Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olun » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
21:59 Növbəti günəş superfırtınası Yerə heç vaxt olmadığı qədər güclü təsir edə bilər  |     21:56 Azərbaycanlı PUA operatoru müharibədə həlak oldu  |     21:54 Gəncədə oğul atasını bıçaqladı  |     21:37 Qubada dağlıq ərazidə baş verən yanğın söndürülüb  |     21:33 Rusiya üzərində 32 Ukrayna PUA-sı vurulub  |     21:23 Səfir: Türkiyə Ukraynaya qoşun göndərməyə hazırdır  |     21:13 Premyer Liqa: “Kəpəz” “Karvan-Yevlax”a uduzub  |     20:55 Bir uşağın məktəbə hazırlanması neçəyə başa gəlir? (ARAŞDIRMA)  |     20:46 Gürcüstanın DTX rəhbəri 5 ay sonra istefa verdi  |     20:39 Pakistan və Banqladeş arasında birbaşa uçuşlar uzun müddətdən sonra bərpa edilir  |     20:33 Ağstafada avtomobil qəzası olub, ölən və xəsarət alan var  |     20:28 Fransada sərnişinin pilot kabinəsinə girmək cəhdindən sonra təyyarə aeroporta geri dönüb  |     20:21 Ombudsman media subkyetlərinə və valideynlərə uşaqlarla bağlı çağırış edib  |     20:13 Rusiyada terrora çağırışa görə bloger Markaryana qarşı cinayət işi açıla bilər  |     20:08 Bazar günü 38 dərəcə isti olacaq  |     19:59 Azərbaycanda dəmiryolu nəqliyyatı ilə yükdaşımaların dəyəri artıb  |     19:53 Bakıda daha bir marşrutda istismar olunan avtobuslar yenilənir  |     19:48 Xəzər rayonunda qanunsuz tikili sökülüb - Video  |     19:40 “Qazprom” Ermənistana qaz tədarükünü bərpa edib  |     19:35 Rusiyalı alpinist həyat yoldaşının 4 il əvvəl öldüyü yüksəklikdə vəfat edib  |    

Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olun

Çinli alimlərin son araşdırması bəzi tərəvəz və meyvələrin qabığında təhlükəli toksinlərin olduğunu aşkar edərək qida təhlükəsizliyi məsələlərinə diqqət çəkib.

Tədqiqat göstərib ki, məhsulların müntəzəm yuyulması ilə belə, onların səthində olan bütün zərərli maddələri çıxarmaq həmişə mümkün deyil. Xüsusən də xiyar və almanın qabıqlarında, həmçinin düyü və krevetin tərkibində insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yarada bilən pestisidlərin izləri aşkar edilib.

Qidalarda pestisid problemi yeni deyil, lakin bu araşdırmanın nəticələri yediklərimizə diqqət yetirməyin nə qədər vacib olduğunu vurğulayır. Bitkiləri zərərvericilərdən və xəstəliklərdən qorumaq üçün istifadə edilən pestisidlər məhsul yığıldıqdan sonra da meyvə və tərəvəzlərin səthində qala bilir. Onların insan orqanizminə daxil olması bir sıra mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Hər şeydən əvvəl, bir sıra əvvəlki tədqiqatlarla təsdiqlənmiş qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riski var. Bununla belə, təhlükələr bununla da bitmir. Pestisidlər allergik reaksiyalara səbəb ola bilər, hormonal səviyyələri pozur və həmçinin xərçəng riskini artırır.

Hamilə qadınların və onların doğmamış uşaqlarının pestisidlərə məruz qalması xüsusi narahatlıq doğurur. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bu kimyəvi maddələr döllərdə anadangəlmə qüsurlara səbəb ola bilər və onların məruz qalması xüsusilə təhlükəlidir. Pestisidlərin minimal dozaları belə baş ağrısı, ürəkbulanma və pozulmuş koordinasiyaya səbəb ola bilər ki, bu da bu toksinlərin məkrliliyini göstərir.

Pestisidlərin orqanizmə daxil olma riskini azaltmaq üçün alimlər bir sıra ehtiyat tədbirləri görməyi tövsiyə edirlər. Ən sadə və təsirli tövsiyələrdən biri meyvə və tərəvəzlərin qabıqlarını soymaqdır. Ancaq bu üsul həmişə tətbiq olunmur, xüsusən də qabığın tərkibində alma kimi bir çox faydalı maddələr olduğu hallarda. Düyü kimi taxıllar üçün tədqiqatçılar bişirməzdən əvvəl islatmağı məsləhət görürlər. Bu, bəzi zərərli maddələrin çıxarılmasına kömək edir, lakin məhsulun tam təhlükəsizliyinə zəmanət vermir.

Digər vacib məqam isə məhsullardakı pestisidlərin miqdarına nəzarət etməkdir. Onlar mövcud olsalar belə, onların konsentrasiyası kiçik ola bilər və ciddi təhlükə yaratmır. Belə hallarda meyvə və tərəvəz yeməyin faydaları potensial risklərdən daha çox ola bilər. Lakin pestisidlərin səviyyəsini müəyyən etməyin çətin olduğu şəraitdə mütəxəssislər kimyəvi gübrə və pestisidlərdən istifadə etmədən yetişdirilən üzvi məhsullara üstünlük verməyi məsləhət görürlər.

Bu araşdırma qida seçimlərinin məlumatlı edilməsinin vacibliyini vurğulayır. Meyvə və tərəvəzlər hələ də sağlam pəhrizin əsas hissəsidir, lakin onların haradan gəldiyinə və necə yetişdirildiyinə diqqət yetirmək lazımdır. İdeal olaraq, onların təhlükəsizliyinə zəmanət verə biləcək etibarlı təchizatçıların məhsullarını seçməlisiniz. Bu mümkün deyilsə, təmizləmə və islatma həmişə tam təsirli olmasa da, əlavə qoruyucu tədbirlər ola bilər.
//lent.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            720 12.08.24 21:00