Mojo.az Banner
20:17 BMW avtomobillərinin ən etibarlı modellərinin reytinqi açıqlanıb  |     20:10 Leyla Əliyeva Mərkəzi Nəbatat bağında uşaqlar üçün təşkil olunan tədbirdə iştirak edib - FOTO  |     20:07 Havaya görə futbol matçları təxirə salındı  |     19:57 "Qazi qardaşıyam" dedi, vətəndaşlardan pul aldı - Həbs olundu  |     19:51 "Teatro Pub" cərimələndi  |     19:45 Azərbaycanın müdafiə naziri Liviya tərəfinə başsağlığı verib  |     19:41 Türkiyədə narkotik əməliyyatı: Tanınmış prodüser Timur Savcı saxlanıldı  |     19:34 DDLA-dan hava şəraiti ilə bağlı gəmilərə xəbərdarlıq  |     19:29 İranda təyyarəni qaçırmaq istədilər  |     19:21 Bir sıra ölkələrdən Azərbaycana malların idxalına məhdudiyyət qoyuldu  |     19:15 Pirotexniki vasitələr satan şəxslər saxlanıldı  |     19:09 Bayram günlərində avtovağzallar gücləndirilmiş iş rejimində işləyəcək  |     19:02 Azərbaycanda tanınmış alim vəfat etdi  |     18:58 Təhlükə hər yerdədir! - ETX-dən maarifləndirici VİDEO  |     18:52 Himayədar ailələrə verilən uşaqların sayı 60-a çatıb  |     18:47 Ucarda küçə itləri yaşlı kişiyə hücum etdi  |     18:40 Oğurladığı keçi və qoçu bişirib yedi: Məhkəmə zalında həbs olundu  |     18:35 Qəhvə içmək qanda şəkərin səviyyəsinə necə təsir edir? - Diyetoloqlar 4 amili sadaladı  |     18:28 Rusiya-Ukrayna müharibəsində daha bir azərbaycanlı həlak oldu  |     18:22 AYNA taksilərlə bağlı kvota müəyyən etdi  |    
Left Banner
Right Banner

Qəhvə içmək qanda şəkərin səviyyəsinə necə təsir edir? - Diyetoloqlar 4 amili sadaladı

24.12.2025 18:35 93
Qəhvə içmək qanda şəkərin səviyyəsinə necə təsir edir? - Diyetoloqlar 4 amili sadaladı
Gün ərzində qanda şəkərin səviyyəsi təbii olaraq dəyişir. Lakin diyetoloq Keytlin Bensonun bildirdiyinə görə, insulin müqaviməti və ya diabeti olan insanlarda bu artım daha əhəmiyyətli və uzunmüddətli ola bilər, çünki orqanizm insulinə effektiv reaksiya vermir və ya onu kifayət qədər istehsal etmir.

Bu barədə "Eating Well” yazır.

"Yeməkdən sonra hər kəsdə şəkərin səviyyəsi yüksəlir, çünki karbohidratlar qlükozaya parçalanır", - deyə Benson izah edib.

Bir çox insanın hər səhər bir, hətta iki fincan qəhvə içmək vərdişi olduğu üçün, gündəlik içkinin hər günün başında qan şəkərinə təsir edib-etmədiyi maraq doğura bilər.

Diyetoloq Loren Manaker: "İnsanların əksəriyyətində qan şəkəri səviyyəsi gecə aclığından sonra səhər ən aşağı həddə olur və orqanizm karbohidratları həzm edib mənimsədikcə, yeməkdən sonra yüksəlir", - deyə bildirib.

Onun sözlərinə görə, qəhvənin özü adətən qan şəkərinin əhəmiyyətli dərəcədə artmasına səbəb olmur. Lakin şəkərli siroplar və bəzi dadlandırıcılar kimi əlavələr qlükoza səviyyəsinin müvəqqəti artmasına gətirib çıxara bilər.

"Əgər qəhvəni yeməkdən sonra içirsinizsə, qan şəkərinə təsir ehtimal ki, minimal olacaq, xüsusən də yemək zülal və sağlam yağlarla zəngindirsə", - deyə diyetoloq əlavə edib.

Qeyd olunur ki, kofeinə qarşı həssas olan və diabetdən əziyyət çəkməyən şəxslərdə də qan şəkərinin digərlərinə nisbətən daha kəskin artması müşahidə oluna bilər. "Qəhvə bəzi insanlarda qan şəkərini yüksəldə bilər, çünki kofein qaraciyəri əlavə qlükoza ifraz etməyə sövq edən hormonları stimullaşdıra bilər", - deyə Benson bildirib.

O əlavə edib ki, belə bir effekt insanın kofeinə qarşı həssaslığından və içilən içkinin miqdarından asılıdır.

Buna görə də, diyetoloqlar qəhvə içərkən qan şəkəri səviyyəsinə təsir edən 4 amili qeyd ediblər:

1. İstifadə etdiyiniz dadlandırıcının növü

Son araşdırmalar göstərir ki, gündəlik bir neçə fincan qara qəhvə içmək tip 2 diabetin inkişaf riskinin azalması ilə bağlıdır. Lakin bu, qəhvəyə şəkər və ya süni dadlandırıcılar əlavə edildiyi hallara aid deyil.

2. Əlavə etdiyiniz qaymağın növü

Qaymağın bir çox növü var və hər biri qan şəkərinə fərqli təsir göstərə bilər. Tam yağlı süddən hazırlanan qaymaqlar, tərkibindəki təbii laktoza görə çox miqdarda istehlak edildikdə qan şəkərini bir qədər yüksəldə bilər.

3. Qəhvənin acqarına içilməsi

"Science Direct” saytında qeyd olunduğu kimi, kofein kortizol, adrenalin və noradrenalin kimi stress hormonlarının ifrazını artırır. Bu hormonlar qaraciyərə qlükoza ehtiyatlarını sərbəst buraxmaq barədə siqnal verir ki, bu da qan şəkərinin qəfil yüksəlməsinə səbəb ola bilər.

4. İnsanın kofeinə qarşı həssaslığı

Benson, "Endocrine Abstracts”a istinadən bildirib ki, əgər insan adətən pis yatırsa və ya yüksək stresli işdə çalışırsa, onda kortizol səviyyəsi onsuz da yüksək ola bilər. "Kofein əlavə edilməsi qanda qlükoza artımını daha da gücləndirə bilər", - deyə o izah edib.

Qəhvə istehlakı ilə bağlı digər tövsiyələr

Daha əvvəl UNİAN-ın verdiyi məlumatda əczaçı Dipa Kamdar səhər qəhvəsinin müəyyən dərmanlarla birlikdə qəbul edilib-edilməyəcəyi barədə məlumat paylaşıb. O, kofeinin beş geniş yayılmış dərman qrupu ilə qarşılıqlı təsiri haqqında ətraflı danışıb. Həmçinin qeyd etmişdik ki, səhər qəhvəsi yalnız oyanmağa kömək etmir, həm də sağlamlığı yaxşılaşdıra bilər. Lakin diyetoloqlar xəbərdarlıq ediblər ki, bu içkinin də öz məhdudiyyətləri və mənfi tərəfləri var.

//qaynar.az
скачать dle 11.3