Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:01 Dünyada ilk dəfə körpə ana bətnində müalicə olunur  |     22:44 Bakıda bilyard üzrə ölkə çempionatı keçiriləcək  |     22:40 Azərbaycan Ordusunun polkovniki QƏFİL ÖLDÜ  |     22:35 Azərbaycanda zəlzələ oldu  |     22:24 Aktyor Kənan Yusifovun toyudur  |     22:07 Goranboyda təcili yardım maşını piyadanı vuraraq öldürüb  |     21:52 Azərbaycanlı gənc kosmosdan SİQNAL ALDI - VİDEO  |     21:49 Bakıda 2, dağlıq rayonlarda 16 dərəcəyədək şaxta - FAKTİKİ HAVA  |     21:48 15 minə ikiotaqlı, 20 minə üçotaqlı mənzillər "satan" MKS rəisinə hökm oxundu  |     21:31 Gəncədə qaz balonu partlayıb: Xəsarət alanların SON DURUMU açıqlandı  |     21:24 Prezidentin ali xüsusi rütbə verdiyi Emil Qarayev kimdir? - DOSYE  |     21:20 AZAL qarlı hava şəraitində uçuşları davam etdirir  |     20:57 Papa Fransisk taxtdan imtina edə bilər  |     20:39 İraq və Suriyanın şimalında 17 terrorçu öldürülüb  |     20:33 Gündə 6 fincan qəhvə içmək bu xəstəliklərin yaranmasına SƏBƏB OLUR  |     20:22 Köhnə dollar sahiblərinə pis xəbər: Bütün risklər...  |     20:11 Novorossiysk limanında iki gəmi toqquşub  |     20:03 "Ukraynaya sülhməramlı göndərməkdən danışmaq hələ çox tezdir"  |     19:41 Qanunsuz ağackəsmədə təqsirləndirilən vəzifəli şəxslər barədə qərar verildi  |     19:26 İçdiyi viskinin şüşəsi ilə atasını öldürən şəxs cəzadan AZAD EDİLDİ  |    

Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı

Restoran və kaferlərdə tez-tez yemək yeyən insanlar daha çox kimyəvi maddələrin təsirinə məruz qalır.

Median.Az
xəbər verir ki, belə bir nəticəyə ABŞ-ın Corc Vaşinqton universitetinin alimləri gəlib.

Araşdırmanın nəticələri “Environment International” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat qrupunun üzvü Ama Zotanın sözlərinə görə, evdə bişməyən qidanın tərkibində daha çox ftalatlar olur.

Ftalat tipli sintetik polimerlərdən müxtəlif qab-qacaqlar, oyuncaqlar, tibb avadanlıqlarının (qanın köçürülmə sistemi) hazırlanmasında plastifikator kimi, həmçinin lak, parfyumeriya, həşəratlara qarşı repellentlər istehsalında istifadə edilir.

Adı çəkilən kimyəvi maddələr duz və ftalat turşusunun efirlərindən ibarət olub, insan orqanizmində hormonların fəaliyyətində pozuntular yaradır və müxtəlif xəstəliklərin meydana gəlməsinə səbəb olur.

Zota və həmkarları araşdırma zamanı Əhalinin sağlamlığının və qidalanmasının milli araşdırma mərkəzinin (ABŞ) 2005-2014-cü illər ərzində topladığı materiallardan istifadə edib. Sorğuda 10 mindən çox insana son günlər ərzində harada, nə yedikləri sualı verilib. Respondentlərin 60 faizindən çoxu evdə yemədiklərini bildirib.

Bundan sonra mütəxəssislər insanların qəbul etdiyi qidalarla, orqanizmdə olan ftalat miqdarını müqayisə edib. Müəyyən edilib ki, evdə qidalanan insanlarla müqayisədə tez-tez kafe və restoranlarda yemək yeyən insanların orqanizmində ftalat miqdarı 35 faiz çox olub.

“Hamilə qadınlar, uşaqlar və yeniyetmələr hormonların fəaliyyətini pozan kimyəvi maddələrin toksik təsirlərinə daha həssasdır. Ona görə onların təsirini məhdudlaşdırmağın yolunu tapmaq lazımdır” deyə tədqiqat qrupunun rəhbəri bildirib.

Ftalatlar restoran və kafelərdə geniş istifadə olunan əşyaların o cümlədən, əlcəklərin, yemək konteynerlərinin, müxtəlif mətbəx texnikasının tərkibində olur.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 635 30.03.18 20:58