Mojo.az Banner
21:14 Daha bir yeni nəsil qatar xəttə buraxıldı  |     21:05 Şikayətlərə görə işdən çıxarılan keçmiş rəis yeni vəzifəyə təyin olunub  |     20:59 Namizəd Səfərov saxlanıldı  |     20:53 Tarixin ən güclü kosmik radiasiya partlayışı qeydə alındı  |     20:47 Evdən oğurluq edən kürəkən saxlanıldı  |     20:33 Prokuror Şəhidlər xiyabanında qeyri-etik videolar çəkən ərəblərə cəza istədi  |     20:31 Ruben Vardanyanın məhkəməsində ifadələr dinlənildi  |     20:28 Tiktoker "Bəniz" məhkəmədə prokurorun suallarını cavablandırıb  |     20:17 DİN "Qarabağ"ın oyununa qanunsuz bilet satan şəxslərə qarşı ƏMƏLİYYAT KEÇİRDİ (Video)  |     20:08 Azərbaycan Dövlət Radiosuna yeni direktor təyin olundu  |     20:07 Ər və arvad birləşib qonşularını qətlə yetirdilər: "Dedi ki, bunun cəzası ölümdür"  |     19:38 Paytaxtın bəzi küçələrində sıxlıq müşahidə olunur  |     19:35 Xarici diplomların tanınması gələn ilin əvvəlinə qədər DAYANDIRILACAQ  |     18:05 "Politico" Avropa siyasətində ən nüfuzlu siyasətçilərin adlarını açıqladı  |     17:47 Bakıda 59 yaşlı kişi küçədə öldü  |     17:37 Azərbaycanın qeyri-neft sektoru üzrə ixracı 3.3 milyard dollara çatıb  |     17:31 "Neftçi" yeni baş məşqçisini açıqladı  |     17:23 Namizəd Səfərov saxlanıldı  |     17:20 Müstəntiqin yanında arvadını öldürmək istədi, məmurla əlbəyaxa oldu  |     17:09 Hüquqşünas Namizəd Səfərov saxlanılıb  |    
Left Banner
Right Banner

Əti necə bişirək ki, xərçəngə yol açmasın?

06.07.2024 13:25 693
Əti necə bişirək ki, xərçəngə yol açmasın?
"Ət qızartması sevənlər gərək onu hazırlayan zaman diqqətli olsunlar. Düzgün bişirilməyən ət xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilər".

Bu sözləri ABŞ-dən olan diyetoloq Emi Pendlton Key deyib.

"Əti tüstü əmələ gətirmədən, aşağı temperaturda, qısa müddətdə qızartmaq lazımdır. Bu, xərçəngə səbəb olan maddələrin yığılmasını azaltmağa kömək edir", - deyə diyetoloq bildirib.

Həkim qeyd edib ki, manqalda möhkəm qızardılmış ətdə heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər yaranır ki, onlar yoğun bağırsaq, mədə, prostat və süd vəzi xərçənginə səbəb ola bilər.

Pendletonun fikrincə, bir dəfə qızardılmış qırmızı ət yemək sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır:

"Bununla belə, qovurma üsulları ilə hazırlanmış əti sevənlər xərçəngin inkişaf riskini azaltmaq üçün bir neçə qaydaya riayət etməlidirlər. Ət uzun müddət manqalda qalmamalıdır - bu, onun tərkibində daha çox kanserogenlərin əmələ gəlməsi ehtimalını artırır. Bişirmə vaxtını azaltmaq, əti kiçik hissələrə bölmək tövsiyə olunur".

Marinad sevənlər üçün həkim otlar və ədviyyatlardan istifadə etməyi, həmçinin yağlı sousları əlavə etməməyi məsləhət görür:

"Mümkünsə, yağsız ətləri seçin və ya yeməkdən əvvəl görünən artıq piyləri kəsin. Yağlı ətlər daha çox tüstülənir və xərçəngə səbəb olan maddələr toplayır".

Mənbə: Gazeta.ruскачать dle 11.3