Mojo.az Banner
20:53 Yaponiyada zəlzələ olub  |     20:47 Dieqo Maradonanın həyatı animasiya serialı olaraq ekranlaşdırılacaq  |     20:40 Trampın "sülh" sevdasının səbəbi bilindi: 300 milyard dollar... - "Foreign Policy" yazdı  |     20:40 Sabah Kəlbəcərə növbəti köç olacaq  |     20:35 Tailandda daşqınlar nəticəsində 13 nəfər ölüb, 13 dairədə təxliyə elan edilib  |     20:32 Gürcüstan 20 gündür Azərbaycan "TIR"larını gömrükdən buraxmır  |     20:28 Azərbaycan Vyetnamdan nar almağa başlayıb  |     20:25 Prezident Administrasiyasında iş vədi ilə dələduzluq: Qadın həbs edildi  |     20:22 "Araz-Naxçıvan" 2500, "Turan Tovuz" 5700 manat cərimələnib  |     20:20 6 kəndi birləşdirilən bələdiyyənin sədrinə "stop" qoyuldu  |     20:14 Filippin sahillərində 5,7 maqnitudalı zəlzələ baş verib  |     20:11 Nazirliyin qrant ayırdığı bağçalar qiymətləri artırdı - Aylığı 550 manat (FOTO)  |     20:09 Cüdo üzrə Azərbaycan çempionatı keçiriləcək  |     20:00 İranda qaz balonu partlayıb, səkkiz nəfər ölüb, üç nəfər yaralanıb  |     19:55 Sumqayıtda "Kalaşnikov" avtomatı tapılıb  |     19:47 Dünyada alüminium istehsalı güclü tələbat hesabına artacaq  |     19:41 ABŞ-də böyük dalğa üç nəfəri okeana aparıb  |     19:34 Yeni Zelandiyada bütün vəhşi pişiklər öldürüləcək  |     19:29 Kürdəmirdə canavarlar daha bir kəndə hücum etdi, 13 qoyun tələf oldu  |     19:23 Martin Ryanın məhkəməsində şahidlər dindirildi - Casusluqda ittiham olunur  |    
Left Banner
Right Banner

Qışda sağlamlığı möhkəmləndirmək üçün qədim içki - Kompotdan daha faydalı uzvar

25.01.2025 14:11 909
Qışda sağlamlığı möhkəmləndirmək üçün qədim içki - Kompotdan daha faydalı uzvar
Qış - orqanizmimizin, xüsusilə, vitaminlərə və mikroelementlərə ehtiyac duyduğu zamandır. Lakin bu dövrdə təzə giləmeyvə və meyvə tapmaq kifayət qədər çətindir. Çıxış yolu var - qurudulmuş meyvələrdən uzvar adlanan dadlı və faydalı içki hazırlamaq.

Bu barədə qıcqırma istehsalı və şərabçılıq texnologiyası üzrə mütəxəssis Yelena Beteva danışıb.

Onun sözlərinə görə, uzvar - qurudulmuş giləmeyvə və meyvələrdən hazırlanan qədim içkisidir. Kompotdan fərqli olaraq, uzvar bişirilmir, qaynar suda dəmlənir ki, bu da faydalı maddələrin maksimum saxlanmasına imkan verir.

"Adətən qurudulmuş meyvələrdən kompot bişirirlər. Lakin uzvar daha az istilik emalına məruz qalır və müvafiq olaraq daha çox faydalı vitaminləri və mikroelementləri özündə saxlayır", - deyə o bildirib.

O qeyd edib ki, uzvar hazırlamaq üçün istənilən qurudulmuş meyvə və giləmeyvələrdən - armud, zoğal, itburnu, yemişan, qarağat, motmutu, alma, ərik qurusu, qara gavalı, kişmiş, xurma, qaysıdan istifadə etmək olar.

"Hər bir tərkib hissəsi təkcə unikal dad deyil, həm də sağlamlıq üçün fayda gətirir. Məsələn, qurudulmuş zoğal soyuqdəymə əleyhinə və antibakterial təsirə malikdir, qurudulmuş albalı həzmi yaxşılaşdırır və ürəyi qoruyur, itburnu isə immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi cavanlaşdırır. Nə qədər çox müxtəlif qurudulmuş meyvələrdən istifadə etsəniz, içkinin dadı və rəngi bir o qədər zəngin olar. Əlavə şirinlik və fayda üçün soyudulmuş uzvara bal əlavə etmək olar. Nanə, melisa budağı, darçın və ya mixək əlavəsi isə dadı daha maraqlı edər və ədviyyəli tam verər", - deyə mütəxəssis vurğulayıb.

Mütəxəssis vurğulayıb ki, uzvarı vitaminlərin metalla təmasda dağılmasının qarşısını almaq üçün emallı və ya şüşə qabda hazırlamaq daha yaxşıdır.

//oxu.az
скачать dle 11.3