23:02 Biləcəridə sərnişin avtobusu iki minik avtomobili ilə toqquşdu  |     22:58 Norveç Rusiya ilə sərhəd nəzarəti sistemlərini modernləşdirir  |     22:51 Bu dəfə “Swarovski”ni qarət etdilər  |     22:44 “Labubu”nun sayəsində milyarder oldu  |     22:38 Bakıda məktəb direktoru ilə müəllim arasında qalmaqal - Açıqlama  |     22:33 Ad gününə getmək üçün taksiyə minən qadının başına iş gəldi  |     22:27 Xankəndidə küçəyə Ənvər Paşanın adı verildi  |     22:19 Yola çıxan at ağır qəzaya səbəb oldu  |     22:13 "Borussiya" futbolçusu ilə yeni müqavilə bağlamağı düşünür  |     22:06 Filippində hərbi helikopterin qəzaya uğraması nəticəsində altı nəfər ölüb  |     21:59 Hansı rəng paltarın qadını daha gənc göstərir? - 6 uğurlu çalar  |     21:42 DİN "Qarabağ" - "Çelsi" oyununa qanunsuz bilet satan şəxslərə qarşı ƏMƏLİYYAT KEÇİRDİ (Video)  |     21:35 Zəfər Günü bu şəhərlərdə hərbi orkestrlərin müşayiəti altında yürüşlər keçiriləcək  |     21:30 Vaqif Vəliyev vəfat etdi  |     21:16 "Qarabağ" "Çelsi"nin qarşısını necə alacaq? - Qurban Qurbanovdan açıqlama  |     21:03 Gələn il manatın məzənnəsi necə olacaq?  |     20:50 Sürücülərin NƏZƏRİNƏ: Bəzi yollarda sürət həddi endirildi  |     20:29 "Dediyim hər şeyi etməlisən" - Lökbatanda 18 yaşlı oğlanın qonşusunu qətlə yetirməsinin TƏFƏRRÜATI (Video)  |     20:25 Subay kişilərə niyə kirayə ev verilmir? - Sosioloq  |     20:15 PSJ-nin futbolçusu "Qızıl Oğlan" mükafatını qazandı  |    

Kimlər qırmızı ətdən imtina etməlidirlər?

55 yaşından yuxarı insanlar təbii qırmızı ət qəbulunu məhdudlaşdırmalıdırlar.

Median.Az
Gazeta.ru-ya istinadla xəbər verir ki, bunu Rusiyanın tibb elmləri namizədi, diyetoloq Oksana Mixaleva deyib.

Onun sözlərinə görə, bu yaşda qırmızı əti ayda bir dəfədən çox olmamaqla yemək məsləhət görülür. Həkim bunun səbəbini izah edərkən vurğulayıb:

"Qırmızı ətin tərkibində xolesterinin miqdarı çox yüksəkdir. Ona görə də, qırmızı ətin qəbulu damarlarda aterosklerozun inkişafı riskini artırır, bu da öz növbəsində ürək-damar xəstəliklərinə, insulta və infarkta gətirib çıxarır.

Qırmızı ət həzm edilərkən bağırsaqlarda bəzi kanserogenlər əmələ gəlir. Normalda onlar bağırsaqlarda əmələ gələ bilərlər, lakin orqanizm onlardan uğurla qurtulur. Ancaq insan yaşlandıqca bədənin antikanserogen müdafiəsi azala bilər, buna görə də, qırmızı ət yeyərkən xərçəngə tutulma riski xüsusilə 50 yaşdan yuxarı insanlarda artır".

O.Mixaleva əlavə edib ki, yalnız 50 yaşdan yuxarı insanların qida rasionunda qırmızı ətin məhdudlaşdırılması tövsiyə olunur: "Qalan hər kəs həftədə bir-iki dəfə qırmızı ət qəbul etməlidir, amma qızardılmış halda, kabab şəklində deyil".
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            663 18.02.25 12:37