən qidanın tərkibində daha çox ftalatlar olur.

Ftalat tipli sintetik polimerlərdən müxtəlif qab-qacaqlar, oyuncaqlar, tibb avadanlıqlarının (qanın köçürülmə sistemi) hazırlanmasında plastifikator kimi, həmçinin lak, parfyumeriya, həşəratlara qarşı repellentlər istehsalında istifadə edilir.

Adı çəkilən kimyəvi maddələr duz və ftalat turşusunun efirlərindən ibarət olub, insan orqanizmində hormonların fəaliyyətində pozuntular yaradır və müxtəlif xəstəliklərin meydana gəlməsinə səbəb olur.

Zota və həmkarları araşdırma zamanı Əhalinin sağlamlığının və qidalanmasının milli araşdırma mərkəzinin (ABŞ) 2005-2014-cü illər ərzində topladığı materiallardan istifadə edib. Sorğuda 10 mindən çox insana son günlər ərzində harada, nə yedikləri sualı verilib. Respondentlərin 60 faizindən çoxu evdə yemədiklərini bildirib.

Bundan sonra mütəxəssislər insanların qəbul etdiyi qidalarla, orqanizmdə olan ftalat miqdarını müqayisə edib. Müəyyən edilib ki, evdə qidalanan insanlarla müqayisədə tez-tez kafe və restoranlarda yemək yeyən insanların orqanizmində ftalat miqdarı 35 faiz çox olub.

“Hamilə qadınlar, uşaqlar və yeniyetmələr hormonların fəaliyyətini pozan kimyəvi maddələrin toksik təsirlərinə daha həssasdır. Ona görə onların təsirini məhdudlaşdırmağın yolunu tapmaq lazımdır” deyə tədqiqat qrupunun rəhbəri bildirib.

Ftalatlar restoran və kafelərdə geniş istifadə olunan əşyaların o cümlədən, əlcəklərin, yemək konteynerlərinin, müxtəlif mətbəx texnikasının tərkibində olur.скачать dle 11.3