Suyu iki dəfə ardıcıl qaynatmayın: Dəhşətli fəsadları var » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:50 Donatella Versace italyan brendindəki vəzifəsini tərk edir  |     22:45 Dünya 2035-ci ildə: III dünya müharibəsi başlayacaqmı, yeni pandemiya təhlükəsi varmı?  |     22:37 Havadan alınan nəmlə plastik emal edildi - Alimlərin unikal kəşfi  |     22:32 "Bluesky"nin icraçı direktoru Mark Zukerberq latın dilində ələ saldı  |     22:25 Azərbaycanlı idmançı dostu ilə itkin düşdü (FOTO)  |     22:20 Hansı ölkənin neçə nüvə silahı var?  |     22:13 Azərbaycanda məşhur şirkət müflis oldu  |     22:08 Uşağın cinsiyyətini valideynə açıqlamaq hüquq pozuntusudur?  |     22:01 Azərbaycanlılar Türkiyədən mənzil alışında ilk 4-lükdə - Nə qədər alıblar?  |     21:55 Azərbaycanda qızılın bir unsiyasının qiyməti 5 000 manatı keçdi - İlk dəfə  |     21:50 Qubad İbadoğlunun işi ilə bağlı Türkiyədə saxlanılaraq Azərbaycana gətirilən alimə hökm oxunub  |     21:43 “Şlyapa Zahid”in məhkəməsi: Kreditin ayrılmasını Fazil Məmmədov göstəriş vermişdi, ondan Nəcməddin Sadıkov xahiş etmişdi  |     21:38 Arkadi Qukasyan qondarma rejimin “büdcə”sinin Ermənistanın tərəfindən formalaşdırıldığını etiraf edib  |     21:31 Sabah Yasamalın bəzi ərazilərində qaz olmayacaq  |     21:25 Casusluqda ittiham olunan Fransa vətəndaşı: Mənə Azərbaycanın silahları və ordunun silahlanması haqqında suallar verilirdi  |     21:16 Azərbaycana Türkiyədən gətirilən nektarin və şaftalı tinglərində virus aşkarlanıb  |     21:11 Suriya Prezidenti Konstitusiya Məhkəməsinin üzvlərini təyin edə biləcək  |     21:05 NBA-da oynamış basketbolçu 54 yaşında vəfat edib  |     21:00 İsrail Ordusu Dəməşqə zərbə endirdiyini təsdiqləyib  |     20:54 FHN Qəbələ Beynəlxalq Aeroportunda təlim keçirib  |    

Suyu iki dəfə ardıcıl qaynatmayın: Dəhşətli fəsadları var

Yəqin ki, bir çoxlarınız çay və ya qəhvə hazırlamaq üçün suyu çaydana töküb qaynamağa qoymusunuz.

Telefon zəngi, sevimli serial, ailə üzvlərindən kiminsə sizi çağırması və s. bu kimi səbəblərdən çay içməyi unutmusunuz.
Mətbəxə qayıtdıqda çaydandakı suyun artıq soyuduğunu görüb onu yenidən isitmisiniz. Lakin suyun təkrarən isidilməsinin sağlamlığıa nə qədər ziyanlı olduğunu bilirdinizmi?

Belə ki, qaynadıqdan sonra suyun tərkibi dəyişir, zərərli maddələr buxarlanır və su içmək üçün təhlükəsiz olur. Ancaq su uzun müddət qaynadıqda və ya təkrarən isidildikdə onun tərkibindəki kimyəvi maddələr buxarlanmaq əvəzinə yenidən yığılmağa başlayır.

1. Mərgümüş (Мышьяк)

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) iddia edir ki, mərgümüş suyun tərkibində olduqda əhalinin sağlamlığı üçün daha çox təhlükə yaradır. Mərgümüş orqanizmdə tədricən yığılaraq mədə-bağırsaq traktı xəstəlikləri, periferik nevropatiya, ürək-damar sistemi xəstəlikləri, böyrək çatışmazlığı, dəri zədələnmələri, diabet və hətta xərçəng kimi xəstəliklərə gətirib çıxara bilər.

2. Nitratlar

Nitratlar yalnız torpaqda deyil, suda və hətta havada belə mövcuddur. Su yüksək temperatura məruz qaldıqda nitratlar kanserogen nitrozaminlərə çevrilir ki, bu maddələr də yumurtalıq xərçəngi, yoğun bağırsaq, sidik kisəsi, mədəaltı vəz, qida və mədə xərçəngi kimi xərçəng növlərini əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.

3. Flüor

Suyun tərkibində olan flüorun insan sağlamlığı üçün təhlükə yaratdığı faktı artıq təsdiqlənib. Elmi-tibbi jurnallardan birində içməli suda olan flüorun uşaqlarda IQ səviyyəsinin düşməsinə səbəb olduğunu təsdiq edən araşdırmanın nəticələri dərc olunub. 2013-cü ildə aparılan araşdırmalar isə flüorun dişi siçanlarda doğuş qabiliyyətini azaltdığını göstərib.

Beləliklə, su təkcə arıqlamağa xidmət etmir, eyni zamanda düzgün istifadə olunmadıqda orqanizmə zərər verə bilər. / Milli.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 752 01.04.19 22:55