Mojo.az Banner
23:04 Neymar və Vinisius millidən kənarda qala bilər  |     22:58 Bu şəxslərin maaşı artırıldı  |     22:53 "Ayağını qoyursan, mərmər qopur" - "Şamaxinka"da təhlükə yaradan piyada keçidi ləğv ediləcək? (Video)  |     22:49 ATU-nun müəllimi vəfat etdi  |     22:44 Gəncədə 36 yaşlı piyadanı avtomobil vurdu  |     22:36 Səfərbərlik və Hərbi Xidmətə Çağırış üzrə Dövlət Xidmətində YENİ TƏYİNAT  |     22:31 Heç kimin almadığı ən yaxşı 10 avtomobil - SİYAHI  |     22:25 Azərbaycanda ən məşhur sosial şəbəkələr açıqlandı  |     22:20 Yeni ili bölgələrdə qarşılamaq neçəyə başa gələcək?  |     22:12 İşğal zamanı Laçına nə qədər ziyan dəyib? - Məbləğ açıqlandı  |     22:04 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var  |     21:59 Rusiyanın noyabrda nəzarətə götürdüyü Ukrayna ərazisinin sahəsi açıqlandı  |     21:52 İsmayıllıda qeyri-adi adət: Ölən adamı öz həyətində basdırıblar - Video  |     21:45 KİV: Makron və Zelenski Avropa liderləri, Uitkoff ilə danışıqlar aparıblar  |     21:40 Ərdoğan Türkiyə sahillərində vurulan gəmilərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ ETDİ  |     21:33 Ruben Vardanyanın məhkəməsində ifadələr dinlənilib  |     21:27 Uraldakı Azərbaycan icmasının yeni rəhbəri saxlanıldı  |     21:21 Honq-Konqda baş verən yanğın hadisəsi ilə bağlı 14 nəfər həbs edilib  |     21:13 Şərurda evlərdən oğurluq edən şəxslər saxlanılıb  |     21:07 Azərbaycanda sümük iliyi köçürülməsini həyata keçirəcək tibb müəssisələrinin sayı artıb  |    
Left Banner
Right Banner

Şərabı hansı dozada içmək olar?

31.10.2024 12:28 1 467
Şərabı hansı dozada içmək olar?
Şərabın normadan artıq dozası sağlamlığa ziyan ola bilər.

Median.Az
bu barədə lenta.ru-ya istinadən xəbər verir.

Məlumata görə, bunu Narkologiya və Psixiatriya Klinikasının rəhbəri, rusiyalı həkim-psixiatr, narkoloq Ruslan İsayev bildirib ki, gündəlik bir qədəh qırmızı şərabın faydası haqqında geniş yayılmış yanlış fikir çox vaxt spirtli içki qəbulunu əsaslandırmaq və ya reklam məqsədləri üçün istifadə olunur.

Qırmızı şərab istehsalçıları tez-tez içkinin tərkibindəki bitki mənşəli maddələr - polifenollar sayəsində antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu, yaşlanmanı ləngitdiyini və xərçəngin qarşısını aldığını iddia edirlər. "İdeal laboratoriya şəraitində bu antioksidantlar orqanizmin mikroflorası ilə qarşılıqlı təsirdə olarkən həqiqətən də bəzi bakteriyaların artmasına, digərlərinin qarşısının alınmasına və mikrobiomun fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edir", - deyə İsayev qeyd edib.

Lakin narkoloqun sözlərinə görə, real şəraitdə şərabın "faydası" heçə enir. Birincisi, antioksidantlar çox uçucudur və 90% hallarda bir neçə ay saxlanıldıqdan sonra yox olur. Onlar yalnız içilməsi qəbul edilməyən cavan və hələ turş şərabda olur. İkincisi, şərabın antioksidant xüsusiyyətləri etanolun vurduğu zərərdən daha az fayda verir.

İsayev vurğulayıb ki, sübut olunub: spirtli içkilərin ən təhlükəsiz dozası onun olmamasıdır. İnsan orqanizmini və onda baş verən prosesləri ideal laboratoriya şəraiti ilə müqayisə etmək olmaz.
//oxu.azскачать dle 11.3