Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olun » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
16:33 Oğurladığı bank kartıyla alış-veriş edən şəxs saxlanılıb  |     16:30 Havaya normadan artıq tullantı atan restoranlar cərimələnib  |     16:28 Leyla Əliyeva Pekindən maraqlı görüntülər paylaşdı - FOTO  |     16:02 "İstilik təchizatı haqqında" qanun layihəsində təsbit edilən əsas anlayışlar müəyyənləşib  |     14:47 Şamaxıda torpaq sürüşməsi baş verib  |     14:35 Həbsdə olan ərinin qohumlarını bıçaqlayan gənc qadına hökm oxundu  |     14:33 Zaur Kərimov vəzifəsindən getdi  |     14:33 Lənkərançayda brakonyerlik edənlər saxlanılıblar  |     14:23 Zərdabda məktəbdə şagirdlər oğurlanırlar? - DİN-dən AÇIQLAMA (VİDEO)  |     14:17 Külli miqdarda narkotik vasitəni ölkə ərazisinə keçirməyə cəhd göstərən şəxslər saxlanılıblar  |     14:01 Azərbaycan vətəndaşları Çinə vizasız gedə biləcəklər  |     14:00 FHN avtonəqliyyat vasitələrində yanğınlarla bağlı sürücülərə müraciət edib  |     13:31 Avstraliyada yüzlərcə koala öldürüldü  |     13:25 Ağdamda qadın qaynından əxlaqsız mesajlar aldığını iddia etdi: "Ərimə də göstərdim"  |     13:08 Geomaqnit qasırğaları: Risk zonasında olanlar və qorunmağın yolları  |     12:41 Barmaqları şaqqıldatmaq təhlükəlidirmi? - Travmatoloq-ortoped AÇIQLADI  |     12:23 Burundakı çəpər əyriliyini aparatla düzəltməyə çalışanlara XƏBƏRDARLIQ - VİDEO  |     12:16 Bakıda binanın hasarı aşdı - VİDEO  |     12:15 Qubada məktəblini maşın VURDU  |     12:14 Rusiyada general saxlanılıb  |    

Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olun

Çinli alimlərin son araşdırması bəzi tərəvəz və meyvələrin qabığında təhlükəli toksinlərin olduğunu aşkar edərək qida təhlükəsizliyi məsələlərinə diqqət çəkib.

Tədqiqat göstərib ki, məhsulların müntəzəm yuyulması ilə belə, onların səthində olan bütün zərərli maddələri çıxarmaq həmişə mümkün deyil. Xüsusən də xiyar və almanın qabıqlarında, həmçinin düyü və krevetin tərkibində insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yarada bilən pestisidlərin izləri aşkar edilib.

Qidalarda pestisid problemi yeni deyil, lakin bu araşdırmanın nəticələri yediklərimizə diqqət yetirməyin nə qədər vacib olduğunu vurğulayır. Bitkiləri zərərvericilərdən və xəstəliklərdən qorumaq üçün istifadə edilən pestisidlər məhsul yığıldıqdan sonra da meyvə və tərəvəzlərin səthində qala bilir. Onların insan orqanizminə daxil olması bir sıra mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Hər şeydən əvvəl, bir sıra əvvəlki tədqiqatlarla təsdiqlənmiş qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riski var. Bununla belə, təhlükələr bununla da bitmir. Pestisidlər allergik reaksiyalara səbəb ola bilər, hormonal səviyyələri pozur və həmçinin xərçəng riskini artırır.

Hamilə qadınların və onların doğmamış uşaqlarının pestisidlərə məruz qalması xüsusi narahatlıq doğurur. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bu kimyəvi maddələr döllərdə anadangəlmə qüsurlara səbəb ola bilər və onların məruz qalması xüsusilə təhlükəlidir. Pestisidlərin minimal dozaları belə baş ağrısı, ürəkbulanma və pozulmuş koordinasiyaya səbəb ola bilər ki, bu da bu toksinlərin məkrliliyini göstərir.

Pestisidlərin orqanizmə daxil olma riskini azaltmaq üçün alimlər bir sıra ehtiyat tədbirləri görməyi tövsiyə edirlər. Ən sadə və təsirli tövsiyələrdən biri meyvə və tərəvəzlərin qabıqlarını soymaqdır. Ancaq bu üsul həmişə tətbiq olunmur, xüsusən də qabığın tərkibində alma kimi bir çox faydalı maddələr olduğu hallarda. Düyü kimi taxıllar üçün tədqiqatçılar bişirməzdən əvvəl islatmağı məsləhət görürlər. Bu, bəzi zərərli maddələrin çıxarılmasına kömək edir, lakin məhsulun tam təhlükəsizliyinə zəmanət vermir.

Digər vacib məqam isə məhsullardakı pestisidlərin miqdarına nəzarət etməkdir. Onlar mövcud olsalar belə, onların konsentrasiyası kiçik ola bilər və ciddi təhlükə yaratmır. Belə hallarda meyvə və tərəvəz yeməyin faydaları potensial risklərdən daha çox ola bilər. Lakin pestisidlərin səviyyəsini müəyyən etməyin çətin olduğu şəraitdə mütəxəssislər kimyəvi gübrə və pestisidlərdən istifadə etmədən yetişdirilən üzvi məhsullara üstünlük verməyi məsləhət görürlər.

Bu araşdırma qida seçimlərinin məlumatlı edilməsinin vacibliyini vurğulayır. Meyvə və tərəvəzlər hələ də sağlam pəhrizin əsas hissəsidir, lakin onların haradan gəldiyinə və necə yetişdirildiyinə diqqət yetirmək lazımdır. İdeal olaraq, onların təhlükəsizliyinə zəmanət verə biləcək etibarlı təchizatçıların məhsullarını seçməlisiniz. Bu mümkün deyilsə, təmizləmə və islatma həmişə tam təsirli olmasa da, əlavə qoruyucu tədbirlər ola bilər.
//lent.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            579 12.08.24 21:00