Mojo.az Banner
23:00 Gümüş bahalaşdı  |     22:54 Teleqramın Rusiyada nə vaxt bloklanacağı açıqlandı  |     22:48 Dollar simvolunun maraqlı mənşəyi və qlobal təsiri  |     22:40 Svetoforun saniyəölçəninə aldanan sürücülər cərimələnir - XƏBƏRDARLIQ  |     22:35 Bu şəxslərə quru sərhədlərindən keçərək xaricə getməyə icazə verilə bilər  |     22:28 Energetik içkilər uşaq və yeniyetmələr üçün təhlükədir - Mütəxəssislərdən XƏBƏRDARLIQ  |     22:23 ADY daha bir regionlararası dəmir yolu marşrutunu istifadəyə verəcək - VİDEO  |     22:18 Gəncədə 59 yaşlı qadını avtomobil vurdu  |     22:11 Kənd toyuğu, yoxsa broyler toyuğu yeyək? - Qida eksperti SİRLƏRİ AÇDI  |     22:02 Suriya qoşunları Hələbdə üsyançılarla atəşkəsə nail olublar  |     21:57 Ela Rümeysa Cebeci yeni ifadə verdi: "Satıcı yox, istifadəçi idim"  |     21:48 Leyla Əliyeva "Mənim dənizlərim, mənim okeanlarım" sərgisini ziyarət edib (FOTO)  |     21:45 Putinin qohumunun da olduğu yaxta aşıb: ÖLƏN VAR  |     21:26 Mnatsakanyan Bakıda son söz dedi  |     21:16 Rusiyalı polkovnik rüşvət alıb Azərbaycana qaçdı  |     21:01 Ukrayna qüvvələri bu şəhərdən geri çəkildi  |     20:46 Axtarışda olanlardan biri “Araz-Naxçıvan”ın prezidentidir  |     20:41 Türkiyədə minimum əməkhaqqı 27 faiz artırıldı  |     20:07 “Ata Abdullayev amnistiyaya düşmür” - Vəkilindən açıqlama  |     19:58 Pezeşkianın qızı Bakıda Azərbaycan dilində şeir səsləndirdi - Video  |    
Left Banner
Right Banner

Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı

30.03.2018 20:58 1 941
Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı
Restoran və kaferlərdə tez-tez yemək yeyən insanlar daha çox kimyəvi maddələrin təsirinə məruz qalır.

Median.Az
xəbər verir ki, belə bir nəticəyə ABŞ-ın Corc Vaşinqton universitetinin alimləri gəlib.

Araşdırmanın nəticələri “Environment International” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat qrupunun üzvü Ama Zotanın sözlərinə görə, evdə bişməyən qidanın tərkibində daha çox ftalatlar olur.

Ftalat tipli sintetik polimerlərdən müxtəlif qab-qacaqlar, oyuncaqlar, tibb avadanlıqlarının (qanın köçürülmə sistemi) hazırlanmasında plastifikator kimi, həmçinin lak, parfyumeriya, həşəratlara qarşı repellentlər istehsalında istifadə edilir.

Adı çəkilən kimyəvi maddələr duz və ftalat turşusunun efirlərindən ibarət olub, insan orqanizmində hormonların fəaliyyətində pozuntular yaradır və müxtəlif xəstəliklərin meydana gəlməsinə səbəb olur.

Zota və həmkarları araşdırma zamanı Əhalinin sağlamlığının və qidalanmasının milli araşdırma mərkəzinin (ABŞ) 2005-2014-cü illər ərzində topladığı materiallardan istifadə edib. Sorğuda 10 mindən çox insana son günlər ərzində harada, nə yedikləri sualı verilib. Respondentlərin 60 faizindən çoxu evdə yemədiklərini bildirib.

Bundan sonra mütəxəssislər insanların qəbul etdiyi qidalarla, orqanizmdə olan ftalat miqdarını müqayisə edib. Müəyyən edilib ki, evdə qidalanan insanlarla müqayisədə tez-tez kafe və restoranlarda yemək yeyən insanların orqanizmində ftalat miqdarı 35 faiz çox olub.

“Hamilə qadınlar, uşaqlar və yeniyetmələr hormonların fəaliyyətini pozan kimyəvi maddələrin toksik təsirlərinə daha həssasdır. Ona görə onların təsirini məhdudlaşdırmağın yolunu tapmaq lazımdır” deyə tədqiqat qrupunun rəhbəri bildirib.

Ftalatlar restoran və kafelərdə geniş istifadə olunan əşyaların o cümlədən, əlcəklərin, yemək konteynerlərinin, müxtəlif mətbəx texnikasının tərkibində olur.скачать dle 11.3