Mojo.az Banner
12:57 "Erməniyə 12 xal verməyimə peşman deyiləm" - Samirə Əfəndi (Video)  |     12:54 Zabitlərin dinc dövrdə həqiqi hərbi xidmət müddəti 6 ay azaldılır  |     12:53 128 min manatlıq dələduzluq edən şəxsə HÖKM OXUNDU  |     12:51 "Napoli" - "Qarabağ" oyunu təxirə salınır?  |     12:49 Bakıda ana üçgünlük körpəsini dənizə ataraq öldürdü  |     12:30 Qazaxıstan ilin sonuna qədər AZAL təyyarə qəzasının araşdırılması ilə bağlı məlumatları təqdim edəcək  |     12:13 Tovuz sakinini bıçaqlayan şəxs saxlanılıb  |     12:11 Bakıda evdən meyit tapıldı  |     12:10 Ağstafada ev yanıb  |     12:07 Azərbaycan neftinin qiyməti artıb  |     12:05 Cari ilin doqquz ayında ölkədə açılan iş yerlərinin 76 faizi Bakının payına düşür  |     11:57 UEFA Çempionlar Liqası: Əsas mərhələnin beşinci turuna start verilir  |     11:54 İndoneziya prezidenti düyü idxalını qadağan etdi  |     11:52 ABŞ-də soyğunçu 11 milyon dollarlıq kriptovalyuta oğurlayıb  |     11:50 "Binəqədi Park" MMC-dən vətəndaşa qarşı dələduzluq - Video  |     11:45 Burun əməliyyatına sağlam girib iflic olaraq çıxdı: Cərrah isə aparatın işləmədiyini deyir - Video  |     11:41 Abşeronda kəskin qaz qoxusunun səbəbi nədir? - "Azəriqaz"dan açıqlama (Video)  |     11:35 Bakıdakı maşın bazarı Ağdama KÖÇÜRÜLƏCƏK  |     11:33 Üç gün əvvəl itkin düşən keçmiş hərbçinin meyiti zibillikdə tapıldı  |     11:28 Yeni icra başçısı köməkçisini işdən çıxardı  |    
Left Banner
Right Banner

Qırmızı ətin gözlənilməz təhlükələri ÜZƏ ÇIXDI

11.02.2025 12:31 951
Qırmızı ətin gözlənilməz təhlükələri ÜZƏ ÇIXDI
Amerikalı alimlər qırmızı ət qəbulunu daha sürətli koqnitiv qocalma və demensiya riskinin artması ilə əlaqələndiriblər.

Müvafiq araşdırma "Neurology" jurnalında dərc edilib.

Tədqiqatçılar ABŞ-də 133 mindən çox tibb işçisinin 40 il ərzində qidalanmasına və səhhətinə nəzarət edərək onların məlumatlarını təhlil ediblər.

Nəticələr göstərib ki, emal edilmiş qırmızı ətin, məsələn, bekon, kolbasa və sosiskanın mütəmadi qəbulu demensiyanın inkişaf riskini 16 faiz artırır.

Bundan başqa, sözügedən ət ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına da imkan yaradır. Emal edilmiş ət məhsullarında duzun çox olması da orqanizmdə hipertoniya və iltihab proseslərinə gətirib çıxara bilər, bu da öz növbəsində Altsheymer xəstəliyi ehtimalını yüksəldir.скачать dle 11.3