Çayı belə içmək xərçəng yaradır » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:59 ABŞ və İsrail Yəmən ərazisinə birgə zərbələr endirib - VİDEO  |     22:53 Naxçıvanda fermerlərə dəymiş ziyan Aqrar Sığorta Fondu tərəfindən ödəniləcək  |     22:45 Çayı belə içmək xərçəng yaradır  |     22:37 Ərdoğan Trampla nəyi danışıb? - Türkiyə liderindən açıqlama  |     22:29 Rumıniyanın Baş naziri istefa verdi  |     22:25 "Bu hərəkət mədəniyyətimizə qara ləkədir"  |     22:10 Bu evlər təhlükə altındadır - Video  |     22:02 Bu halda aliment ləğv olunur - AÇIQLAMA  |     21:53 KİV: Ukrayna Kurskda Rusiyanın PUA bazasını vurub: 20-yə yaxın hərbçi ölüb  |     21:44 Zaqatalada iki minik avtomobili toqquşub: xəsarət alanlar var  |     21:38 Yardımlıya güclü dolu yağdı - VİDEO  |     21:20 Maştağada itkin düşən qızları evində gizlədən taksi sürücüsü həbs olundu  |     21:13 Zığ dairəsi-Hava Limanı yolunda bəzi zolaqlar üzrə sürət həddi aşağı salınıb  |     20:54 Leyla Əliyeva DOST İnklüziv İnkişaf və Yaradıcılıq Mərkəzindən paylaşım edib - VİDEO  |     20:31 Belarusun Baş naziri Səbail Rayon Yanğından Mühafizə Hissəsində - VİDEO  |     20:18 Şəhid atası meşədə itkin düşməsinin səbəbini AÇIQLADI  |     19:59 Ballıqaya qətliamı: Protokollar məhkəmədə tədqiq edilib  |     19:44 "RİA Novosti": "Azər Badamov barəsindəki tədbirlər fərdi xarakter daşıyır"  |     19:18 Levandovski "İnter"lə cavab matçı üçün heyətə daxil edilib  |     19:07 Rusiyalı deputat vəfat etdi  |    

Çayı belə içmək xərçəng yaradır

Səhər yuxudan oyanan kimi əlimizin uzandığı ilk şey adətən bir stəkan dəmli çay olur. Xüsusilə Azərbaycan mədəniyyətində çayın yeri ayrıdır; səhər yeməyində, qonaqlıqda, istirahətdə... Ancaq bir çoxumuz fərqinə varmadan sağlamlığımızı təhlükəyə atırıq. Çünki çox adam əvvəlki günün dəmlədiyi çayı ertəsi gün yenidən qızdırıb içir. Halbuki bu məsum görünən vərdiş, ciddi sağlamlıq riskləri yaradır.

Alimlər bildirir ki, çay dəmləndikdən sonra 30-45 dəqiqə ərzində içilməzsə, təkcə dadını yox, həm də qida dəyərini və təhlükəsizliyini itirir. Otaq temperaturunda və ya ocaq üstündə uzun müddət qalan çayın tərkibindəki faydalı maddələr oksidləşir, bu isə həm rəngini qaraldır, həm dadını acıdır, həm də antioksidant xüsusiyyətlərini yox edir.

Çay boyatladıqca içində zərərli maddələr, xüsusilə də nitrit adlı toksik birləşmələr yaranır. Bu maddələr çox qəbul edildikdə mədə problemlərindən tutmuş immunitetin zəifləməsinə qədər bir çox xəstəliyə səbəb ola bilər. Üstəlik, isti yay günlərində açıqda qalan çay bakteriyaların çoxalmasına şərait yaradır ki, bu da bağırsaq pozğunluqlarını qaçılmaz edir.

Bəzi insanlar qənaət məqsədilə çayı yenidən qızdırıb içsə də, mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: çayı dəmlədikdən sonra 45 dəqiqə ərzində içmək doğrudur. Gecədən qalan çayı içmək yerinə, təzə dəm hazırlamaq həm sağlamlığınız, həm də çaydan zövq almağınız üçün ən yaxşı seçimdir.

Unutmayın: çay nə qədər təzədirsə, bir o qədər faydalıdır. Bayat çay isə zərərsiz görünsə də, zamanla sağlamlığınıza zərər vura bilər.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            105 05.05.25 22:45